Dijeta kod gestacijskog dijabetesa u trudnica - približan jelovnik

Dijeta kod gestacijskog dijabetesa u trudnica prvo je liječenje ove bolesti. Stručnjaci mu pribjegavaju ako trudnica dođe s dijagnozom GDM. Inzulin je ekstremna metoda koja se koristi samo ako žena ne može slijediti dijetu ili ako nema značajan učinak.

Važno je zapamtiti da nepridržavanje dijeta s ovom dijagnozom dovodi do niza komplikacija. Lakše je ukloniti ili zamijeniti šećer u prehrani nego pokušati nositi se sa ozbiljnim posljedicama GDM-a. Zato se, ako je propisana dijetska terapija, mora pažljivo pridržavati.

Dijeta za GDM ne razlikuje se od one za dijabetičare. I kod gestacijskog dijabetesa i kod klasičnih oblika bolesti glavni je cilj normalizacija razine šećera u krvi.

Zašto bi propisao dijetu

Što mogu jesti s GDM-om

Glavna stvar koju bi svaka trudnica s takvom dijagnozom trebala znati je pravilna prehrana. Uprkos ozbiljnosti bolesti, to ne znači da proizvodi koji sadrže šećer u svom sastavu moraju biti potpuno uklonjeni iz ishrane. Glavna stvar je da treba postojati dozvoljeni iznos. Dopušteni i zabranjeni proizvodi nalaze se u sljedećoj tablici.

Vrsta proizvodaDozvoljenoZabranjeno
Pekarstvo i proizvodi od brašnaHljeb od raži i mekinja, pšenični hljeb drugog razreda, a ne bogati proizvodi.Bilo koji proizvodi od lisnatog tijesta i peciva.
Perad i mesoJanjetina, svinjetina, govedina (meso treba da bude mršavo), zec, piletina, ćuretina. Dijetalna kobasica i kobasice.Guska ili patka, konzervirana hrana, bilo koje kobasice.
Plodovi moraBilo koja riba s niskim udjelom masti Jetra bakalara u strogo ograničenoj količini.Masna riba, konzervirana hrana, crni i crveni kavijar.
Mliječni proizvodiMlijeko, mliječni proizvodi, nemasni sir, skuta. Kiselo vrhnje treba uzimati sa niskim sadržajem masti i ograničiti njegovu količinu.Slani i masni sir, slatki mliječni proizvodi, pavlaka.
JajaDo dva jaja na dan.Ograničite upotrebu žumanaca.
PovrćeKrompir, mrkva, repa i zeleni grašak s računanjem krušnih jedinica. Kupus, tikvice, paradajz, krastavci, patlidžan, bundeva.Svako kiselo i kiselo povrće, poput kiselog kupusa ili kiselih krastavaca.
Voće i bobiceNarandže, mandarine, mango, jabuke, grejpfrut, šipak, kivi. Općenito, gotovo sve svježe slatko i kiselo voće.Grožđe, banane, datulje, smokve, persimmons, ananas. Listovi grožđa mogu se koristiti u kuvanju.
PićeČaj i kafa, cikorija, svježe cijeđeni sokovi od povrća, kompot od suhog voća bez šećera, juha od divlje ruže.Alkohol, slatki sokovi, sode, limunade s dodanim šećerom.
ŽitariceHeljda, proso, zob, ječam.Slatka kaša, kukuruz, sve tjestenine (treba biti ograničeno). Sl.
MahunarkeSlanutak, leća, grašak, pasulj. Bilo koje mahunarke moraju se konzumirati u ograničenim količinama.

Lista dozvoljenih proizvoda je prilično široka. Prekomjerno masna hrana poput sjemenki ili orašastih plodova treba isključiti iz prehrane. Takođe, nemojte jesti puter od kikirikija. Tamnu čokoladu možete jesti u strogo ograničenim količinama. Od slatkiša, ne možete jesti sladoled. Bolje je isključiti sve slatkiše, zamijenivši ih sa svježim voćem i bobicama.

Što ne možete jesti s GDM-om

Gornja tabela opisuje većinu namirnica koje je zabranjeno jesti. Jedna od važnih tačaka je zabrana upotrebe alkoholnih pića, koja štete plodu, čak i ako majka ne boluje od GDM-a. U tom slučaju alkohol također pogoršava tok osnovne bolesti.


Oprez
Čak i uzimanje minimalnih doza alkohola za gestacijski dijabetes može značajno povećati kršenje metabolizma ugljikohidrata u tijelu. Slatko također treba u potpunosti eliminirati. Čokolada, slatkiši, sladoled i druge slatkiše značajno povećavaju šećer u krvi. Ako zaista želite nešto slatko, možete jesti posebne slatkiše i kolačiće za dijabetičare. Sadrže sigurne ugljikohidrate.

Koja hrana treba biti ograničena u hrani

Neki se proizvodi za gestacijski dijabetes mogu jesti, međutim, trebate ograničiti njihovu upotrebu i pažljivo razmotriti jedinice za hljeb.

Ovi proizvodi uključuju sljedeće.

  1. Pekara i tjestenina. Unatoč činjenici da je za mnoge od njih dozvoljen GDS, neki autori preporučuju strogo ograničavanje ovih proizvoda. Posebnu pažnju treba obratiti na knedle, palačinke, torte. Bolje ih je uopšte ne koristiti, a klasične tjestenine zamijeniti rezancima s jajima.
  2. Povrće. Ograničite unos krompira i repe, jer su bogati škrobom, kao i mrkvom.
  3. Voće. Slatko voće treba da bude ograničeno na jedan obrok nedeljno. Treba se suzdržati i od česte upotrebe avokada i suvih šljiva.
  4. Piće. Kakao, pića koja sadrže kokosovo mlijeko treba ograničiti, ali bolje je ne piti, posebno ako dođe do značajnog povećanja šećera u krvi. Kafa i čaj su dozvoljeni, ali morate ih piti bez šećera ili koristiti zaslađivač.

Suši i peciva, koji su u posljednje vrijeme postali prilično popularni, sadrže avokado, rižu, ali i masnu ribu. Stoga je, unatoč „lakoći“ ovog jela, s dijagnozom GDM, bolje potpuno ga napustiti ili ga koristiti izuzetno rijetko i u malim količinama.

Ne morate misliti da proizvodi na ovoj listi također nisu dopušteni. Postoje mnoge vrste dijeta, čiji izbor ovisi o pojedinačnom stanju pacijenta. Doktor će pri sastavljanju uzorka s uzorkom uzeti u obzir ne samo dijagnozu, već i težinu stanja.

GDM dnevnik ishrane


Ovo je sjajan način da buduća majka pažljivo nadgleda bolest. Često stručnjaci preporučuju vođenje dva dnevnika. Podaci o glukometru uvest će se u jedan. Ovo je neophodno kako bi ljekar mogao detaljno procijeniti razinu šećera u različite sate. Sve što trebate izmjeriti 7 puta dnevno. Nisu potrebni posebni dnevnici. Obična bilježnica će uspjeti.


Uzorak, kao takav, ne postoji, bolje je napraviti tabelu u koju će se unositi podaci. Glavna stvar je da ona uključuje svih sedam dimenzija (prije i nakon svakog glavnog obroka, kao i prije spavanja).


Dnevnik s hranom detaljan je opis onoga što je trudnica jela. Nadalje, važno je znati koliko je kalorija pojelo, kao i koliko bjelančevina, masti i ugljikohidrata bilo je u svakom jelu. Kao rezultat, podaci dobiveni iz oba dnevnika omogućuju liječniku da procijeni ispravnost dijetalne terapije, kao i njezinu djelotvornost.

Tabela 9 za trudnički gestacijski dijabetes

Stolice prehrane prema Pevznerovoj dugo se upotrebljavaju u liječenju mnogih bolesti. Za bolesti povezane s povećanjem šećera u krvi, uključujući GDM, preporučuje se upotreba tablice br. 9. Pogodan je za one koji ne primaju inzulin ili ga primaju u malim dozama.

Glavni cilj kojem ova dijeta nastoji je normalizirati metabolizam ugljikohidrata u tijelu i smanjiti rizik od poremećaja metabolizma masti. Glavni princip prehrane je prevladavanje životinjskih masti i lako probavljivih ugljikohidrata u prehrani. Upotreba slatkiša i šećera u potpunosti se eliminira. Smanjena je upotreba soli i holesterola. Kuhati po mogućnosti kuhanjem ili pečenjem. Dozvoljeni su zaslađivači.

Dnevni meni

Ova niskokalorična dijeta, uprkos značajnim ograničenjima upotrebe određene hrane, može biti prilično raznolika. Za doručak možete jesti skuti sir s malo masnoće s mlijekom ili kašom, po mogućnosti heljdu. Čaj za doručak je također moguć, ali nemojte dodavati šećer.

Za ručak je poželjnije kuhati supe. Kao primjer, vegetarijanska supa od kupusa, kuhano meso. Možete pripremiti i povrtnu salatu. Nešto kasnije trebalo bi pojesti zelenu jabuku. Za večeru pecite kuhanu ribu u mliječnom sosu i popijte čašu kefira prije spavanja. Za nedelju dana je zaista moguće napraviti raznovrstan jelovnik koji će zadovoljiti glad bilo kojeg gurmana.

Postoje tone ukusnih recepata.

Meni za nedelju

Približna tjedna prehrana za dijabetes može biti prilično raznolika i ovisiti o individualnim sklonostima trudnica.

DanDoručakRučakVečera
PonedeljakZobena kaša na vodi. Skuti sir s malo masnoće.Salata od paradajza i krastavaca. Kupusna juha od svježeg povrća. Parne kotlete.Kuvana govedina sa heljdom.
UtorakOmlet od par jaja. Brynza sa raženim hljebom.Borsch na mršav juha. Teletina sa povrćem.Kotleti od leće sa prilogom od svježeg povrća.
SrijedaJečam kaša. Skuva.Grčka salata. Punjena paprika.Riba s niskim udjelom masti s prilogom od povrća.
ČetvrtakProso kaša. Nisko-masne sorte sira.Juha od vermike od tvrdog piletine.Ćuretina sa brokolijem ili karfiolom.
PetakCheesekees s malo kisele pavlake.Patlidžan sa belim lukom. Heljdina kaša s mesom.Vinaigrette od svježeg povrća. Pileći kotleti.
SubotaMeko kuhano jaje. Pečeni krompir.Povrće gulaš sa mesom. Salata od sala i rajčice.Kuvana govedina u mlečnom sosu.
NedjeljaReznice kupusa. Raženi hleb.Heljda s parnim paštetama.Mala količina riže s bilo kojim mesom.

Kao piće možete piti kafu ili čaj bez šećera. Ako je teško piti nezaslađeno, dopuštena je uporaba dozvoljenih zaslađivača. Kao drugi doručak i popodnevni međuobrok možete jesti svježe voće i dozvoljene bobice.

Dijeta Arbat na GDM-u


Posmatranje
Endokrinolog Arbatskaya razvila je vlastitu prehranu koju preporučuje da se poštuje kod žena koje pate od GDM-a. U tom se slučaju glikemijski indeks (GI), brzina kojom dolazi do apsorpcije ugljikohidrata, treba smatrati osnovom pravilne prehrane. Što je viši ovaj indeks, brže se povećava šećer u krvi. Zbog toga je potrebno isključiti unos hrane koja ima visok glikemijski indeks iz dnevne prehrane.

Dakle, iz prehrane je potrebno isključiti sljedeće proizvode.

  1. GI - 90-100%. Med, slatke sode, kukuruzne pahuljice, pire krompir.
  2. GI - 70-90%. Pekarski proizvodi, datulje, grožđe, alkohol, keksi, keksi, jogurti.
  3. GI - 50-70%. Banane, raženi hljeb, prirodni jogurt s niskim udjelom masti, najviše slatkog voća.

Sve što ima glikemijski indeks ispod 50% trebalo bi prevladati u prehrani trudnice.

Dijeta sa niskim udjelom ugljenih hidrata

Prema istraživanjima pokazuje najbolje rezultate u liječenju GDM-a. Također, kao u slučaju Arbat prehrane, prehrana bi se trebala temeljiti na prevladavanju niskog glikemijskog indeksa u prehrani.

Približni jelovnik za jedan dan, uz dijetu ove vrste, može izgledati na sljedeći način.

  1. Doručak. 250 g kaše (potrebno je izuzeti kašu i rižu). Nekoliko kriški sira sa raženim hlebom. Crni čaj (ne dodajte šećer).
  2. Drugi doručak. Jabuka.
  3. Povrće salata 100 g. Borsch. Parne kotlete.
  4. Popodnevna užina. 100 g skute. Čaj ili juha od divlje ruže.
  5. Večera Braški kupus s kuhanim mesom.


Mišljenje stručnjaka
Borovikova Olga
Općenito, dijeta dijeta bez ugljikohidrata može biti prilično raznolika, pogotovo ako pažljivo proučite hranu koju možete jesti. Za detaljniji jelovnik bolje je potražiti pomoć nutricioniste ili endokrinologa.

Novogodišnji stol na GDM-u

Ovaj praznik postaje uzrok pogoršanja mnogih bolesti. Uključujući dijabetes. Za naš narod ovaj se praznik smatra svetim, a dijetu na ovaj dan niko ne prati. Važno je napraviti ne samo ukusan novogodišnji stol, već i takav da ne našteti trudnici.

Teško je zamisliti novu godinu bez mandarina. Ovo se voće može konzumirati, no ne može se jesti puno, samo 3-4 ploda u jednom danu je dozvoljeno. Međutim, može se ostaviti jedan klasični element novogodišnje trpeze.

Takođe, na prazničnom stolu možete koristiti sledeća jela:

  • crne masline
  • narezana ćuretina (pečena),
  • lazanje od svježeg povrća
  • dijetne kobasice i sirevi,
  • salate (grčka, od jeruzalemske artičoke, s plodovima mora itd.),
  • dozvoljeni deserti.

Općenito, novogodišnji meni može biti prilično obiman. Glavna stvar koju treba zapamtiti je isključiti alkohol. Trudnici s GDM-om zabranjena je čak i čaša šampanjca. Bolje ga je zameniti s više zdravih napitaka.

Ne možete čak ni šampanjac

Prvi kursevi

Preporučuje se jesti supe s GDM-om. Jedno od ukusnih i jednostavnih za pripremu jela je povrtna supa sa gljivama.

Da biste ga pripremili, trebat će vam sljedeći sastojci:

  • šampinjoni 150 g
  • 2 srednje tikvice
  • 1 velika mrkva,
  • 1 srednji luk,
  • peršun i kopar.

Prvo treba nasjeckati luk i gljive i pržiti na biljnom ulju na srednje jakoj vatri do zlatno smeđe boje. Povrće prelijte vodom, solju i kuhajte dok ne skuha. Samljejte sve dobivene sastojke u blenderu i nastavite pirjati 10-15 minuta. Nakon kuhanja sipajte u tanjir i dodajte svježe bilje.

Mnogo je opcija recepata za salatu koje je dopušteno jesti uz GDM. Na primjer, poznati "Grk" dozvoljen je zbog ove bolesti. Ali salata od škampa i povrća još je ukusnija i zanimljivija.

Da biste ga pripremili trebat će vam:

  • kozice 150 g
  • mrkva 150 g
  • paradajz 150 g
  • krastavci 100 g
  • nešto lišća salate
  • prirodni jogurt 100 ml.

Da biste pripremili ovu ukusnu salatu, potrebno je da cijelo povrće narežete na kockice, prokuhajte škampe i ogulite ga. Pomiješajte sve sastojke, posolite i prelijte jogurtom. Na dno posude trebate staviti nekoliko listova salate za lijepu posluživanje.

Knedle knedle

Kuhati knedle koje možete koristiti s GDM-om je jednostavno. Glavna stvar je pravilno napraviti tijesto. Za brašno vam je potrebno raženo brašno, jaje i malo soli. Testo treba brasiti vodom. Kao nadjev za takve knedle možete koristiti mljevenu piletinu s dodatkom povrća poput pekinškog kupusa ili đumbira, uzeto u malim količinama.

Vikendica Kaza od sira

Za kuhanje vam ne trebaju mnogo sastojaka.

Za ovo jelo trebat će vam:

  • 500 g skučenog sira,
  • soda
  • kašičica zaslađivača
  • 5 jaja.

Umutite bjelanjke dok se ne pojavi pjena i dodajte im kašičicu zaslađivača. Žumance se, zauzvrat, moraju dodati skuti i dobro izmiješati, ne zaboravljajući da dodaju kašiku sode. Sjedinite obje mase i stavite u rernu, zagrijanu na 180 stepeni, na 30 minuta. Nakon tog vremena izvadite posudu i poslužite.

Preporučuje se svakom pacijentu sa GDM-om za doručak. Jedna od najzanimljivijih je kaša od heljde s gljivama.

Za pripremu kaše „Smolensk“ trebat će vam sljedeći proizvodi:

  • 2 šalice heljde,
  • 1 čaša vode
  • 150 g gljiva
  • jedan veliki luk
  • biljno ulje
  • so.

Svježe gljive svinjetine treba oguliti i sitno nasjeckati, a zatim prokuhati u slanoj vodi. Nakon toga izvadite ih iz vode, pa rezance izlijte heljdu i kuhajte dok ne omekša. Sitno nasjeckajte luk i pržite na ulju do zlatno smeđe boje, a zatim mu dodajte gljive i pržite još nekoliko minuta. Nakon što je heljda gotova, dodajte joj gljive i luk.

Šta kuhati od slanutak

Istočni grašak - predstavnik mahunarki. Gotovo da i nema jela u kojima je slanutak glavni sastojak.Stručnjaci preporučuju dodavanje juha ili povrća. Da biste dobili najbolji ukus i sačuvali sve hranjive sastojke, najbolje je slanutak 8 sati namočiti u hladnoj vodi prije termičke obrade.

Recepti za sporo kuhanje


Stručni pregled
Borovikova Olga
Uz GDM, također je dozvoljeno jesti jela pripremljena na ovaj način. Dozvoljena je priprema bilo kojeg dozvoljenog jela. Najvažnije je primijeniti ispravan režim kuhanja. Vrlo je prikladno kuhati u posudi od skute s umakom od sira, čiji je recept gore naveden. Prilikom kuhanja odaberite način pečenja.

Recenzije žena

Imam 32 godine. Tokom posljednje trudnoće dijagnosticiran mi je gestacijski dijabetes. Kao rezultat toga, liječnik je rekao da slijedi dijetu. Ali za mene je to bilo vrlo teško, jer volim jesti ukusnu hranu. Uspio sam pronaći mnogo recepata za pacijente s dijabetesom, pa sam svaki dan mogao jesti ukusno jelo. Sama trudnoća prošla je bez komplikacija. Nisam pio nijedan lijek. Samo pažljivo diete.

Tokom prve trudnoće utvrdio sam porast šećera u krvi. Doktor je rekao da je to GDS. Objasnili su mi šta je to, propisali dijetu. Praktično nisam sedeo na tome, puno puta prekršen. Kao rezultat toga, ona je hospitalizirana zbog oštrog povećanja šećera. Počeli su da mu ubrizgavaju insulin. Za vrijeme druge trudnoće, više nije počela ignorirati preporuke specijalista i stalno je držala dijetu. Sve je prošlo bez komplikacija.

Petrukhin V.A., Burumkulova F.F., Titova T.V., Golovchenko M.A., Kotov Yu.B. (2012). "Prevalencija gestacijskog dijabetesa u moskovskoj regiji: rezultati probira." "Ruski glasnik akušer-onkologa - br. 4".

Kulakova V.I. (2006). „Akušerstvo i ginekologija (kliničke preporuke). M .: GEOTAR-Mediji.

Dedov I.I., Shestakova M.V. (2013). "Algoritmi za specijaliziranu medicinsku njegu bolesnika sa šećernom bolešću (6. izdanje)."

Medvedeva M.V. (2006). "Ultrazvučna fetometrija (referentne tablice i nomogrami)." M .: "Real time".

O autoru: Borovikova Olga

ginekolog, doktor ultrazvuka, genetičar

Diplomirala je na državnom medicinskom univerzitetu u Kubanu, stažirala je sa diplomom genetike.

Mehanizam razvoja gestacijskog dijabetesa

Sredinom drugog tromjesečja, placenta povećava proizvodnju hormona koji blokiraju djelovanje inzulina. Kao odgovor, gušterača ga počinje proizvoditi u većem volumenu.

Prekomjerno kalorična hrana, sjedeći način života, prekomjerna težina buduće majke pogoršavaju stanje neosjetljivosti na inzulin. U tijelu se razvija hiperglikemija (trajno povećanje koncentracije glukoze). Da biste smanjili šećer na prihvatljiv nivo, potrebna vam je dijeta i / ili korektivna terapija.

Koja je opasnost od dijabetesa kod trudnica?

Gestacijski dijabetes ne prijeti direktno trudnici. To postaje uzrok razvoja patologija u svim tjelesnim sustavima. Posledice GDM-a:

  • dijabetička fetepatija (hormonalni neuspjeh),
  • kršenje cirkulacije krvi u tkivima,
  • preeklampsija (kasna toksikoza),
  • preeklampsija (edem),
  • problemi sa bubrezima
  • infekcije mokraćnih puteva
  • polyhidramnios
  • potreba za carskim rezom,
  • spontani pobačaj,
  • razvoj dijabetesa tipa 2 nakon porođaja,
  • gojaznost.

Bolest je najopasnija za plod u razvoju. Posledice gestacijskog dijabetesa za dete mogu biti sledeće:

  • prekomjeran rast masnog tkiva (makrosomija),
  • urođene malformacije unutrašnjih organa,
  • asfiksija rođenja,
  • rizik od dijabetesa tipa 2 kod novorođenčadi,
  • hipoksija
  • intrauterine smrti djeteta.

Važnost prehrane u liječenju dijabetesa kod trudnica

Sa niskim šećerom, kompetentna prehrana rješava problem pogoršanja blagostanja, debljanja, razvoja patologija nervnog sistema majke i djeteta.

Kršenje recepata dovodi do potrebe za liječenjem lijekovima (injekcije inzulina), osim stroge prehrane.

Dijeta za trudnice sa gestacijskim dijabetesom

Dijetalna terapija buduće majke trebala bi osigurati dovoljan unos kalorija i kompletan set tvari neophodnih za stvaranje fetusa.

Žena u položaju koji pati od visokog šećera treba poštivati ​​sljedeća pravila:

  1. Jedite frakcijski, 3 puta u malim obrocima, plus 2-3 grickalice između njih.
  2. Pijte dovoljnu količinu tekućine dnevno (od 1,5 litara).
  3. Isključite prženu i masnu hranu bogatu brzim ugljikohidratima.
  4. Uklonite iz prehrane obilje vlakana koja usporavaju apsorpciju šećera.
  5. Smanjite masti i jednostavnu hranu u ishrani, prebacite se na jelovnik bogat proteinima i složenim ugljikohidratima.

Zabranjena hrana sa povećanim šećerom tokom gestacije

Pravilna prehrana za gestacijski dijabetes trudnica znači kategorično isključenje proizvoda kao što su:

  • konditorskih proizvoda svih vrsta,
  • mliječni proizvodi s visokim udjelom masnoće i kiselo mlijeko,
  • sokovi, gazirana pića koja sadrže šećer,
  • slatko voće (svježe, konzervirano, sušeno),
  • konzervirana hrana i dimljeno meso,
  • kašika, bijeli pirinač.

Šta možete jesti bez ograničenja

Osjećaj punoće tokom dana može se održavati, uključujući u dnevni meni takva jela:

  • integralni crni hljeb,
  • juhe za juhu na bazi juha od peradi ili povrća,
  • povrće siromašno ugljikohidratima (bijeli kupus, brokoli, cvjetača, klice mladice, salate svih vrsta, bundeva, tikvice, patlidžan, krastavci),
  • grah
  • gljive
  • žitarice
  • perad, riba i meso, pečeni ili pirjani,
  • jela od kuhanih ili kuhanih jaja,
  • nemasni mliječni proizvodi i mliječni proizvodi,
  • nezaslađeno voće i bobice.

Proteinska dijeta

Dijeta za GDM u trudnica predviđa da se barem trećina dnevne količine konzumirane hrane sastoji od hrane bogate proteinima. Oni su uključeni u meni najmanje 2 puta dnevno. Pogodan skuti sir s malo masnoće i kefir, nezaslađeni jogurt bez konzervansa, mlijeko. Ostali izvori zdravih bjelančevina su kuhano ili pečeno meso (govedina, teletina, piletina). Dodati raznolikost meniju pomoći će morske i riječne ribe, plodovi mora, jaja, svježe bilje. Primjer menija za dan:

  1. Doručak: zobena kaša, sendvič od crnog hljeba i maslaca, nezaslađeni čaj.
  2. Drugi doručak: skuta sa kriškama jabuke, sok od povrća.
  3. Ručak: juha od peradi sa raženim krekerima, kaša od heljde, riblji kotleti na pari.
  4. Snack: nemasni sir i naranča.
  5. Večera: pirjani kupus, kuvana puretina, biljni čorbi.
  6. Noću: prirodni jogurt i raženi hleb.

Sustav hranjenja ugljikohidrata

Više od polovine svakodnevne prehrane trudnice koja se pridržava sustava prehrane ugljikohidratima trebala bi uključivati ​​žitarice, mahunarke i žitarice, tjesteninu od čvrste pšenice.

Primjer svakodnevne prehrane bogate ugljikohidratima:

  1. Doručak: kaša od heljde na vodi, nezaslađeni čaj.
  2. Ručak: povrtna salata, smeđi hleb.
  3. Ručak: salata od kuhane repe s maslinovim uljem, povrtni juha začinjena smeđom rižom, pirjana teletina.
  4. Snack: krekeri, salata od špinata.
  5. Večera: pire od krumpira bez maslaca, zeleni grašak, dekocija bilja.
  6. Noću: jogurt, raženi hleb.

Energetska vrijednost hrane

Kalorični sadržaj dnevne prehrane ovisi o visini i tjelesnoj težini žene prije trudnoće. Proizvode treba odabrati tako da se tjelesna težina žene ne smanjuje. Ovo je važna razlika između gestacijskog i dijabetesa tipa 2.

Činjenica je da trudnice imaju "ketozu od gladi". Ugljikohidrati su glavni izvor brze energije, ali ako ga nema, tijelo počinje koristiti masti kao "gorivo". Ovo nije loše, ali ne tokom trudnoće. Posebnost je u tome što je za razvoj i rast djeteta potrebno mnogo dostupne energije, a iskorištavanje masnih kiselina rezultira velikim brojem nusproizvoda (ketona), toksičnih i za majku i za dijete.

Zato se, ako se ketoni nalaze u urinu ili krvi trudnice (a šećer u krvi nije jako visok), tada treba ženu hraniti više, a ne strožjom dijetom.

Broj kalorija dnevno izračunava se na osnovu indeksa tjelesne mase (BMI = tjelesna masa (u kg) / (visina * visina) (u metrima)

Tabela - Energetska vrijednost ishrane trudnica sa gestacijskim dijabetesom

Procijenjena energetska vrijednost hrane treba biti 1800-2400 kcal dnevno.

Možete izračunati ovako:

Post je za vrijeme trudnoće zabranjen!

Način napajanja

Opet, karakteristika dijabetesa je pojava „ubrzanog gladovanja“. Šećer u krvi ima tendenciju da slobodno prođe kroz placentu do bebe, pa mama brzo postaje gladna.

S jedne strane, višak glukoze će učiniti bebu nesrazmjerno velikom (to je i razlika između gestacijskog dijabetesa - beba je velika, ali njegov fizički status nije u redu). S druge strane, kako bi se izbjeglo izgladnjivanje gladi, potrebno je stalno održavati dovoljan nivo šećera u krvi.

Zbog toga u toku dana mora biti doručak, ručak, večera i 3 užine. I dalje možete dijeliti ove obroke. Odnosno, žena odlučuje koliko će i šta pojesti u danu, a onda to podijeli sve sa 6-8 puta dnevno.

Doručak treba biti što je ranije moguće. Neka je mali, ali neophodan. Ovo se odnosi na sve trudnice, a s gestacijskim dijabetesom je prvi obrok koji unosi normalan šećer za cijeli dan.

Kvalitativni sastav proizvoda

Do danas je prepoznata sljedeća kombinacija u prehrani trudnica sa dijabetesom.

Tabela - Prehrambena struktura ishrane kod gestacijskog dijabetesa kod trudnica

Pošto je ovo dijabetes, ugljeni hidrati iz hrane zaslužuju posebnu pažnju. Pri odabiru određenih proizvoda potrebno je uzeti u obzir njihov glikemijski indeks - brzinu porasta glukoze u krvi. Ovaj je pokazatelj već utvrđen empirijski za većinu jela.

Što je niži glikemijski indeks, to će se sporije povećati šećer u krvi. Bolje je dati prednost proizvodima s niskom i srednjom vrijednošću ovog parametra.

U tabeli su prikazani pokazatelji najčešće korištenih proizvoda.

Tabela - Glikemijski indeksi za određenu hranu

Prehrana za trudnice sa gestacijskim dijabetesom treba biti raznolika. Ne možete jesti istu „vrlo zdravu žitaricu“ svaki dan.

Pri zamjeni proizvoda koji sadrže ugljikohidrate koristi se princip ekvivalencije: raspodjela različitih skupina ugljikohidrata, nakon čega slijedi zamjena unutar grupe.

Tabela - Ekvivalentnost zamijenjenih proizvoda

Miješanje različitih vrsta proizvoda u jednom tanjuru usporava porast glukoze u krvi.

Vitamini, mikro i makro elementi

Postoje dokazi da je kod gestacijskog dijabetesa potreba za određenim vitaminima i mineralima veća nego kod „običnih“ trudnica. U svakom slučaju, primjena određenih lijekova mora biti dogovorena s liječnikom. Definitivno ne:

  • kupite mineralne i vitaminske komplekse za oboljele od dijabetesa (mogu sadržavati veliku dozu vitamina A topljivog u mastima, što je opasno za fetus),
  • pokušajte ispuniti potrebu hranom (na primjer, jod je najbolje uzimati prema uputama liječnika, a ne orahe, koji mogu biti "dodatni" za dijabetes).

Vitamin D. zauzima posebno mjesto.U domaćoj medicini tradicionalno se propisuje djeci za prevenciju i liječenje rahitisa. Međutim, njegov pozitivni učinak na dijabetes, uključujući i gestacijski, već je dokazan.

Primijećeno je da dodatni unos vitamina D smanjuje vjerojatnost pojave dijabetesa kod djece, doprinosi njihovom boljem mentalnom razvoju.

Iako upute u lijeku govore da njegova profilaktička doza ne zahtijeva laboratorijske pretrage, uvijek je bolje najprije utvrditi sadržaj vitamina D u krvi i konzultirati se s liječnikom.

Zabranjeni proizvodi

U kontekstu dijabetesa, analozi šećera - zaslađivači (fruktoza, sorbitol, ksilitol), zaslađivači (aspartam) - ne preporučuju se tijekom trudnoće, jer pitanje sigurnosti njihove uporabe još uvijek nije riješeno.

Dijabetes uvodi dodatnu riječ protiv alkohola - osim štetnog utjecaja na fetus, etanol kod trudnica može uzrokovati snažno smanjenje šećera u krvi (hipoglikemija) do gubitka svijesti.

Procjena "ispravnosti" prehrane

Kako razumjeti da je dijeta takva i da se sve pravilno radi? Takav kriterij je adekvatno povećanje tjelesne težine.

Tabela - Optimalno debljanje tokom trudnoće
Početna tjelesna težinaPovećanje težine, kg
Nizakdo 18
Normalno10–12
Gojaznost7–8

Prekomjerna težina smatra se većom od 1 kg mjesečno u prvom tromjesečju, a više od 2 kg u drugom i trećem. Normalni nedeljni dobitak u prvom tromjesečju je 80–170 g, u drugom i trećem - 300–460 g.

Tako iz prethodnog možete napraviti okvirni izbornik.

Tabela - Meni za trudnički gestacijski dijabetes

S obzirom da je riječ o načinu liječenja gestacijskog dijabetesa, važno je napomenuti da je vježbanje važna komponenta. Pomažu poboljšanju osjetljivosti na inzulin i normaliziranju glikemije.

Vježbe treba dozirati (150 minuta aktivnog hodanja tjedno, plivanja, aerobna gimnastika) i individualne, uzimajući u obzir fizičke aktivnosti žene prije trudnoće. Potrebno je isključiti pojačani fizički stres na trbušne mišiće.

Korekcija ishrane kao jedine terapije ili u kombinaciji s fizičkom aktivnošću, u nedostatku normalizacije glikemije, koristi se ne više od dvije sedmice.

Zabranjeni su tabletirani hipoglikemijski lijekovi tokom trudnoće.

Ako za 2 tjedna ne dostignu ciljne vrijednosti šećera u krvi, propisana je terapija inzulinom. Prilikom propisivanja inzulinske terapije pacijenta vodi endokrinolog.

Žene koje su imale gestacijski dijabetes melitus izložene su riziku za razvoj dijabetesa tipa 2 u budućnosti, što zahtijeva usklađivanje s preporukama za promjene životnog stila u budućnosti.

Rano otkrivanje poremećaja metabolizma ugljikohidrata u trudnica i praćenje ovog stanja omogućava minimiziranje rizika povezanih s utjecajem manje kronične hiperglikemije na stvaranje fetusa, zdravlja novorođenčeta i same žene.

Važno je dati preporuke za zdrav način života u budućnosti, s obzirom na povećan rizik od razvoja dijabetesa melitusa i pripreme za kasniju trudnoću.

Prehrana: šta se može, a šta ne može učiniti tokom trudnoće

Naravno, s takvom dijagnozom morat ćete napustiti neke proizvode i obuzdati se. Ovo je korisno ne samo za buduću majku, već i za fetus koji može patiti od gestacijskog dijabetesa melitusa: bolest može dovesti do urođenih malformacija, povećanja veličine ploda i kašnjenja u razvoju živčanog i koštanog sustava.

Liječnici preporučuju pridržavanje posebnih pravila ponašanja u prehrani:

  1. Trebate pokušati jesti istovremeno.
  2. Fast food se ne može konzumirati.
  3. Svakog dana trebate piti 1,5-2 litre vode (8 čaša).
  4. Unos kalorija trebao bi biti brzinom od 30-35 kcal po 1 kg težine dnevno.
  5. Obavezno uključite 5 malih porcija povrća i voća bez škroba u prehranu.
  6. Potrebno je kontrolirati šećer u krvi. Da biste to postigli, mora se mjeriti jedan sat nakon svakog obroka.
  7. Lagane ugljikohidrate treba u potpunosti odbaciti ili smanjiti njihovu potrošnju. Govorimo o krompiru, slatkišima i proizvodima od brašna.
  8. Procent BJU treba rasporediti na sljedeći način: 40% - složeni ugljikohidrati, ne više od 30% - zdrave masti, 30-60% - proteini.
  9. Princip frakcijske ishrane. Broj obroka je 5-6, od čega se dodaje puni doručak, ručak i večera i dodaju se dvije grickalice - 2. doručak i popodnevna užina ili kasna večera. Porcije trebaju biti male.

Što se tiče zabranjenih proizvoda, uključuju slastičarne, peciva, prženo i masno.

Iz prehrane je bolje ukloniti meso sa "skrivenim" mastima (kobasice, kobasice, kobasice), kao i slaninu, svinjetinu, janjetinu i dimljeno meso.

Prednost treba dati puretini, govedini, piletini i ribi. Štoviše, prilikom kuhanja morate ukloniti masne komponente (sala, pileća koža) i odabrati "dijetne" načine kuhanja - kuhanje, pečenje, pečenje i parenje.

Majonezi i kiseloj pavlaci, maslacu i margarinu, orašastim plodovima i sjemenkama, umacima i krem ​​sirom, sokovima i slatkom soda, alkoholu, želeima, kašikama dodani su i popis zabranjenih masnoća. Sa proizvodima bogatim lako probavljivim ugljikohidratima također treba postupati oprezno: bolje je izuzeti banane, persime, grožđe, trešnje i smokve.

Krekeri i slani kolačići na prazan želudac bit će korisni ako mučnina bude ujutro. Nekoliko komada možete je jesti bez da direktno ustanete iz kreveta. No ako vas mučnina često muči, bolje je posjetiti liječnika. Uz gestacijski dijabetes melitus u trudnica potrebno je konzumirati 20-35 g vlakana dnevno, a nalazi se uglavnom u žitaricama, riži, tjestenini, povrću i voću, kruhu od cijelog zrna.

U „belu listu“ treba da budu krastavci, paradajz, celer i kupus, tikvice i tikvice, zelena salata i rotkvice, zeleni pasulj, gljive i kisele bobice.

Dijeta Tabela 9

Njegova ključna točka je smanjenje unosa lako probavljivih ugljikohidrata i ukupni kalorični sadržaj jela.

Lista korisnih i ne tako dobrih proizvoda može se odabrati na osnovu tablice glikemijskog indeksa (stopa raspada ugljikohidrata). Što je niža ocjena, korisniji je proizvod.

Dijabetičari moraju da napune dijetu svim potrebnim hranjivim sastojcima, jedu hranu sa askorbinskom kiselinom i B vitaminima (ruž kuk, mekinje). Obavezno uključite zelenilo, svježe bobice, voće i povrće, skute, zobene pahuljice, nemasnu ribu, sir. Bolje je koristiti maslinovo ulje kao preljev za salatu.

Uzorak menija za GDS u trajanju od nedelju dana

Tokom trudnoće, ženino se tijelo radikalno obnavlja, počinje raditi u ubrzanom ritmu. Ponekad postoje „nuspojave“ u obliku neočekivanih dijagnoza. Gestacijski dijabetes nije rečenica, a uz pravilnu prehranu, nikakve komplikacije neće utjecati na trudnicu. Glavno je shvatiti da dijeta nije gladovanje i zabrane, već vremenske granice.

Kakva je razlika između dijabetesa i gestacijskog dijabetesa?

Njihova razlika leži u činjenici da se dijagnoza gestacijskog dijabetesa postavlja ženi koja nije patila od visokog šećera u krvi prije trudnoće, za razliku od pacijenata s dijabetesom melitusom. Po pravilu, nakon rođenja bebe, ženino se tijelo obnavlja i razina glukoze vraća se u normalu.

Koja je opasnost od gestacijskog dijabetesa?

Opasnost je da višak šećera u krvi negativno utječe na cijelo tijelo trudnice, na njene metaboličke procese. Žena osjeća nelagodu, koja se očituje u slijedećim simptomima:

  1. Suha usta.
  2. Brzo mokrenje.
  3. Stalna želja za pićem vode.

U ovom slučaju, ne pati samo trudnica, već i njen fetus.

Postoji žena koja se tokom trudnoće susrela s problemom kod endokrinologa, koji joj prepisuje potrebnu dijetu s gestacijskim dijabetesom.

Šta je posebnost ishrane?

Da biste razumjeli na čemu se zasniva dijeta, morate razumjeti, zbog čega žena šećera u krvi raste.

Glavni razlog za razvoj gestacijskog dijabetesa je nedostatak inzulina. Teško da pankreas sintetiše potrebnu količinu hormona. Ona nema vremena za to, što dovodi do skoka šećera u krvi trudnice.

Stoga iz prehrane treba isključiti jednostavne ugljikohidrate i povećati količinu svježeg povrća i voća u njemu. Ovo je glavni uvjet prehrane u trudnica sa gestacijskim dijabetesom.

Dalje, razmotrimo detaljnije pravila ishrane.

Kakav bi trebao biti režim pijenja trudnica?

Žena treba piti do tri litre čiste vode za piće dnevno. Potpuno bi trebala isključiti sljedeća pića:

  1. Penušava voda.
  2. Slatki sirupi.
  3. Kvass - i kuća i trgovina.
  4. Koncentrirani sokovi od voća i povrća.
  5. Jogurti s okusima i prelivima.
  6. Alkoholni proizvodi.
  7. Piće s umjetnim i prirodnim zaslađivačima.

Iz navedenog se može zaključiti da bi žena trebala prestati piti samo čistu vodu, nezaslađeni čaj, kompot i sok iz svježeg voća i povrća.

Koja je opasnost nekontrolirane hrane?

Prehrana za gestacijski dijabetes treba biti uravnotežena. Nekontrolisana prehrana uticaće na zdravlje žene i njene bebe. Uz to, to može uzrokovati nenormalan tijek trudnoće i proces porođaja. Evo posljedica koje treba očekivati ​​kada jedu trudnice sa šećernom bolešću koja ne zadovoljavaju standarde:

  1. Zrelost posteljice dolazi prerano, tako da će dijete koje se još nije rodilo patiti od nedostatka kisika i hranjivih sastojaka.
  2. Između fetusa i žene može doći do poremećaja cirkulacije.
  3. Stvaranje krvnih ugrušaka, koji se mogu iznenada odvojiti, mogu dovesti do tromboze.
  4. Fetus može da se formira vrlo veliko, što će dovesti do komplikacija tokom porođaja.
  5. Dijete se može zadržati u svom razvoju i ne mora odgovarati gestacijskoj dobi majke.

Zato biste trebali obratiti veliku pažnju na prehranu kod gestacijskog dijabetesa kod trudnica. Ona će pomoći da izdrži zdravu bebu i mirno će podnijeti trudnoću.

Treba imati na umu da dijeta nema za cilj kršenje prehrambenih interesa žene, već brigu o njenom zdravlju i zdravlju nerođenog djeteta.

Frakcijska prehrana tokom gestacijskog dijabetesa

U idealnom slučaju, žena bi trebala jesti najviše pet puta dnevno. Ovo je doručak, ručak, ručak, popodnevna užina i večera. U tom slučaju, pauze između obroka trebaju biti oko 2,5-3 sata. Preskakanje obroka je nepoželjno. Šta mogu jesti s gestacijskim dijabetesom u trudnica?

Složeni zdravi ugljikohidrati ne bi trebalo miješati sa proteinima. Najbolje je ako za tri glavna obroka postoje ugljikohidratne namirnice i hrana za užinu bogata proteinima. Na primjer, ako se ručak sastoji od tjestenine napravljene od durum pšenice i pilećih prsa, tada se ptica zamjenjuje biljnom matičnjakom, a grudi s povrćem jedu za večeru.

Voće treba konzumirati bogato ugljikohidratima, ali povrće se može jesti u velikim količinama za vrijeme bilo kojeg obroka.

Potrebni ugljikohidrati

Da bi se plod dobro razvio potrebno je da se dijeta za gestacijski dijabetes melitus sastoji od 200-300 grama složenih ugljikohidrata. Tu spadaju:

  1. Premium tjestenina.
  2. Heljde, zobene pahuljice i druge žitarice. Izuzetak su zdrob i riža.
  3. Proizvodi od kruha od krušnog brašna.
  4. Povrće i razne zelje (peršin, kopar, salata, celer).
  5. Proizvodi od pasulja (pasulj i grašak).
  6. Voće s pokazateljem učinka prehrambenih proizvoda nakon njihove konzumacije na razinu glukoze u krvi nije veće od 60. To uključuje sve voće, osim banana, dinje, lubenice, ananasa, grožđica i datulja. Najbolje je jesti agrume, kruške, breskve i jabuke.
  7. Od bobičastog voća prednost bi trebalo davati koprivama, ribizli, jagodama, borovnicama i malinama.

Potpuno isključite proizvode koji sadrže probavljivi ugljikohidrate u svom sastavu, koji dovode do povećanja šećera u krvi. Ovi proizvodi uključuju:

  1. Raznovrsna peciva.
  2. Šećer, džem, džemovi i peciva.
  3. Sve slatkiše. Čokolada, slatkiši, kolači, kolači.
  4. Cvekla i kuhana mrkva.
  5. Krompir.

Ugljikohidrati bi trebali predstavljati oko 40% ukupne prehrane.

A koliko proteina treba biti?

Oni bi trebali biti najmanje 120 grama dnevno. Kao izvore proteina treba odabrati:

  1. Meso sa niskom masnoćom. To uključuje perad, govedinu i teletinu.
  2. Pileća i goveđa jetra.
  3. Riba i morski plodovi su ružičasti losos, pollock, plavi bjeloočnik, bakalar.
  4. Pileća jaja ili prepelice. Od njih se mogu kuhati ili omlet.
  5. Od mliječnih proizvoda trebali biste odabrati sir, kefir, mlijeko, niske masnoće tvrdog sira.
  6. Od biljnih proteina možete jesti gljive i mahunarke.

Sva hrana mora biti pirjana ili pečena. Zaboravite na prženje tokom svog savršenog položaja!

Dnevna prehrana treba biti 20%.

Unos masti

Dijeta za trudnice s gestacijskim dijabetesom uključuje upotrebu nezasićenih masti. Možete ih pronaći u sljedećim proizvodima:

Količina polinezasićenih kiselina u ishrani treba da bude oko 30%.

Folna kiselina i vitamin A

Dijeta kod dijabetesa tokom trudnoće uključuje stalan unos proizvoda koji sadrže folnu kiselinu i vitamin A.

Folna kiselina sadrži:

  1. Mahunarke.
  2. Špinat i salata.
  3. Bijela i cvjetača.
  4. Brokoli
  5. Šparoge
  6. Teletina.

Sljedeće namirnice bogate su vitaminom A:

  1. Mrkva
  2. Peršun
  3. Jetra bakalara i bakalara.
  4. Spanać

Treba napomenuti da cijelu dijetu treba sastaviti polazni endokrinolog. Samo-lijek je kontraindiciran!

Što ne bi trebalo biti dijeta za trudnice s dijabetesom, ili Kako ne jesti

Sledeći proizvodi su potpuno zabranjeni:

  1. Umak od majoneze i kečap. Možete ih zamijeniti paradajz pastom.
  2. Dimljena, slana, pržena i začinjena hrana.
  3. Med i zaslađivač.
  4. Voće s pokazateljem njihovog utjecaja na šećer u krvi iznad 60 godina.

Budući da prehrambene restrikcije mogu dovesti do nedostatka određenih vitamina za potpuno razvijanje ploda, trudnica treba da koristi komplekse vitamina i minerala kupljenih u ljekarni. Trebala je primiti sastanak samo od svog liječnika-akušera-ginekologa.

Dijeta trudnica s gestacijskim dijabetesom ne bi trebala uključivati ​​prženu hranu koja štetno djeluje ne samo na gušteraču, već i na cijeli probavni sustav.

Nepravilna prehrana može uzrokovati napade žgaravice, koji su već uobičajeni tokom trudnoće.

Takvu popularnu dijetu bez ugljikohidrata trebalo bi izbjegavati, jer može dovesti do osiromašenog stanja žene, što je kontraindicirano u njenom položaju. Zbog toga se najčešće propisuje ženama u postporođajnom razdoblju radi oporavka.

Prije odlaska u krevet, hrana treba biti lagana i sastavljena od mliječnih proizvoda, povrća i ribe.

Nažalost, slatkiši i šećer trebali bi biti u potpunosti isključeni.

Približna dijeta za tjedan dana

Jelovnik za gestacijski dijabetes treba da podleže sledećim pravilima:

  1. Za ručak, bezuspješno, žena treba jesti supu.
  2. Svaki obrok treba da prati integralni ili raženi hljeb.
  3. Možete piti juhu od šipka, čaj bez šećera, kompot od suhog voća i čistu vodu.

Sva su jela kuhana ili pečena!

Ponedeljkov meni

  1. Doručak počinje kašom od heljde, koja se nužno kuha na vodi. U kašu se može dodati povrća ili piletina sos.
  2. Za drugi doručak idealna je čaša kefira ili mala količina skute.
  3. Ručak se predstavlja s pirjanim patlidžanima i pilećom supom bez prženja.
  4. Za ponoćni međuobrok, možete se ugoditi kuhanim pilećim dojkama i porcijom salate od svježeg povrća preljevom maslinovim uljem.
  5. Večera će vam dočekati parne kotlete i ista povrća salata ili samo nasjeckano povrće (krastavci i paradajz).
  6. Ako vas osjećaj gladi ne napusti prije spavanja, popijte čašu prirodnog kefira.

Utorak meni

  1. Jutarnja dijeta sastoji se od porcije zobene kaše sa suhim marelicama ili drugim sušenim voćem.
  2. Prva zalogaja biće povrća salata i čaša prirodnog jogurta.
  3. Za ručak će biti supa od fileta bakalara i pirjane karfiole s orasima i sirom.
  4. Drugi međuobrok predstavljen je mesnