Izračun doze dijabetesa

Nudimo vam da pročitate članak na temu: "kako izračunati dozu inzulina", uz komentare profesionalaca. Ako želite postaviti pitanje ili napisati komentare, to lako možete učiniti u nastavku, nakon članka. Naš specijalistički endoprinolog će vam definitivno odgovoriti.

Kako pravilno izračunati dozu inzulina za pacijenta sa dijabetesom (Algoritam)

Terapija inzulinom trenutno je jedini način produžavanja života ljudima koji imaju dijabetes tipa 1 i teški dijabetes tipa 2. Ispravan izračun potrebne doze inzulina omogućava vam da maksimalno oponašate prirodnu proizvodnju ovog hormona kod zdravih ljudi.

Video (kliknite za reprodukciju).

Algoritam odabira doze ovisi o vrsti korištenog lijeka, odabranom režimu terapije inzulinom, prehrani i fiziološkim karakteristikama bolesnika s dijabetesom melitusom. Da biste mogli izračunati početnu dozu, prilagodite količinu lijeka ovisno o ugljikohidratima u obroku, eliminirati epizodnu hiperglikemiju neophodno je za sve bolesnike s dijabetesom. Na kraju, ovo znanje pomoći će u izbjegavanju višestrukih komplikacija i dati desetljećima zdravog života.

Video (kliknite za reprodukciju).

Velika većina inzulina u svijetu proizvodi se u farmaceutskim pogonima pomoću tehnologija genetskog inženjeringa. U odnosu na zastarjele pripravke životinjskog porijekla, moderne proizvode karakterizira visoka pročišćenost, najmanje nuspojava i stabilan, dobro predvidljiv učinak. Sada se za liječenje dijabetesa koriste 2 vrste hormona: ljudski i inzulinski analozi.

Molekul ljudskog insulina u potpunosti ponavlja molekulu hormona proizvedenog u tijelu. Ovo su lekovi kratkog dejstva, njihovo trajanje ne prelazi 6 sati. U ovu grupu pripadaju i srednjetrajni NPH inzulini. Oni imaju duže trajanje djelovanja, oko 12 sati, zbog dodatka proteina proteina.

Struktura inzulina je različita od ljudskog inzulina. Zbog karakteristika molekula, ovi lijekovi mogu efikasnije nadoknaditi dijabetes. Oni uključuju sredstva ultra kratkog djelovanja, počevši smanjivati ​​šećer 10 minuta nakon ubrizgavanja, dugu i ultradugu djelovanje, radeći od dana do 42 sata.

Proračun potrebne količine inzulina dugog djelovanja

Pankreas normalno luči inzulin svaki sat, oko 1 jedinice na sat. Ovo je takozvani bazalni inzulin. Uz njegovu pomoć, šećer u krvi se održava noću i na prazan stomak. Za oponašanje pozadinske proizvodnje inzulina koristi se srednji i dugo djelujući hormon.

Za pacijente s dijabetesom tipa 1, ovaj inzulin nije dovoljan, potrebne su im injekcije brzo djelujućih lijekova najmanje tri puta dnevno, prije jela. Ali s bolešću tipa 2, obično su dovoljne jedna ili dvije injekcije dugog inzulina, jer određena količina hormona dodatno luči gušteraču.

Proračun doze inzulina dugog djelovanja vrši se prije svega, jer bez potpunog zadovoljavanja osnovnih potreba organizma nemoguće je odabrati pravu dozu kratkog pripravka, a periodično jedenje će uzrokovati šiljke šećera.

Algoritam za izračunavanje doze inzulina dnevno:

  1. Utvrđujemo težinu pacijenta.
  2. Mi množimo težinu s faktorom 0,3 do 0,5 za dijabetes tipa 2, ako gušterača još uvijek može izlučiti inzulin.
  3. Koristimo koeficijent 0,5 za dijabetes melitus tipa 1 na početku bolesti, a 0,7 - nakon 10-15 godina od početka bolesti.
  4. Uzimamo 30% primljene doze (obično je do 14 jedinica) i raspodijelimo je na 2 injekcije - ujutro i navečer.
  5. Dozu provjeravamo 3 dana: u prvom preskačemo doručak, u drugom ručak, u treći - večera. Tokom gladovanja nivo glukoze treba ostati blizu normalne.
  6. Ako koristimo NPH-inzulin, prije večere provjeravamo glikemiju: u ovom trenutku može se smanjiti šećer zbog vrhunca lijeka.
  7. Na temelju dobivenih podataka prilagođavamo izračunavanje početne doze: smanjujemo ili povećavamo za 2 jedinice, dok se glikemija ne normalizira.

Ispravna doza hormona procenjuje se sledećim kriterijima:

  • nisu potrebne više od 2 injekcije za podršku normalnoj glikemiji na dan na dan
  • ne postoji noćna hipoglikemija (merenje se vrši noću u 3 sata),
  • prije jela, razina glukoze je blizu ciljanog,
  • doza dugog inzulina ne prelazi polovinu ukupne količine lijeka, obično od 30%.

Za proračun kratkog inzulina koristi se poseban koncept - jedinica za hljeb. To je jednako 12 grama ugljikohidrata. Jedna XE je oko kriška hleba, pola lepinje, pola porcije tjestenine. Možete saznati koliko je jedinica za hljeb na tanjuru pomoću vaga i posebnih tablica za dijabetičare, koje označavaju količinu XE u 100 g različitih proizvoda.

Vremenom, pacijenti s dijabetesom prestaju trebati stalno vaganje hrane, te nauče odrediti sadržaj ugljikohidrata u njemu. U pravilu je ta približna količina dovoljna da se izračuna doza inzulina i postigne normoglikemija.

Algoritam za proračun kratkih doza inzulina:

  1. Odgađamo jedan dio hrane, izvažemo ga, odredimo količinu XE u njemu.
  2. Izračunavamo potrebnu dozu inzulina: množimo XE s prosječnom količinom inzulina proizvedenom u zdravoj osobi u određeno doba dana (vidjeti tablicu u nastavku).
  3. Mi unosimo drogu. Kratko djelovanje - pola sata prije jela, ultrašokorno - neposredno prije ili neposredno nakon obroka.
  4. Nakon 2 sata izmjerimo glukozu u krvi, do tog trenutka bi to trebalo normalizovati.
  5. Ako je potrebno, prilagodite dozu: za smanjenje šećera za 2 mmol / l potrebna je jedna dodatna jedinica inzulina.

Savremenim metodama se mogu postići odlični rezultati u liječenju dijabetesa tipa 1 i 2. Uz pomoć pravilno odabranih lijekova možete značajno poboljšati kvalitetu života pacijenta, usporiti ili čak spriječiti razvoj ozbiljnih komplikacija.

Ispravan izračun doze inzulina za bolesnike sa šećernom bolešću (DM) jedna je od glavnih točaka u terapiji. U našem pregledu i jednostavnom video uputstvu otkrit ćemo kako se dozira ovaj injekcijski lijek i kako ga pravilno koristiti.

Kada život zavisi od injekcije

Kod šećerne bolesti, osim prehrane i uzimanja oralnih hipoglikemijskih sredstava, takva metoda liječenja kao inzulinska terapija vrlo je česta.

Sastoji se od redovnog potkožnog davanja inzulina u pacijentovo tijelo i indiciran je za:

  • Dijabetes tipa 1
  • akutne komplikacije dijabetesa - ketoacidoza, koma (hiperosmolarna, dijabetička, hiperlaktikemija),
  • trudnoća i porođaj kod pacijenata sa šećerom ili loše lečivim gestacijskim dijabetesom,
  • značajna dekompenzacija ili nedostatak učinaka od standardnog liječenja dijabetesa tipa 2,
  • razvoj dijabetičke nefropatije.

Režim terapije insulinom bira se za svakog pacijenta pojedinačno.

U ovom slučaju ljekar uzima u obzir:

  • fluktuacije nivoa šećera u krvi pacijenta,
  • priroda ishrane
  • vrijeme obroka
  • nivo fizičke aktivnosti
  • prisutnost pratećih bolesti.

U liječenju dijabetesa nisu važni samo lijekovi, već i prehrana

Tradicionalna inzulinska terapija uključuje uvođenje određenog vremena i doze injekcije. Obično se daju dvije injekcije (kratka i produžena hormona) 2 r / dnevno.

Unatoč činjenici da je takva shema jednostavna i razumljiva pacijentu, ima dosta nedostataka. Prije svega, to je nedostatak fleksibilne prilagodbe doze hormona trenutnoj glikemiji.

Zapravo dijabetičar postaje talac strogog načina prehrane i ubrizgavanja. Svako odstupanje od uobičajenog načina života može dovesti do naglog skoka glukoze i pogoršanja dobrobiti.

Neadekvatna kontrola šećera sa tradicionalnom metodom uzimanja lijekova

Do danas su endokrinolozi praktično odustali od takvog režima lečenja.

Propisan je samo u slučajevima kada je nemoguće davati inzulin u skladu sa njegovom fiziološkom sekrecijom:

  • kod starijih pacijenata s niskim očekivanim trajanjem života,
  • kod pacijenata sa pratećim mentalnim poremećajem,
  • kod osoba koje ne mogu samostalno kontrolirati glikemiju,
  • kod dijabetičara koji zahtijevaju njegu izvana (ako je nemoguće pružiti je visoku kvalitetu).

Podsjetimo se na osnove fiziologije: zdrav pankreas stalno proizvodi inzulin. Neki od njega osiguravaju takozvanu bazalnu koncentraciju hormona u krvi, dok je drugi pohranjen u pankreatitisu.

Osobi će biti potrebna tokom obroka: od trenutka kada obrok započne i 4-5 sati nakon njega, inzulin se naglo, neredovito oslobađa u krv kako bi brzo apsorbirao hranjive tvari i spriječio glikemiju.

Izlučivanje hormona je normalno

Bazalni režim bolusa znači da injekcije insulina stvaraju imitaciju fiziološke sekrecije hormona. Njegova bazna koncentracija održava se zbog 1-2 puta primjene lijeka dugog djelovanja. A bolusno (vršno) povećanje nivoa hormona u krvi stvara se "trikovima" kratkog inzulina prije jela.

Važno! Tijekom odabira efikasnih doza inzulina potrebno je stalno pratiti šećer. Za pacijenta je važno da nauči kako izračunati dozu lijekova kako bi ih prilagodio trenutnoj koncentraciji glukoze.

Već smo otkrili da je bazalni inzulin potreban za održavanje normalne glikemije natašte. Ako postoji potreba za terapijom inzulinom, njegove injekcije su propisane pacijentima koji imaju dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2. Danas su najpopularniji lijekovi Levemir, Lantus, Protafan, Tujeo, Tresiba.

Važno! Učinkovitost cijelog liječenja ovisi o tome koliko je pravilno napravljen proračun doze produženog inzulina.

Postoji nekoliko formula za izbor djelovanja s prognozom inzulina (IPD). Najprikladnije je koristiti koeficijentnu metodu.

Prema njegovim riječima, dnevna zapremina svih ubrizgavanog inzulina (SSDS) bi trebala biti (JEDINICA / kg):

  • 0,4-0,5 - s prvim otkrivenim dijabetesom,
  • 0,6 - za pacijente sa dijabetesom (identificirani prije godinu dana ili više) u zadovoljavajućoj kompenzaciji,
  • 0,7 - sa nestabilnom kompenzacijom dijabetesa,
  • 0,8 - sa dekompenzacijom bolesti,
  • 0,9 - za pacijente sa ketoacidozom,
  • 1,0 - za pacijente tokom puberteta ili kasne trudnoće.

Od toga, manje od 50% (i obično 30-40%) je produženi oblik lijeka, podijeljen u 2 injekcije. Ali to su samo prosečne vrednosti. Tijekom odabira odgovarajuće doze pacijent bi trebao neprestano određivati ​​razinu šećera i unositi ga u posebnu tablicu.

Tabela samokontrole za pacijente sa dijabetesom:

U stupcu Napomene treba navesti:

  • prehrambene karakteristike (koja hrana, koliko je pojeto itd.),
  • nivo fizičke aktivnosti
  • uzimanje lijekova
  • injekcije insulina (naziv leka, doza),
  • neobične situacije, stresovi,
  • alkohol, kafa itd.,
  • vremenske promjene
  • blagostanje.

Uobičajeno je da se dnevna doza IPD-a podijeli u dvije injekcije: ujutro i navečer. Obično nije moguće odmah odabrati potrebnu količinu hormona potrebnu pacijentu prije spavanja. Ovo može dovesti do epizoda hipo- i hiperglikemije sledećeg jutra.

Da bi to izbjegli, ljekari preporučuju da pacijent večera rano (5 sati prije spavanja). Takođe, analizirajte nivo šećera u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima. Kakvi su oni?

Glucometer - jednostavan uređaj za samo nadgledanje

Da biste izračunali početnu večernju dozu produženog inzulina, morate znati koliko mmol / l 1 jedinice lijeka smanjuje šećer u krvi. Ovaj se parametar naziva koeficijent osjetljivosti na inzulin (CFI). Izračunava se po formuli:

CFI (za produžene ins.) = 63 kg / težina dijabeta, kg × 4,4 mmol / l

Ovo je zanimljivo. Što je veća tjelesna težina čovjeka, slabiji je učinak inzulina na njega.

Da biste izračunali optimalnu početnu dozu lijeka koji ćete ubrizgati noću, koristite sljedeću jednadžbu:

SD (noću) = Minimalna razlika između nivoa šećera pre spavanja i ujutro (u poslednjih 3-5 dana) / CFI (za duže dodatke)

Zaokružite dobivenu vrijednost na najbližih 0,5 jedinica i iskoristite. Međutim, ne zaboravite da će s vremenom, ako je glikemija ujutro na prazan stomak veća ili niža nego inače, dozu lijeka moći i treba prilagoditi.

Obratite pažnju! Uz nekoliko izuzetaka (trudnoća, pubertet, akutna infekcija), endokrinolozi ne preporučuju upotrebu noćne doze lijeka iznad 8 jedinica. Ako se proračunom zahtijeva više hormona, onda s prehranom nešto nije u redu.

No većina se pitanja pacijenata odnosi na to kako pravilno izračunati dozu inzulina kratkog djelovanja (ICD). Uvođenje ICD-a vrši se u dozi, izračunatoj na osnovu hljebnih jedinica (XE).

Kratki inzulini daju se bolesnicima sa akutnim komplikacijama dijabetesa - ketoacidozom i komom

Lijekovi izbora su Rinsulin, Humulin, Actrapid, Biogulin. Rastvorljivi ljudski inzulin trenutno se praktično ne koristi: u potpunosti su ga zamijenili sintetički analozi jednakog kvaliteta (pročitajte više ovdje).

Za referencu. Jedinica za hljeb je uvjetni pokazatelj koji se koristi za približavanje sadržaja ugljikohidrata u određenom proizvodu. 1 XE je jednak 20 g hljeba i, prema tome, 10 g ugljikohidrata.

Važno je da pacijenti s dijabetesom ograniče unos ugljenih hidrata.

Visoka koncentracija glukoze u krvi nepovoljno djeluje na sve tjelesne sisteme. Karakterističan je za dijabetes tipa 1-2. Šećer raste zbog nedostatne proizvodnje hormona od strane gušterače ili njegove slabe apsorpcije. Ako dijabetes nije nadoknađen, tada će se osoba suočiti s teškim posljedicama (hiperglikemijska koma, smrt). Osnova terapije je unošenje umjetnog inzulina kratkog i dugog izlaganja. Injekcije su potrebne uglavnom za osobe sa bolešću tipa 1 (o inzulinu) i teškim drugim tipima (o inzulinu). Recite svom ljekaru kako izračunati dozu inzulina, nakon što dobijete rezultate ispitivanja.

Bez proučavanja posebnih algoritama izračuna, opasno je za život odabrati količinu inzulina za injekciju, jer se za čovjeka može očekivati ​​kobna doza. Nepravilno izračunata doza hormona toliko će smanjiti glukozu u krvi da pacijent može izgubiti svijest i pasti u hipoglikemijsku komu. Kako bi se spriječile posljedice, pacijentu se preporučuje kupovina glukometra za stalno praćenje razine šećera.

Ispravno izračunajte količinu hormona zbog sljedećih savjeta:

  • Kupite posebne vage za mjerenje porcija. Moraju uhvatiti masu do djelića grama.
  • Zabilježite količinu konzumiranih proteina, masti, ugljenih hidrata i pokušajte ih uzimati u istoj količini svaki dan.
  • Izvršite sedmične serije testova pomoću glukometra. Ukupno trebate obaviti 10-15 mjerenja dnevno prije i nakon obroka. Rezultati će vam omogućiti pažljiviji izračun doziranja i provjeriti ispravnost odabranog programa ubrizgavanja.

Količina inzulina kod dijabetesa odabire se ovisno o koeficijentu ugljikohidrata. To je kombinacija dvije važne nijanse:

  • Koliko 1 jedinice (jedinice) inzulina pokriva potrošene ugljikohidrate,
  • Koliki je stupanj smanjenja šećera nakon ubrizgavanja 1 jedinice inzulina.

Uobičajeno je da se izraženi kriteriji izračunaju eksperimentalno. To se događa zbog pojedinačnih karakteristika tijela. Eksperiment se izvodi u fazama:

  • uzimati inzulin po mogućnosti pola sata prije jela,
  • prije jela, izmjerite koncentraciju glukoze,
  • nakon ubrizgavanja i na kraju obroka mjeriti svaki sat,
  • fokusirajući se na rezultate, dodajte ili smanjite dozu za 1-2 jedinice za potpunu kompenzaciju,
  • pravilnim izračunavanjem doze inzulina stabiliziraće se nivo šećera. Odabrana doza se poželjno bilježi i koristi u daljnjem toku terapije insulinom.

Visoke doze inzulina koriste se za dijabetes melitus tipa 1, kao i nakon stresa ili trauma. Ljudima druge vrste bolesti terapija inzulinom nije uvijek propisana te se, nakon postizanja naknade, otkazuje, a liječenje se nastavlja samo uz pomoć tableta.

Doziranje se izračunava, bez obzira na vrstu dijabetesa, na osnovu takvih faktora:

  • Trajanje toka bolesti. Ako pacijent pati od dijabetesa dugi niz godina, tada samo velika doza smanjuje šećer.
  • Razvoj zatajenja bubrega ili jetre. Prisutnost problema sa unutrašnjim organima zahtijeva prilagođavanje doze inzulina naniže.
  • Višak kilograma. Proračun započinje množenjem broja jedinica lijeka s tjelesnom težinom, pa će pacijentima koji pate od pretilosti trebati više lijeka nego mršavim osobama.
  • Upotreba lijekova treće strane ili antipireta. Lijekovi mogu poboljšati unos inzulina ili ga usporiti, pa će za kombinaciju lijekova i terapije inzulinom biti potrebna konsultacija endokrinologa.

Za specijaliste je bolje odabrati formule i doziranje. Procijenit će koeficijent ugljikohidrata pacijenta i, ovisno o njegovoj dobi, težini, kao i prisutnosti drugih bolesti i uzimanju lijekova, sastavit će režim liječenja.

Doziranje inzulina u svakom je slučaju različito. Na njega utiču različiti faktori tokom dana, pa bi mjerač trebao uvijek biti pri ruci za mjerenje razine šećera i izvršavanje injekcije. Da biste izračunali potrebnu količinu hormona, ne morate znati molarnu masu proteina inzulina, već je umnožiti na težinu pacijenta (U * kg).

Prema statistici, 1 jedinica je maksimalna granica za 1 kg tjelesne težine. Prekoračenje praga ne poboljšava kompenzaciju, već samo povećava šanse za razvoj komplikacija povezanih s razvojem hipoglikemije (smanjenog šećera). Možete shvatiti kako odabrati dozu inzulina gledajući približne pokazatelje:

  • nakon otkrivanja dijabetesa, osnovna doza ne prelazi 0,5 jedinica,
  • nakon godinu dana uspješnog liječenja, doza ostaje 0,6 jedinica,
  • ako je tok dijabetesa težak, količina inzulina raste na 0,7 PIECES,
  • u nedostatku naknade, utvrđuje se doza od 0,8 PIECES,
  • nakon utvrđivanja komplikacija, doktor povećava dozu na 0,9 jedinica,
  • ako trudnica pati od dijabetesa prvog tipa, tada se doza povećava na 1 IU (uglavnom nakon 6 mjeseci trudnoće).

Pokazatelji mogu varirati ovisno o tijeku bolesti i sekundarnim faktorima koji utječu na pacijenta. Sljedeći algoritam će vam reći kako pravilno izračunati dozu inzulina odabirom za sebe broj jedinica s gornje liste:

  • Jedno vrijeme nije dopušteno više od 40 jedinica, a dnevna granica varira od 70 do 80 jedinica.
  • Koliko pomnožiti odabrani broj jedinica ovisi o težini pacijenta. Na primjer, osoba težina 85 kg i uspješno nadoknađuje dijabetes (0,6 U) za godinu dana treba ubrizgati više od 51 U dnevno (85 * 0,6 = 51).
  • Dugo djelujući (produženi) inzulin primjenjuje se 2 puta dnevno, tako da je konačni rezultat podijeljen na 2 (51/2 = 25,5). Ujutro injekcija treba sadržavati 2 puta više jedinica (34) nego navečer (17).
  • Kratki inzulin treba koristiti prije jela. Čini polovinu najveće dopuštene doze (25.5). Dijeli se 3 puta (40% doručak, 30% ručak i 30% večera).

Ako je glukoza već povećana prije uvođenja hormona kratkog djelovanja, izračunavanje se lagano mijenja:

Količina potrošenih ugljikohidrata prikazana je u jedinicama kruha (25 g hljeba ili 12 g šećera po 1 XE). Ovisno o pokazatelju hljeba, odabire se količina inzulina kratkog djelovanja. Proračun je sljedeći:

  • ujutro, 1 XE pokriva 2 PIECES hormona,
  • u vrijeme ručka, 1 XE pokriva 1,5 PIECES hormona,
  • u večernjim satima odnos inzulina prema jedinicama hljeba je jednak.

Doziranje i primjena inzulina važno je znanje za dijabetičare. Ovisno o vrsti bolesti, moguće su male promjene u proračunima:

  • Kod dijabetesa tipa 1, gušterača potpuno prestaje proizvoditi inzulin. Pacijent mora ubrizgati injekcije hormona kratkog i dugotrajnog djelovanja. Za to se uzima ukupna količina dopuštenog unosa inzulina dnevno i dijeli s 2. Produljena vrsta hormona ubrizgava se 2 puta dnevno, a kratka najmanje 3 puta prije jela.
  • Kod šećerne bolesti tipa 2, terapija inzulinom potrebna je u slučaju teškog tijeka bolesti ili ako liječenje lijekom ne uspije. Za liječenje se koristi dugo djelujući inzulin 2 puta dnevno. Doziranje za dijabetes tipa 2 obično ne prelazi 12 jedinica odjednom. Hormon kratkog djelovanja koristi se kod potpunog iscrpljivanja gušterače.

Nakon izvršavanja svih izračuna potrebno je saznati koja tehnika primjene inzulina postoji:

  • temeljito oprati ruke
  • dezinficirati čep boce sa lijekovima,
  • usisavanje zraka u štrcaljku je ekvivalentno količini ubrizganog inzulina
  • stavite bocu na ravnu površinu i umetnite iglu kroz pluto,
  • pustite zrak iz špriceva, okrenite bocu naopako i uzmite lijek,
  • u štrcaljki treba biti 2-3 jedinice više od potrebne količine inzulina,
  • izvucite špricu i istisnite preostali zrak iz nje, podešavajući dozu,
  • sanirati mjesto ubrizgavanja,
  • ubrizgavati lijek supkutano. Ako je doza velika, onda intramuskularno.
  • ponovo očistite špric i ubrizgavanje.

Alkohol se koristi kao antiseptik. Sve obrišite komadom pamuka ili pamučnim tamponom. Za bolju resorpciju preporučljiva je injekcija u želudac. Povremeno se mjesto ubrizgavanja može mijenjati na ramenu i bedru.

U prosjeku, 1 jedinica inzulina snižava koncentraciju glukoze za 2 mmol / L. Vrijednost je provjerena eksperimentalno. Kod nekih bolesnika šećer se smanjuje 1 put za 2 jedinice, a potom i za 3-4, pa se preporučuje stalno pratiti nivo glikemije i obavijestiti svog liječnika o svim promjenama.

Upotreba inzulina dugog djelovanja čini da gušterača djeluje. Uvođenje se događa pola sata prije prvog i posljednjeg obroka. Hormon kratkog i ultra kratkog djelovanja koristi se prije jela. Broj jedinica u ovom slučaju varira od 14 do 28. Na doziranje utječu različiti faktori (starost, druge bolesti i lijekovi, težina, nivo šećera).

U zdravom ljudskom tijelu metabolizam se redovno događa. U ovaj postupak uključuje i hormon inzulin, koji se proizvodi iz hrane koja se konzumira u hranu. Ovisno o potrebama tijela za hormonom, ovaj se proces regulira automatski.

Ako postoji bolest, izračunava se doza inzulina za uvođenje injekcija koje su usmjerene na održavanje zdravlja organizma.

Izvođenje izračunatih postupaka provodi dežurni ljekar s posebnom pažnjom, jer prekomjerno velika doza umjetne injekcije može nanijeti nepopravljivu štetu ljudskom tijelu.

Prije svega, odgovor na pitanje - kako izračunati dozu inzulina, prati kupovina glukometra, jer ovaj uređaj omogućava redovita mjerenja prisutnosti šećera u krvi.

Takođe se preporučuje vođenje dnevnika i redovne beleške sledeće prirode tamo:

  1. Nivo glukoze u krvi na prazan stomak ujutro,
  2. Isti pokazatelji prije i nakon jela hranu,
  3. Potrebno je u gramima zapisati količinu masti i ugljenih hidrata koji se konzumiraju u hrani,
  4. Raznolike tjelesne aktivnosti tijekom dana.

Inzulin se izračunava po jedinici vaše težine. Stoga, u prisustvu ove bolesti, te pokazatelje treba redovno pratiti. Takođe, pored toga, uzima se u obzir i trajanje tijeka bolesti, naime njeno iskustvo u godinama.

Proračun doze i primjena inzulina omogućava strogo pridržavanje svih pravila postupka. Da biste to učinili, uzmite 1 jedinicu po jedinici izračuna doze hormona. po kilogramu ljudske tjelesne težine Uz bolest poput dijabetesa tipa 1, dozvoljena je doza ubrizgavanja ne više od 1 jedinice.

Uz to se uzimaju u obzir različite vrste bolesti: dekompenzacija, ketoacitoza, a posebna se pažnja posvećuje dijabetičkim trudnicama.

Važno je. U početnim fazama bolesti dopušteno je samo 50% norme ubrizgavanja inzulina.

Nakon godinu dana tijeka bolesti doza se postepeno povećava na 0,6 jedinica. Neočekivani skokovi pacijentove razine glukoze također mogu značajno utjecati. U tom slučaju liječnik može propisati povećanje doze injekcije na 0,7 jedinica.

U pravilu, za dijabetičare koji imaju različitu vrstu bolesti, maksimalna doza hormona je različita:

  • Kada se koristi dekompenzacija ne više od 0,8 jedinica.,
  • Kada je ketoacitoza dozvoljena ne više od 0,7 jedinica.,
  • Za trudnice, maksimalna doza od 1 jedinice.

Za početno uvođenje ubrizgavanja inzulina izuzetno je važno imati glukometar kod kuće, jer će vam ovaj uređaj omogućiti da razjasnite tačnu potrebu za brojem injekcija inzulina, uzimajući u obzir sve karakteristike tijela. To je zbog činjenice. da doktor nije uvijek u mogućnosti da tačno prepozna količinu inzulina neophodnu ljudskom tijelu.

Stabilna reakcija ćelija ljudskog tijela na umjetno sintetizirani inzulin događa se samo uz njegovu dugotrajnu upotrebu. Da biste to učinili, preporučljivo je pridržavati se preporučenog režima ubrizgavanja, i to:

  1. Jutarnje pucanje nakon doručka
  2. Uvođenje doze sintetskog inzulina uveče neposredno prije večere.

Uporedo s tim, ljekari često koriste drugačiju metodu primjene umjetnog inzulina ultra-kratkom ili intenzivnom upotrebom. U tim slučajevima doza sintetičkog lijeka ne smije biti veća od 28 jedinica. dnevno. Minimalna doza lijeka ovom metodom upotrebe je 14 jedinica. Kakvu dozu dnevno treba da koristi za vas, lekar će vam reći.

Da bi proračuni doze inzulina bili praktičniji, u medicini se najčešće koriste sljedeće kratice:

  • Dugo delujući inzulin (IPD),
  • Ukupna doza ubrizgavanja inzulina, računato na dan primjene (SDDS),
  • Injekcija inzulina kratkog delovanja (ICD),
  • Bolest je dijabetes melitus tipa 1 (CD-1),
  • Šećerna bolest tipa 2 (CD-2),
  • Idealna tjelesna težina (M),
  • Idealna tjelesna težina (W).

Sa ljudskom masom od 80 kilograma i brzinom ubrizgavanja inzulina od 0,6 U, provode se sljedeće akcije:
Pomnožite 0,6 sa 80 i dobijete dnevnu stopu od 48 jedinica.

Za početnu fazu dijabetesa tipa 1 koriste se sljedeće akcije: 48 se množi sa 50 posto norme, naime s 0,5 jedinica. i primati dnevnu stopu od 24 jedinice. ubrizgavanje insulina.

Na osnovu toga možemo izvesti sljedeći zaključak:

  • Sa SDDS od 48 U, dnevna doza ubrizgavanja je 16 U,
  • Prije doručka, 10 jedinica se daje na prazan stomak,
  • Prije večere, preostala doza se ubrizgava u 6 jedinica,
  • IPD se sprovodi redovno ujutro i uveče,
  • ICD uključuje podjelu dnevne brzine sintetičke injekcije između svih obroka.

Stoga možemo izvući mali zaključak da svako može samostalno izračunati dozu inzulina za sebe, međutim, prije upotrebe injekcije preporučuje se podvrgnuti potpunom pregledu i konzultirati se s liječnikom.

U ovom slučaju X odgovara količini energije koja je potrebna čovjeku, tako da je rad unutrašnjih organa održavan u granicama normale.

U ovom slučaju, za usporedbu i naknadno vezivanje za XE, smatramo pojedinačne metode povećanja rasta ove vrijednosti, kao i stopu dopuštenog unosa kalorija:

  1. Uz prisustvo umjerenog intenziteta fizičke aktivnosti na tijelu je dozvoljeno 32 kilokalorija po kilogramu mase,
  2. Imajući prosječno fizičko opterećenje dozvoljeno je 40 kcal po kilogramu mase,
  3. Teška tjelesna aktivnost uključuje potrošnju do 48 kcal po kilogramu tjelesne težine.

Ako pacijent ima rast od 167 centimetara, koristite sljedeću vrijednost 167-100 = 67. Ta se vrijednost približno izjednačava s tjelesnom težinom od 60 kilograma, a razina tjelesne aktivnosti primjenjuje se kao umjerena, pri čemu dnevna kalorijska vrijednost iznosi 32 kcal / kg. U ovom slučaju, kalorični sadržaj dnevne prehrane trebao bi biti 60x32 = 1900 kcal.

To mora uključivati ​​sljedeće komponente:

  • Ne više od 55% ugljenih hidrata,
  • Do 30% masti
  • Proteini ne više od 15%.

Važno je u ovom slučaju, 1 XE je ekvivalent 12 grama ugljikohidrata. Tako dobivamo informacije da je upotreba 261_12 = 21 XE dostupna pacijentu

Dnevni unos ugljikohidrata distribuira se po sljedećem principu:

  1. Doručak nije veći od 25%,
  2. Ručak predviđa potrošnju 40% ugljikohidrata iz dnevne doze,
  3. Za popodnevni užinu konzumira se 10% ugljikohidrata,
  4. Za večeru se potroši i do 25% dnevnog unosa ugljikohidrata.

Na osnovu toga može se izvući mali zaključak da se pacijent s dijabetesom može konzumirati za doručak od 4 do 5 XE, za ručak od 6 do 7 XE, za popodnevni obrok od 1 do 2 XE, a za večeru također od 4 do 5 XE.

Vrijedno je napomenuti da kod intenziviranja oblika unošenja sintetskog inzulina nije potrebno strogo pridržavanje gore spomenute prehrane.

Za bolesnike sa šećernom bolešću izuzetno je važno pravovremeno započeti liječenje tako opasne bolesti, jer u protivnom život osobe koja zanemaruje svoje zdravlje neće biti dug.

Ako osjetite prve simptome nelagode, a zatim odmah posjetite liječnika, možda će vam trebati potražiti liječenje pomoću injekcija inzulina.


  1. Akhmanov, M. Dijabetes u starosti / M. Akhmanov. - M .: Vektor, 2012. - 220 str.

  2. Milku Stefan Terapija endokrinih bolesti. Svezak 2, Meridijanci - M., 2015. - 752 str.

  3. Endokrinologija, E-noto - M., 2013.. - 640 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Traženi uvjeti

Sljedeći opisi pružaju pojmove koji se moraju razumjeti.

Osnova - inzulin s produženim djelovanjem koji pomaže u izglađivanju šećera iz posta. Ne koristi se za smanjenje visokih koncentracija šećera i apsorpciju hrane.

Bolus je inzulin koji brzo djeluje, a koji se dijeli na kratki i ultrakrak, koristi se neposredno prije jela. Pomaže asimilaciji onoga što jede i kontrolira razinu šećera nakon obroka. Pogodno za brzo balansiranje glikemije.

Hrana za bolus je nužna brzo djelujuća doza za asimilaciju onoga što jede, ali u slučaju visokog šećera koji je nastao prije jela, ne pomaže. Korekcijski bolus je brzo djelujuća doza koja smanjuje količinu šećera na normalnu razinu.

Prije jela, koristite dozu brzo djelujućeg inzulina koja sadrži oba opisana bolusa. Kad je izmjerena razina šećera normalna prije obroka, tada nije potreban korektivni šećer. Ako se iznenada pojavi hiperglikemija, tada se dodatno ubrizgava korekcijski bolus, odnosno bez čekanja da ga pojedu.

Tretman s osnovnim bolusom uključuje injekcije produženog inzulina prije spavanja i ujutro, kao i brzo djelujući inzulin, koji se ubrizgava prije svakog obroka. Ova tehnika nije jednostavna, ali njezina će uporaba pomoći da se najpouzdanije drže skokovi glikemije pod kontrolom, a moguće komplikacije neće se tako brzo razviti.

Uz ovu inzulinsku terapiju potrebno je 5 ili čak 6 injekcija dnevno. Svi koji pate od teškog dijabetičkog oblika tipa 1 imaju potrebu za tim. Ali ako pacijent ima bolest tipa 2 ili blagi oblik tipa 1, tada se može pokazati da injekcije mogu biti napravljene ne tako često.

Tradicionalna (kombinovana) terapija inzulinom sastoji se u tome što ubrizgana injekcija može sadržavati inzulin različitog trajanja.

Za početak, izračunava se prosječna dnevna doza inzulina. Potom se raspodjeljuje tako da se 2/3 koristi prije doručka, a 1/3 prije večere. Prosječna dnevna doza trebala bi se sastojati od 30-40% kratko djelujućih inzulina, a ostatak treba produžiti.

Prednosti uključuju:

  • jednostavan uvod
  • nedostatak dugačkih izračuna i objašnjenja za pacijente i osoblje,
  • glikemija se kontroliše samo 2-3 puta nedeljno.

Nedostaci uključuju:

  • odabrana doza zahtijeva strogu kontrolu prehrane,
  • potrebno je pridržavati se svakodnevne rutine (spavanje, odmaranje i fizička aktivnost),
  • jesti 5-6 puta dnevno u isto vrijeme,
  • količina šećera se ne može održavati na prirodnoj razini.

Vrste inzulina prema vremenu delovanja

Velika većina inzulina u svijetu proizvodi se u farmaceutskim pogonima pomoću tehnologija genetskog inženjeringa. U odnosu na zastarjele pripravke životinjskog porijekla, moderne proizvode karakterizira visoka pročišćenost, najmanje nuspojava i stabilan, dobro predvidljiv učinak. Sada se za liječenje dijabetesa koriste 2 vrste hormona: ljudski i inzulinski analozi.

Molekul ljudskog insulina u potpunosti ponavlja molekulu hormona proizvedenog u tijelu. Ovo su lekovi kratkog dejstva, njihovo trajanje ne prelazi 6 sati. U ovu grupu pripadaju i srednjetrajni NPH inzulini. Oni imaju duže trajanje djelovanja, oko 12 sati, zbog dodatka proteina proteina.

Struktura inzulina je različita od ljudskog inzulina. Zbog karakteristika molekula, ovi lijekovi mogu efikasnije nadoknaditi dijabetes. Oni uključuju sredstva ultra kratkog djelovanja, počevši smanjivati ​​šećer 10 minuta nakon ubrizgavanja, dugu i ultradugu djelovanje, radeći od dana do 42 sata.

Vrsta inzulinaRadno vremeLijekoviImenovanje
Ultra kratakPočetak akcije je nakon 5-15 minuta, maksimalni učinak je nakon 1,5 sata.Humalog, Apidra, NovoRapid Flexpen, NovoRapid Penfill.Primjenjivati ​​prije jela. Oni mogu brzo normalizovati glukozu u krvi. Proračun doziranja ovisi o količini ugljikohidrata koji se isporučuju hranom. Koristi se i za brzo ispravljanje hiperglikemije.
KratkoPočinje za pola sata, a vrhunac pada već 3 sata nakon injekcije.Actrapid NM, Humulin Regular, Insuman Rapid.
Srednje dejstvoDjeluje 12-16 sati, vrhunac - 8 sati nakon injekcije.Humulin NPH, Protafan, Biosulin N, Gensulin N, Insuran NPH.Koristi se za normalizaciju šećera na testu. Zbog trajanja djelovanja, mogu se ubrizgati 1-2 puta dnevno. Dozu odabire ljekar ovisno o težini pacijenta, trajanju dijabetesa i nivou hormona u tijelu.
DugotrajanTrajanje je 24 sata, nema vrha.Levemir Penfill, Levemir FlexPen, Lantus.
Super dugoTrajanje rada - 42 sata.Treciba PenfillSamo za dijabetes tipa 2. Najbolji je izbor za pacijente koji nisu u mogućnosti sami napraviti injekciju.

Potreba za kratkim insulinom

Da biste odredili potrebu za inzulinom prije jela, preporučuje se mjeriti nivo šećera tokom sedam dana. Teškim dijabetičarima tipa 1 trebat će ubrizgati produženi inzulin noću i rano ujutro, te bolove prije jela.

Šećer se mora mjeriti prije i nakon jela, nakon 2-3 sata. Ako glikemija traje normalno cijeli dan, a nakon večere naraste, onda vam je potreban kratak inzulin prije posljednjeg.Ali sve pojedinačno i problem može biti u doručku.

Naravno, sve se preporuke daju samo u slučaju kada pacijent slijedi dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata. U toj situaciji dijabetičarima s bolešću tipa 2 ne treba uvijek šalica kratkog inzulina, mogu ih zamijeniti tabletom za snižavanje šećera.

Delovanje inzulina ujutro je slabije zbog posebnog dejstva ljudskog tela. Zbog toga će vam ujutro, najvjerovatnije, trebati brzi inzulin. Isti fenomen diktira potrebu da smanjite u pola količine ugljikohidrata tijekom doručka u odnosu na večeru i ručak.

Nijedan ljekar neće odmah reći koliko će inzulina trebati pacijentu prije jela. Stoga se sve utvrđuje neovisno i približno. Početne doze se najprije smanjuju, a potom, po potrebi, postepeno povećavaju.

Potrebna količina brzog inzulina ovisi o prehrani. Sva hrana koja se konzumira tokom svakog obroka treba izvagati i zatim jesti. Za ovo je korisna kuhinjska vaga.

Dakle, pamteći da se prije jela inzulina, koji se sastoji iz dva dijela, sve to uzima u obzir u prilagodbi doze. Uz uravnoteženu prehranu u obzir se uzimaju samo ugljikohidrati. Sa dijetom sa niskim udjelom ugljikohidrata preporučuje se broj ugljikohidrata i proteina.

Radnje koje treba preduzeti za izračunavanje doze:

  1. U referentnoj knjizi se izračunava početna doza inzulina.
  2. Postavlja se injekcija i nakon 20-45 minuta mjeri se nivo šećera. Nakon toga možete jesti.
  3. Otkriva se vrijeme nakon jela i svaki sat se šećer prati glukometrom do sljedećeg obroka.
  4. Kod niskog nivoa šećera koriste se tablete glukoze.
  5. Nakon toga doza inzulina se smanjuje ili povećava, ovisno o tome koji je šećer bio u posljednjim mjerenjima. Promjene se moraju unijeti u malim količinama i obavezno pratite nivo šećera.
  6. Do tog vremena, sve dok razina šećera ne postane normalna, potrebno je postupiti kao u stavcima 2-5. Svaki sljedeći put treba specificirati dozu prema prethodno uzetim očitanjima, a ne početnu. Postepeno, možete doći do najprikladnije količine brzog inzulina.

Koliko vremena treba proći prije trenutka kada će se moći jesti ako se dobije šut kratkog inzulina? To je vrlo jednostavno odrediti. Morate unijeti hormon 45 minuta prije obroka i početi mjeriti šećer nakon 25 minuta.

Ovakve radnje ponavljaju se svakih 5 minuta do jela. Ako u jednom od mjerenja glukometar pokaže da je šećer postao niži za 0,3 mmol / l, tada je već potrebno započeti jesti kako bi se spriječila hipoglikemija.

Odabir se provodi sve dok se vrijednost doze ne promijeni za ½. Treba imati na umu da se takav eksperiment može provesti samo na razini šećera koja prelazi oznaku od 7,6 mmol / L. Inače se šećer prvo vraća u normalu.

Osnovne doze inzulina trebaju održavati šećer konstantnim. Drugim riječima, ako uklonite sve obroke i injekcije obje vrste bolusa, tada bi samo šećer trebao biti normalan samo na početnom inzulinu.

Izbor osnovne doze je sljedeći:

  1. Jednog dana ne doručkuju, ali samo do večere, odmere se šećer. To se radi svakog sata.
  2. Drugi dan bi trebalo da doručkuje i nakon 3 sata počinju satno mjerenje šećera do večere. Ručak je zanemaren.
  3. Trećeg dana provode doručak i ručak, kao i obično, ali bez večere. Mjerenja šećera trebaju biti u trajanju kao u prvim paragrafima plus noćno vrijeme.

Ako se izmjerena razina šećera poveća, tada se povećava osnovni inzulin. U slučaju značajnog smanjenja šećera, doza se smanjuje. Možete koristiti izračune Forschima da biste znali točnu vrijednost.

Za proračun kratkog inzulina koristi se poseban koncept - jedinica za hljeb. To je jednako 12 grama ugljikohidrata. Jedna XE je oko kriška hleba, pola lepinje, pola porcije tjestenine. Možete saznati koliko je jedinica za hljeb na tanjuru pomoću vaga i posebnih tablica za dijabetičare, koje označavaju količinu XE u 100 g različitih proizvoda.

Vremenom, pacijenti s dijabetesom prestaju trebati stalno vaganje hrane, te nauče odrediti sadržaj ugljikohidrata u njemu. U pravilu je ta približna količina dovoljna da se izračuna doza inzulina i postigne normoglikemija.

Algoritam za proračun kratkih doza inzulina:

  1. Odgađamo jedan dio hrane, izvažemo ga, odredimo količinu XE u njemu.
  2. Izračunavamo potrebnu dozu inzulina: množimo XE s prosječnom količinom inzulina proizvedenom u zdravoj osobi u određeno doba dana (vidjeti tablicu u nastavku).
  3. Mi unosimo drogu. Kratko djelovanje - pola sata prije jela, ultrašokorno - neposredno prije ili neposredno nakon obroka.
  4. Nakon 2 sata izmjerimo glukozu u krvi, do tog trenutka bi to trebalo normalizovati.
  5. Ako je potrebno, prilagodite dozu: za smanjenje šećera za 2 mmol / l potrebna je jedna dodatna jedinica inzulina.
PrehranaXE jedinice inzulina
Doručak1,5-2,5
Ručak1-1,2
Večera1,1-1,3

Režimi terapije insulinom

Postoje dva načina terapije insulinom: tradicionalni i intenzivni. Prva uključuje stalne doze inzulina, koje je izračunao ljekar. Drugi uključuje 1-2 injekcije unaprijed odabrane količine dugog hormona i nekoliko - kratkih, koja se izračunava svaki put prije obroka.

Tradicionalni mod

Izračunata dnevna doza hormona podijeljena je u 2 dijela: ujutro (2/3 ukupnog broja) i večernje (1/3). Kratki inzulin je 30-40%. Možete koristiti gotove smjese u kojima su kratki i bazni inzulin povezani kao 30:70.

Prednosti tradicionalnog režima su nedostatak potrebe za korištenjem algoritama za izračunavanje dnevne doze, rijetkih mjerenja glukoze, svaka 1-2 dana. Može se koristiti za pacijente koji nisu u stanju ili ne žele stalno kontrolirati svoj šećer.

da biste postigli normalnu glikemiju, morate prilagoditi svoju prehranu količini injiciranog inzulina. Kao rezultat toga, pacijenti se suočavaju sa strogom dijetom, a svako odstupanje od kojeg može rezultirati hipoglikemijskom ili hiperglikemijskom komom.

Intenzivni režim

Intenzivna terapija inzulinom univerzalno je prepoznata kao najprogresivniji režim inzulina. Naziva se još i bazalni-bolus, jer može simulirati i konstantnu, bazalnu, hormonsku sekreciju i bolus inzulin, oslobođen kao odgovor na povećanje glukoze u krvi.

Nesumnjiva prednost ovog režima je nedostatak ishrane. Ako je pacijent s dijabetesom savladao principe ispravnog izračuna doze i korekcije glikemije, može jesti kao i svaka zdrava osoba.

U ovom slučaju ne postoji određena dnevna doza inzulina, ona se svakodnevno mijenja ovisno o karakteristikama prehrane, razini tjelesne aktivnosti ili pogoršanju pridruženih bolesti. Ne postoji gornja granica količine inzulina, glavni kriterij za ispravnu upotrebu lijeka su brojke glikemije.

Brojna istraživanja dokazala su da se normoglikemija kod dijabetesa može postići jedino intenzivnom primjenom inzulina. U bolesnika se glicirani hemoglobin smanjuje (7% prema 9% u tradicionalnom načinu), vjerojatnost retinopatije i neuropatije smanjuje se za 60%, a nefropatija i srčani problemi su otprilike 40% manje.

Korekcija hiperglikemije

Nakon početka upotrebe inzulina potrebno je prilagoditi količinu lijeka za 1 XE ovisno o pojedinačnim karakteristikama. Da biste to učinili, uzmite prosječni koeficijent ugljikohidrata za određeni obrok, primjenjuje se inzulin, nakon što se mjere glukoza nakon 2 sata.

Hiperglikemija ukazuje na nedostatak hormona, koeficijent treba malo povećati. Sa niskim šećerom, koeficijent se smanjuje. Uz stalni dnevnik, nakon nekoliko tjedana imat ćete podatke o osobnoj potrebi za inzulinom u različito doba dana.

Čak i uz dobro odabran omjer ugljikohidrata kod pacijenata s dijabetesom, ponekad se može javiti i hiperglikemija.Može ga uzrokovati infekcija, stresne situacije, neobično mala fizička aktivnost, hormonalne promjene.

Poplite,% doze dnevno

Uzrok hiperglikemije može biti i pogrešna tehnika davanja hormona:

  • Kratki inzulin bolje se ubrizgava u želudac, dug - u bedro ili zadnjicu.
  • Tačan interval od ubrizgavanja do obroka naveden je u uputama za lijek.
  • Šprica se ne izvadi 10 sekundi nakon injekcije, svo to vreme zadržavaju nabor kože.

Ako se injekcija radi ispravno, nema vidljivih uzroka hiperglikemije, a šećer i dalje redovito raste, za povećanje doze osnovnog inzulina morate posjetiti liječnika.

Prednosti i nedostaci metode

Tehnika najbliža prirodnoj proizvodnji inzulina. Opisana metoda omogućava pacijentu prikladnu dnevnu rutinu, kao i:

  • poboljšava kvalitet života
  • kontrolira metabolički proces, što vam omogućava odgoditi razvoj komplikacija,
  • motivira i disciplinira.

Jedini nedostatak je taj što često morate kontrolirati glikemiju i dodatno trošiti novac na kontrole. Nije pogodan za lijene.

Šta je algoritam podudaranja?

Algoritam odabira je formula za izračunavanje koja izračunava potreban sastav tvari za smanjenje razine šećera u krvi za željeni broj jedinica. Jedna doza inzulina trebala bi u potpunosti zadovoljiti potrebe tijela određenog pacijenta.

Mora se razumjeti da doza inzulina nije nasumično odabrana i nije ujednačena za sve pacijente s ovom dijagnozom.

Postoji posebna formula po kojoj je moguće izračunati dozu inzulina, uzimajući u obzir karakteristike tijeka i vrste same bolesti. Formula izračuna nije ista za dijabetes melitus tipa 1 u različitim periodima.

Ljekoviti sastav prodaje se u ampulama od 5 ml. Svaki mililitar (1 kocka) jednak je 40 ili 100 jedinica tvari (JEDINICA).

Izračunavanje doze inzulina u bolesnika s oštećenim radom gušterače provodi se prema posebnoj formuli koristeći različite faktore: približni broj jedinica otopine izračunava se na kilogram težine.

Ako se utvrdi pretilost ili čak neznatan višak indeksa, koeficijent se mora smanjiti za 0,1. Ako ima nedostatak tjelesne težine - povećajte za 0,1.

Odabir doze za supkutanu injekciju ovisi o anamnezi, toleranciji tvari i rezultatima laboratorijskih ispitivanja.

  • 0,4-0,5 U / kg za osobe s tek dijagnosticiranim dijabetesom tipa 1.
  • 0,6 U / kg za bolesnike sa bolešću identificiranom prije više od godinu dana u dobroj kompenzaciji.
  • 0,7 jedinica / kg za dijabetičare sa bolešću tipa 1, trajanje od 1 godine uz nestabilnu nadoknadu.
  • 0,8 U / kg za osobe sa dijabetesom tipa 1 u dekompenzacijskoj situaciji.
  • 0,9 U / kg za osobe sa dijabetesom tipa 1 u stanju ketoacidoze.
  • 1,0 jedinica / kg za pacijente u pubertetu ili u III tromjesečju trudnoće.

Proračun doze prilikom upotrebe inzulina vrši se uzimajući u obzir stanje, način života, plan prehrane. Upotreba više od 1 jedinice na 1 kg mase ukazuje na predoziranje.

Da biste odabrali dozu inzulina za pacijenta s dijabetesom, otkrivenu prvi put, možete izračunati: 0,5 JEDINICA x tjelesne težine u kilogramima. Nakon početka terapije, potreba tijela za dodatnom upotrebom lijeka može se smanjiti.

Češće se to događa u prvih šest mjeseci liječenja i uobičajena je reakcija. U narednom periodu (negdje oko 12-15 mjeseci) potreba će se povećavati, dostižući 0,6 komada.

S dekompenzacijom, kao i sa otkrivanjem ketoacidoze, doza inzulina zbog rezistencije raste, dostižući 0,7-0,8 JEDINI po kilogramu težine.

Vrste inzulinskih preparata

Svi pripravci na bazi hormona gušterače podijeljeni su u nekoliko skupina, čije su karakteristike opisane dalje u tablici.

Neophodne injekcijeVrsta hormona
kratakdugo
Prije doručka
Prije odlaska u krevet
Vrsta drogeTrgovačka imenaPočetni efekatVrijeme vrhaTrajanje akcije
Ultra kratka pripremaHumalog, Apidra5-10 minuta60-90 minutaDo 5 sati
"Kratka" sredstvaRosinsulin R, Humulin Regular, Gensulin R15-30 minuta90-150 minutaDo 6 sati
LijekoviRinsulin N, Biosulin N, Protafan NM90-120 minutaNakon 7-9 satiDo 15-16 sati
Dugotrajna drogaLantus, Levemir90-120 minutaSlabo izraženo1-1,5 dana
  • Velika brzina (ultra-kratko izlaganje),
  • Kratko izlaganje organizmu,
  • Prosječno trajanje izloženosti tijelu,
  • Dugotrajno izlaganje,
  • Kombinirano (miješano).

Naravno, dežurni ljekar odgovoran je za određivanje vrste inzulina koja vam je potrebna. Međutim, trebate znati kako se razlikuju. U principu je sve jasno iz imena - razlika je koliko dugo počinje raditi i koliko dugo to radi. Da biste dobili odgovor na pitanje koji je inzulin bolji, tabela će vam pomoći.

Proračun doziranja hormona za odrasle i djecu

Dečijem telu je potrebno mnogo više inzulina nego odrasloj osobi. To je zbog intenzivnog rasta i razvoja.

U prvim godinama nakon dijagnoze bolesti, prosečno 0,5-0 po kilogramu detetove telesne težine.

6 jedinica Nakon 5 godina doziranje se obično povećava na 1 U / kg.

I to nije ograničenje: u adolescenciji tijelo može zahtijevati i do 1,5-2 jedinice / kg.

Nakon toga, vrijednost se smanjuje na 1 jedinicu. Međutim, s produljenom dekompenzacijom dijabetesa, potreba za primjenom inzulina povećava se na 3 IU / kg.

Vrijednost se postepeno smanjuje, čime se dolazi do izvornika.

Izbor inzulina je čisto individualan postupak. Na broj preporučenih jedinica u roku od 24 sata utječu razni pokazatelji. Oni uključuju popratne patologije, starosnu grupu pacijenta, "iskustvo" bolesti i druge nijanse.

Utvrđeno je da, u općem slučaju, potreba za dnevnim bolesnicima s dijabetesom ne prelazi jednu jedinicu hormona po kilogramu njegove tjelesne težine. Ako se ovaj prag prekorači, povećava se vjerojatnost razvoja komplikacija.

Doziranje lijeka izračunava se na sljedeći način: potrebno je pomnožiti dnevnu dozu lijeka s težinom pacijenta. Iz ovog izračuna jasno je da se unošenje hormona temelji na tjelesnoj težini pacijenta. Prvi indikator se uvijek postavlja ovisno o starosnoj grupi pacijenta, ozbiljnosti bolesti i njegovom „iskustvu“.

Dnevna doza sintetičkog inzulina može varirati:

  1. U početnoj fazi bolesti ne više od 0,5 jedinica / kg.
  2. Ako se dijabetes u roku od jedne godine dobro izliječi, tada se preporučuje 0,6 jedinica / kg.
  3. S teškim oblikom bolesti nestabilnost glukoze u krvi - 0,7 PIECES / kg.
  4. Dekompenzirani oblik dijabetesa iznosi 0,8 U / kg.
  5. Ako se uoče komplikacije - 0,9 komada / kg.
  6. Tokom trudnoće, posebno u trećem tromjesečju - 1 jedinica / kg.

Nakon primanja informacija o doziranju dnevno, izračunava se. Za jedan postupak pacijent može unijeti više od 40 jedinica hormona, a tijekom dana doza varira od 70 do 80 jedinica.

Mnogi pacijenti i dalje ne razumiju kako izračunati dozu, ali to je važno. Na primjer, pacijent ima tjelesnu težinu od 90 kilograma, a njegova doza dnevno je 0,6 U / kg. Za proračun vam je potrebno 90 * 0,6 = 54 jedinica. Ovo je ukupna doza dnevno.

Ako se pacijentu preporučuje dugotrajna izloženost, tada se rezultat mora podijeliti na dva (54: 2 = 27). Doziranje treba rasporediti između jutarnje i večernje primjene, u omjeru dva do jedan. U našem slučaju to su 36 i 18 jedinica.

Na "kratkom" hormonu ostaje 27 jedinica (od ukupno 54) dnevno. Mora biti podijeljena u tri uzastopne injekcije prije jela, ovisno o tome koliko ugljikohidrata pacijent planira konzumirati. Ili, podijelite s "obrocima": 40% ujutro, a 30% za ručak i večer.

U djece je potreba tijela za inzulinom mnogo veća u usporedbi s odraslim osobama. Značajke doziranja za djecu:

  • U pravilu, ako se dijagnoza upravo postavila, tada se u prosjeku propisuje 0,5 kilograma težine.
  • Pet godina kasnije, doziranje se povećava na jednu jedinicu.
  • U adolescenciji ponovo dolazi do povećanja na 1,5 ili čak 2 jedinice.
  • Tada se potrebe tijela smanjuju, a dovoljna je jedna jedinica.

Terapija inzulina za trudnice

Unošenje hormona tokom razdoblja gestacije preduvjet je za liječenje gestacijskog i bilo kojeg drugog oblika dijabetesa. Insulin se smatra sigurnim za majku i bebu, u stanju je da spreči razvoj komplikacija tokom trudnoće i porođaja.

Treba postići sljedeće glikemijske brojke kod žene:

  • prije doručka - ne viši od 5,7 mmol / l,
  • nakon jela - ne viša od 7,3 mmol / l.

Svakodnevno mjerenje šećera u krvi omogućava vam da potvrdite ili opovrgnete efikasnost tretmana. Nakon izračuna dnevne doze lijeka, 2/3 se daje prije doručka, a ostatak - prije večernjeg obroka.

Kako odrediti broj jedinica za hljeb

Glavni "marker" prehrane bolesnika sa šećernom bolešću su ugljeni hidrati. Da bi se odredio njihov sadržaj u određenom proizvodu, koristi se jedinica za hljeb XE, koja djeluje kao konvencionalna obračunska jedinica.

Vjeruje se da sadrži 12 g čistih ugljikohidrata i da je u stanju povećati razinu šećera u krvi za 1,7-2,7 mmol / L. Da biste odredili koliko ugljikohidrata ima u gotovom proizvodu, morate podijeliti količinu ugljikohidrata navedenih na ambalaži proizvoda na 12.

Na primjer, tvorničko pakiranje s kruhom ukazuje da 100 g proizvoda sadrži 90 g ugljikohidrata, podijeli li se taj broj s 12, ispada da 100 g kruha sadrži 7,5 XE.

GN - glikemijsko opterećenje pokazatelj je koji odražava kvalitetu i količinu ugljikohidrata u hrani. Da biste ga izračunali, trebate znati glikemijski indeks - GI u postocima.

Ovaj pokazatelj odražava brzinu kojom dolazi do apsorpcije ugljenih hidrata u tijelu. Omogućava vam da otprilike utvrdite kako će se razina šećera u krvi povećati nakon probave proizvoda u odnosu na standardnu.

Na primjer, GI od 80 znači da će nakon što pacijent pojede 50 g određenog proizvoda, nivo šećera u krvi biti 80% vrijednosti koja se opaža u krvi nakon što pojede 50 g čiste glukoze.

Upotreba hormona za liječenje nervnih poremećaja

Sve akcije u liječenju dijabetesa imaju jedan cilj - to je stabilizacija glukoze u pacijentovom tijelu. Norma se naziva koncentracija koja nije niža od 3,5 jedinica, ali ne prelazi gornju granicu od 6 jedinica.

Mnogo je razloga koji dovode do nepravilnog rada gušterače. U velikoj većini slučajeva takav proces prati smanjenje sinteze hormona inzulina, zauzvrat, to dovodi do kršenja metaboličkih i probavnih procesa.

Tijelo više ne može primati energiju iz konzumirane hrane, nakuplja puno glukoze, koju stanice ne apsorbiraju, već jednostavno ostaje u krvi čovjeka. Kad se primijeti ovaj fenomen, gušterača prima signal da se mora proizvesti inzulin.

No kako je njegova funkcionalnost narušena, unutarnji organ više ne može raditi u prethodnom, punopravnom načinu, proizvodnja hormona je usporena, dok se on proizvodi u malim količinama. Stanje se pogoršava, a s vremenom se sadržaj vlastitog inzulina približava nuli.

U ovom slučaju korekcija prehrane i stroga prehrana neće biti dovoljni, trebat će vam unošenje sintetičkog hormona. U savremenoj medicinskoj praksi razlikuju se dve vrste patologije:

  • Prva vrsta dijabetesa (naziva se inzulinski ovisna), kada je unošenje hormona od vitalne važnosti.
  • Druga vrsta dijabetesa (neovisna o insulinu). Kod ove vrste bolesti, češće nego ne, dovoljna je pravilna prehrana i proizvodi se vaš vlastiti inzulin. Međutim, u hitnim slučajevima može biti potrebna primjena hormona kako bi se izbjegla hipoglikemija.

Uz bolest tipa 1, proizvodnja hormona u ljudskom tijelu je apsolutno blokirana, zbog čega je poremećen rad svih unutrašnjih organa i sistema. Ispraviti situaciju pomoći će samo opskrba ćelija analogom hormona.

sanofi dijabetes škola ... 'alt =' Dijaklas: sanofijska škola dijabetesa ... '>

Liječenje u ovom slučaju je doživotno. Pacijentu koji boluje od dijabetesa treba ubrizgati svakog dana. Osobitosti davanja inzulina su da se mora primjenjivati ​​pravovremeno kako bi se isključilo kritično stanje, a ako se dogodi koma, tada trebate znati što je hitna pomoć kod dijabetičke kome.

To je inzulinska terapija za dijabetes melitus koja vam omogućava kontrolu razine glukoze u krvi, održavanje funkcionalnosti gušterače na potrebnom nivou, sprečavajući neispravnost drugih unutarnjih organa.

Koliko jedinica staviti prije obroka?

Broj jedinica "kratkog" inzulina ovisi o vremenu dana i sadržaju ugljikohidrata u unosu hrane. Svi ugljeni hidrati se mere u "hlebnim jedinicama" - 1 XE je ekvivalent 10 grama glukoze.

Prema tablicama sadržaja XE u proizvodima, doza kratkog inzulina izračunava se prema pravilu - za 1 XE potrebno je 1 JEDINU lijeka. Hrana bez ugljikohidrata (proteini, masti) praktično ne dovodi do povećanja razine hormona.

Količina "kratkog" inzulina tačnije je određena šećerom u krvi i ugljikohidratima hrane koju jede - svaka jedinica hormona smanjuje glukozu za 2,0 mmol / l, ugljikohidratna hrana - povećava se za 2,2. Za svakih 0,28 mmol / L iznad 8,25, uvodi se dodatna jedinica.

  • Tradicionalna kombinacija

Dobar za nestabilan tijek dijabetesa, nemogućnost prave mnoge injekcije. Gotove mješavine „kratkog“ i dnevnog inzulina koriste se u omjeru 30, odnosno 70. Pros: kontrola glikemije tri puta tjedno, lako se dozira i daje (stariji, djeca, nedisciplinirani pacijenti). Kontra: kruta frakcijska dijeta da se izbjegne hipoglikemija (oštar pad šećera u krvi).

Prosečna dnevna doza izračunata na osnovu telesne težine i iskustva sa dijabetesom (iz tabele) raspoređuje se u dve i jednu trećinu u vremenu, „kratki“ lekovi iznose 30-40, dugoročna dejstva - 60-70%.

Na primjer: pacijent je težak 86 kg, a dijabetes će biti stariji od 10 godina dobit će ukupno 77 IU dnevno (0,9 IU / kg / dan * 86 kg). Od toga 30% ili 23 IU kratkog inzulina (16 IU u prvoj polovini dana i 7 u drugoj), i 54 IU - dnevno u dvije injekcije ujutro i navečer.

Pros: nehrana dijeta, visok nivo kontrole dijabetesa i kvaliteta života. Protiv: obvezna kontrola glikemije prije i nakon jela, plus mjerenje noću - 7 puta dnevno, visoko motivirani i obučeni pacijent.

Prosječna dnevna doza izračunava se prema težini i dužini dijabetesa (prema tablici), dnevni inzulin će biti 40-50%, 2/3 se primjenjuje ujutro, 1/3 uveče. „Kratke“ se unose tri puta u količini XE u hrani ili pojednostavljeno - u omjeru 40% prije doručka, 30% prije večere i ručka.

Na primjer: pacijent je težak 86 kg, bolestan je više od 10 godina i dobit će 77 jedinica (0,9 jedinica / kg / dan * 86 kg). Od toga se 40% ili 31 IU kratkog inzulina daje XE (varijacije doze su moguće) ili po pojednostavljenom shemu: 13 IU prije doručka i 9 IU prije večere i ručka, i 46 IU dnevno - u dvije injekcije ujutro i navečer.

Hormon pankreasa hormon inzulin propisan je u sledećim slučajevima:

  • inzulin ovisan oblik dijabetesa
  • dekompenzaciono stanje „slatke bolesti“ nezavisnog od insulina,
  • nedostatak efikasnosti terapije drugim lekovima,
  • nagli pad težine pacijenta zbog dijabetesa,
  • period trudnoće i porođaja,
  • oštećenja bubrega dijabetičke prirode,
  • stanje mlečne kiseline,
  • hiperosmolarna koma,
  • dijabetička ketoacidoza.

Cilj terapije inzulinom je što je moguće bliže obnoviti proces fiziološke sinteze inzulina kod bolesne osobe. Za to se koriste sve vrste hormonskih preparata.

Moguće komplikacije i nuspojave mogu biti bol i oticanje na mjestu ubrizgavanja, pojava iritacije.U iskusnih dijabetičara lipodistrofija se može primjetiti na nekim mjestima prednjeg trbušnog zida, bedara i stražnjice.

Nepravilna upotreba formule za izračunavanje, unošenje velike doze hormona izaziva napad hipoglikemije (šećer u krvi naglo pada, što može čak dovesti i do kome). Prvi znakovi:

  • znojenje
  • patološka glad,
  • drhtavih udova usana
  • povećani otkucaji srca.

Kod šećerne bolesti, osim prehrane i uzimanja oralnih hipoglikemijskih sredstava, takva metoda liječenja kao inzulinska terapija vrlo je česta.

Sastoji se od redovnog potkožnog davanja inzulina u pacijentovo tijelo i indiciran je za:

  • Dijabetes tipa 1
  • akutne komplikacije dijabetesa - ketoacidoza, koma (hiperosmolarna, dijabetička, hiperlaktikemija),
  • trudnoća i porođaj kod pacijenata sa šećerom ili loše lečivim gestacijskim dijabetesom,
  • značajna dekompenzacija ili nedostatak učinaka od standardnog liječenja dijabetesa tipa 2,
  • razvoj dijabetičke nefropatije.
Subkutana injekcija

Režim terapije insulinom bira se za svakog pacijenta pojedinačno.

U ovom slučaju ljekar uzima u obzir:

  • fluktuacije nivoa šećera u krvi pacijenta,
  • priroda ishrane
  • vrijeme obroka
  • nivo fizičke aktivnosti
  • prisutnost pratećih bolesti.
U liječenju dijabetesa nisu važni samo lijekovi, već i prehrana

Tradicionalni uzorak

Tradicionalna inzulinska terapija uključuje uvođenje određenog vremena i doze injekcije. Obično se daju dvije injekcije (kratka i produžena hormona) 2 r / dnevno.

Unatoč činjenici da je takva shema jednostavna i razumljiva pacijentu, ima dosta nedostataka. Prije svega, to je nedostatak fleksibilne prilagodbe doze hormona trenutnoj glikemiji.

U zdrave osobe inzulin se proizvodi ne samo u trenutku kad ugljikohidrati uđu u organizam, već i tokom dana. Ovo je potrebno znati kako bi se isključili nagli skokovi šećera u krvi, što ima negativne posljedice na krvne sudove.

Basis-bolus terapija inzulinom, koja se još naziva i „terapija sa višestrukim ubrizgavanjem“, upravo predlaže takav način uzimanja inzulina, u kojem se inzulin daje i kratkog / ultra kratkog djelovanja i dugog.

Inzulin dugog djelovanja primjenjuje se svaki dan u isto vrijeme, jer traje 24 sata, doza takvog inzulina je uvijek ista, izračunava ga ili liječnik, ili nakon opažanja mjerenjem šećera u krvi svakih 1,5-2 sati 3-7 dana.

Izvode se sljedeći proračuni:

  1. Izračunava se količina potrebnog hormona inzulina za tijelo (tjelesna težina x pokazatelj u tabeli)
  2. Količina konzumiranog inzulina kratkog djelovanja oduzima se od dobijene vrijednosti.

Dobivena vrijednost je željeni rezultat, zatim broj jedinica inzulina dugog djelovanja koji su vam potrebni.

Kratko djelujući inzulin primjenjuje se 30 minuta prije obroka, a krajnje 15 minuta. Moguća je varijanta njegove primjene nakon hrane, ali u tom slučaju je moguć nepoželjan skok nivoa šećera u tijelu.

Pored osnovne bolus terapije inzulinom, postoji i tradicionalna terapija. Kod tradicionalnog dijabetičara rijetko mjeri razinu šećera u organizam i ubrizgava inzulin približno istovremeno fiksnu dozu, s minimalnim odstupanjima od utvrđene norme.

Sustav osnova-bolus uključuje mjerenje šećera prije svakog obroka, a ovisno o pokazateljima šećera u krvi, izračunava se potrebna doza inzulina. Temeljna terapija bolusa ima svoje prednosti i nedostatke.

Na primjer, potreba da se pridržavate vrlo stroge prehrane i dnevnog režima nestaje, ali sada, pomalo izgubivši budnost i ako ne unosite inzulin na vrijeme, riskirate dozvoliti skok razine šećera, što negativno utječe na žile u ljudskom tijelu.

Kada se utvrdi dijabetes i naznake za imenovanje injekcija inzulina, endokrinolog mora odabrati optimalnu brzinu hormona za jedan dan.Treba uzeti u obzir mnoge faktore: nivo šećera, stepen kompenzacije dijabetesa, fluktuacije vrijednosti glukoze, starost pacijenta.

Jedan od problema terapije insulinom je niska razina odgovornosti pacijenta. Važne točke: razumijevanje rizika od komplikacija u slučaju kršenja pravila, spremnost za pridržavanje preporuka, pridržavanje dijeta.

Nisu svi pacijenti smatrali potrebnim da opetovano izmjerite razinu šećera, pogotovo kada koriste tradicionalni glukometr (ubodom prsta). Moderni uređaj (minimalno invazivna verzija uređaja) skuplji je, ali upotreba najnovijih dostignuća omogućuje vam da zaboravite na kaluse, bol i rizik od infekcije.

Mnogi modeli minimalno invazivnih mjerača glukoze u krvi imaju ugrađeni računar i zaslon na kojem su prikazani indikatori. Postoji upozorenje: morate naučiti kako rukovati savremenim uređajima, što mnogi stariji pacijenti ne mogu priuštiti.

Često pacijenti ne žele primati znanje za efikasniju kontrolu stupnja kompenzacije dijabetesa, nadaju se „nasumično“, cjelokupnu odgovornost prebacuju na liječnika.

Zašto su nam potrebne injekcije?

Danas se koriste visoko pročišćeni svinjski i genetski modificirani inzulini identični ljudskim - najboljima (potpuni analozi). Lijekovi se razlikuju u trajanju djelovanja - kratki i ultra kratki, dugi i ultradugi, a postoje gotove mješavine za praktičnost pacijenata. Shemu i doziranje potonjeg je lakše odabrati.

Doza baznog inzulina:

  • 30-50% ukupne dnevne doze
  • davani 1 ili 2 puta dnevno, ovisno o profilu delovanja inzulina istovremeno,
  • adekvatnost doze procjenjuje se postizanjem ciljane razine glukoze u krvi na glasu i prije glavnih obroka,
  • jednom u 1-2 tjedna preporučljivo je mjeriti glukozu u 2-4 sata ujutro kako bi se isključila hipoglikemija,
  • adekvatnost doze procjenjuje se postizanjem ciljane razine glukoze u krvi natašte (za dozu inzulina koja se daje prije spavanja) i prije glavnog obroka (za dozu inzulina koja se daje prije doručka),
  • s produljenom fizičkom aktivnošću može biti potrebno smanjenje doze.

Inzulin dugog djelovanja - bez obzira na vrijeme primjene, korekcija se provodi prema prosječnoj razini glukoze u toku prethodna 3 dana. Korekcija se vrši najmanje 1 puta sedmično:

  • ako je postojala hipoglikemija, doza se smanjuje za 2 jedinice,
  • ako je prosječna glukoza na glasu u ciljnom rasponu, tada nije potrebno povećanje doze,
  • ako je prosječna glukoza na glavi viša od ciljane, tada je potrebno povećati dozu za 2 jedinice. Na primjer, vrijednosti glukoze u krvi na glasu 8,4 i 7,2 mmol / L. Cilj liječenja je glukoza na glasu 4,0 - 6,9 mmol / L. Prosječna vrijednost 7,2 mmol / l veća je od ciljane, stoga je potrebno povećati dozu za 2 jedinice.

NPH-inzulin - algoritam titracije za bazni inzulin je isti:

  • algoritam titracije za dozu primijenjenu prije spavanja sličan je algoritmu titracije za dugo djelujuće insuline,
  • algoritam titracije za dozu primijenjenu prije doručka sličan je algoritmu titracije za dugo djelujuće inzuline, međutim provodi se prema prosječnoj glukozi u krvi prije večere.

Doza prandial inzulina je najmanje 50% ukupne dnevne doze i daje se prije svakog obroka koji sadrži ugljene hidrate.

Doza ovisi o:

  • količina ugljikohidrata (XE) koju planirate jesti,
  • planirana fizička aktivnost nakon primjene inzulina (možda će biti potrebno smanjenje doze),
  • adekvatnost doze procjenjuje se dostizanjem ciljane razine glukoze u krvi 2 sata nakon jela,
  • individualna potreba za inzulinom u 1 XE (ujutro u 1 XE obično je potrebno više inzulina nego dan i večer). Proračun individualnih potreba za inzulinom po 1 XE vrši se u skladu s pravilom 500: 500 / ukupna dnevna doza = 1 jedinica prandialnog inzulina potrebna je za apsorpciju X g ugljikohidrata.
    Primjer: ukupna dnevna doza = 60 jedinica. 500/60 = 1 Jedinica prandialnog inzulina potrebna je za apsorpciju 8,33 g ugljikohidrata, što znači da je za apsorpciju 1 XE (12 g) potrebno 1,5 jedinice prandialnog inzulina.Ako je sadržaj ugljikohidrata u hrani 24 g (2 XE), trebate unijeti 3 jedinice inzulina prandial.

Prije nekog vremena u školama za dijabetes preporučilo se koristiti zajedničku shemu korekcije visokog šećera za sve, ali vjerujte moje iskustvo, ova šema nije uvijek uspjela i nije svima. Osim toga, kod dijabetesa mijenja se osjetljivost na inzulin kod svake osobe.

Na posljednjim radionicama škole šećerne bolesti, http: // moidiabet / blog / shkola-diabeta-ubleblennii-kurs, naučio sam o modernim metodama za korekciju glikemije, koje se koriste u pumpnoj terapiji inzulinom, ali se mogu koristiti i u izračunavanju doza inzulina na olovkama šprica.

Ova metoda nema službeno ime, pa sam je odlučio nazvati dija-aritmetikom i stvarno želim podijeliti informacije s drugima. Odmah želim rezervisati: IZRAČUN DOSA INSULINA U DJECE MORA SE SAVJETITI SA LIJEKOM LIJEČENJA.

Kod djece mlađe od 6 godina koriste se druge formule. Budi pažljiv.

Svaki dijabetičar tipa 1 trebao bi biti u mogućnosti izračunati vlastitu, pojedinačnu dozu inzulina, potrebnu za snižavanje visokog šećera u krvi. Korekcija šećera u krvi vrši se najčešće prije sljedećeg obroka. Insulin koji unosimo u hranu naziva se prandial ili bolus.

1. AKTUELNA GLIKEMIJA (AH) - šećer u krvi u ovom trenutku.

2. CILJNA GLIKEMIJA (CH) - nivo šećera u krvi kojem treba težiti svaki pacijent. CG treba preporučiti liječnik, uzimajući u obzir dijabetes, dob, prateće bolesti itd. Na primjer, djeci i dijabetičarima koji imaju kratko trajanje bolesti preporučuje se 6-6 CG zbog njihove sklonosti hipoglikemiji, koja je opasnija od visokog šećera.

3. FAKTOR OSJETLJIVOSTI NA INZULIN (PSI) - pokazuje koliko mmol / l snižava šećer u krvi za 1 jedinicu inzulina kratkog ili ultra kratkog.

ULTRA KRATKO (analozi humanog inzulina) HUMALOG, NOVORAPID, APIDRA100: LED = X mmol / L

KRATKI INZULINI - AKTRAPID NM, HUMULIN R, NEZUMSKI RAPID83: LED = X mmol / l

100 i 83 su konstante koje su proizveli proizvođači inzulina na osnovu dugogodišnjeg istraživanja. SDI - ukupna dnevna doza svih inzulina - i bolus (za hranu) i bazalni.

Očito je da fleksibilna inzulinska terapija SDI rijetko ostaje konstantna. Stoga za izračune uzmite aritmetički prosjek SDI nekoliko, 3-7 dana.

Na primjer, osoba napravi 10 8 6 jedinica dnevno. kratkog inzulina i 30 jedinica.

produžen. Dakle, njegova dnevna doza inzulina (SDI) je 24 30 = 54 jedinice.

Ali nekoliko puta je kratka doza bila veća ili manja te je otpušteno 48-56 jedinica. dnevno.

Stoga ima smisla izračunati aritmetičku sredinu SDI za 3-7 dana.

4. COEFFICIENT CARBOHYDRATE (CC) - pokazuje koliko jedinica prandialnog inzulina je potrebno za apsorpciju 12 g ugljikohidrata (1 XE). Dozvolite da vas podsetim da nazivamo prandial kratkim ili ultra kratkim inzulinom. U različitim zemljama za 1 XE uzimaju gdje 12,5 g ugljikohidrata, gdje 15 g, gdje 10 g. Vodim se vrijednostima preporučenim u mojoj školi za dijabetes - 1 XE = 12 g ugljikohidrata.

VAŠA PAŽNJA započinjemo s odabirom koeficijenata ugljikohidrata pod uvjetom da su doze baznog inzulina ispravne, a bazni inzulin ne dovodi do oštrih fluktuacija glikemije IZVAN HRANE.

DOZA OSNOVNOG INSULINA IZBRANA JE NA OSNOVU OSNOVNIH ISPITIVANJA Pročitajte više u člancima

za pacijente sa olovkama za špriceve

http://moidiabet.ru/blog/pravila-podbora-bazalnogo-fonovogo-insulina

a za pomponos http://moidiabet.ru/blog/podbor-bazalnoi-skorosti-na-pompe

KAKO IZRAČUNATI SVOJOST CARBOHIDRATA

12: (500: SDI) = VAŠ KODIR ZA UPUTSTVO.

1. Proizvođači inzulina izvukli su "pravilo 500" prema kojem, ako brojku 500 podijelite sa SDI - dnevnom dozom inzulina (bazalni prandial na dan), dobit ćemo BROJ CARBOHIDRATA koji može apsorbirati 1 jedinicu prandialnog inzulina.

VAŽNO je shvatiti da u pravilu 500 uzimamo u obzir sav dnevni inzulin, ali kao rezultat dobivamo potrebu za 1 XE prandialnog inzulina. "500" je konstanta proizašla iz godina istraživanja.

(500: SDI) = broj grama ugljikohidrata za koji je potrebna 1 jedinica. insulin

12: (500: SDI) = vaša procenjena UK.

PRIMJER: osoba napravi 30 jedinica kratkog inzulina i 20 bazalnih dnevno, što znači SDI = 50, izračunamo UK = 12: (500: 50) = 12:10 = 1,2 jedinice po 1 XE

UK = 12: (500: 25) = 0,6 jedinica po 1 XE

VAŽNO! Ako dnevna doza inzulina nije konstantna, promjene zbog bolusnog inzulina, za izračunavanje CC potrebno je nekoliko dana uzeti aritmetičku srednju vrijednost SDI.

Za doručak 2,5 - 3 jedinice. inzulin na 1XE

Za ručak 2 - 1,5 jedinica. na 1XE

Za večeru 1,5 - 1 jedinica. na 1XE

Na osnovu vaše Velike Britanije, izračunate formulom i uzimajući u obzir potrebu za inzulinom tokom dana, empirijski možete tačnije odabrati svoj pokazatelj. Da biste to učinili, potrebno je kontrolisati šećer u krvi (SC) prije jela i 2 sata nakon jela.

Početna SC prije obroka ne smije biti veća od 6,5 mmol / L. Dva sata nakon jela, SC bi trebao porasti za 2 mmol, ali ne prekoračiti dozvoljenih 7,8, a prije sljedećeg obroka blizu originalnog.

Dozvoljena kolebanja - 0,5 - 1 mmol. Ako je SC prije sljedećeg obroka NIZO originalni ili je postojala hipoglikemija, tada je DOSE insulin bio VELIKI, tj. Krivični zakonik uzet je više nego što je potrebno i treba ga smanjiti.

Ako je SC prije sljedećeg obroka viši od originalnog, tada inzulin nije bio dovoljan, u ovom slučaju povećavamo CC.

VAŽNO! Promjena doza kratkog inzulina vrši se na temelju 3 dana kontrole. Ako se problem (hipoglikemija ili visok šećer) ponovi 3 dana na istom mjestu, prilagodite dozu. Ne donosimo odluke o jednom epizodnom povećanju šećera u krvi.

SK prije ručka i večere 4,5-6,5, što znači da je doza inzulina za doručak i ručak odabrana pravilno

SC prije ručka je viši nego prije doručka - povećajte dozu kratkog inzulina za doručak

SC prije večere je Viši nego prije ručka - povećajte dozu kratkog inzulina za ručak

SK prije spavanja (5 sati nakon večere) VIŠE nego prije večere - povećajte dozu kratkog inzulina za večeru.

SK prije ručka NISKO nego prije doručka - smanjite dozu kratkog inzulina za doručak

SC prije večere Ispod nego prije ručka - smanjite dozu kratkog inzulina za ručak

SC prije spavanja (5 sati nakon večere) Ispod nego prije večere - smanjite dozu kratkog inzulina za večeru.

Šećer u krvi na glavi ovisi o večernjoj dozi bazalnog inzulina.

SC se povećava prije doručka - gledamo šećer noću 1,00,3,00,6,00, ako prebolimo - smanjujemo večernju dozu produženog inzulina, ako je visok - povećavamo večernju dozu produženog inzulina. Na lantusu - prilagodite ukupnu dozu.

Ako se šećer u krvi uklapa u gornji okvir, dozu kratkog inzulina možete jednostavno podijeliti s brojem pojedenog XE-a i u ovo doba dana dobiti UK. Na primjer, napravili su 10 jedinica. 5 XE, SK prije obroka je bilo 6,2, već je sljedeći obrok postao 6,5, što znači da je bilo dovoljno inzulina, a za 1 XE otišlo je 2 jedinice. insulin U ovom slučaju, Velika Britanija će biti jednaka 2 (10 jedinica: 5 XE)

5. PLANIRAN BROJ XE. Da biste precizno izračunali količinu XE, potrebno je odmjeriti proizvode na elektroničkom vagi, koristiti tablicu XE ili izračunati XE iz sadržaja ugljikohidrata u 100 g proizvoda. Iskusni dijabetičari mogu sebi priuštiti da procjenjuju XE okom, a u kafiću je, na primjer, nemoguće vagati proizvode. Stoga su pogrešne proračune neizbježne, ali ih morate pokušati umanjiti.

a) TABELA. Ako imate proizvod koji se nalazi u tablici XE, jednostavno dijelite težinu porcije ovog proizvoda s težinom ovog proizvoda = 1 XE, koja je navedena u tablici. U ovom slučaju, TEŽA PORTIONA je podijeljena s TEŽINOM proizvoda koji sadrži 1 XE.

Na primjer: vagali smo jabuku bez gume 150g, u tablici jabuka ima neto težinu od 120g = 1XE, što znači da jednostavno podijelimo 150 na 120, 150: 120 = 1,25 XE je sadržano u VAŠOj jabuci. tablica 1 XE = 25 g smeđeg hljeba, a zatim u vašem komadu 50: 25 = 2 XE izvagana naribana mrkva 250 g, 180 g mrkve = 1XE, a zatim u vašoj porciji 250: 180 = 1,4 XE.

Ne zanemarite male porcije koje ne sadrže 1 XE, vrlo često prilikom dodavanja tih porcija dobijete 1,5 ili više XE, što morate uzeti u obzir pri proračunu doze inzulina. Uvijek računajte ove XE-shki, oni povećavaju šećer u krvi!

b) U SASTAVU.Sada o proizvodima koji nisu u tablici XE ili koji se nalaze u tablici, ali njihov sastav se razlikuje ovisno o proizvođaču.

U tom slučaju trebate pogledati količinu ugljikohidrata na 100 g proizvoda, izračunati koliko ugljikohidrata ima u obroku i podijeliti s 12. U tom slučaju podijelite broj ugljikohidrata u luci sa 12.

Uzmimo za primjer naš omiljeni kreker. Pretpostavimo da 100g kreker sadrži 60 g ugljikohidrata.

Težila ste 20 g. Znamo da je 1 XE 12 g ugljikohidrata. Razmatramo (60: 100) * 20: 12 (pošto 1 XE sadrži 12 g ugljikohidrata), ispostavilo se da 20 g ovog krekera sadrži 1 XE.

Na primjer, Activia skuta, 100 g sadrži 15 g ugljikohidrata, masa skute 125 g, u 1 XE još uvijek 12 g ugljikohidrata. Smatramo (15: 100) * 125: 12 = 1.

6 XE. U ovom slučaju, NE zaokružite XE.

morate zajedno izračunati sav XE i tek nakon toga izračunati dozu kratkog inzulina za datu količinu XE. Evo, u ovom primjeru, ako u skute dodate onih 250 g naribane šargarepe, tada ćete zajedno sa sirom dobiti 3 XE.

Mnogi dijabetičari okružuju XE, ovo nije u redu. Ako bismo zaokružili mrkvu od 1.6 XE na 2 XE i 1.4 XE mrkve na 1.5 XE, dobili bismo 3.5 XE, ubrizgali dozu inzulina na ovu količinu ugljikohidrata i dobili hipoglikemiju 2 sata nakon jela .

NE zbunite opcije izračunavanja. izbrojite u TABELU - DIJELITE TEŽINU do TEŽINE; računajte SASTAV - DIJELO UGLJENIKA CARBOHIDRATA u dijelu 12.

Da biste brzo odredili koliko grama proizvoda će sadržavati jedna jedinica za hljeb, treba vam 1200 podijeljenih s količinom ugljikohidrata u 100 g ovog proizvoda. Na primjer, 100 g Goute čipsa sadrži 64 g ugljikohidrata. 1200: 64 = 19 g u 1 XE.

Fiziološka osnova upotrebe inzulina kod dijabetesa

Pri izračunavanju pojedinačne i dnevne doze, odabiru optimalnog lijeka, morate znati da je proizvodnja inzulina podložna dnevnim ritmovima, ovisi o unosu hrane. Izlučivanje bazalnog i bolusnog tkiva varira ovisno o različitim faktorima: gladovanju, operacijama i drugim razlozima koji utječu na proizvodnju hormona.

Endokrinolog bi trebao objasniti pacijentu sve nijanse povezane s unosom regulatora u obliku injekcija i proizvodnjom hormona kod dijabetesa tipa 2.

  • bolus. Za svakih 10 g ugljikohidrata primljenih s hranom trebate jednu ili dvije jedinice. Indikator je važan za razjašnjenje količine hormona kratkog djelovanja (prosječna norma za svaki obrok je od 1 do 8 jedinica). Ukupna vrijednost (24 jedinice ili više) je važna za izračunavanje dnevne stope antidijabetičkih lijekova dugog djelovanja. Na pozadini male količine hrane, fizičkog i emocionalnog preopterećenja, gladovanja, ozljeda, u postoperativnom periodu pokazatelj se smanjuje za 2 puta,
  • bazalni. Ova vrsta lučenja inzulina važna je za održavanje stabilne koncentracije glukoze u krvi, optimalnog toka metaboličkih procesa.

Pogledajte video: PANTHEON Farming Programska oprema za kmetijstvo Kalkulator za pesticide (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar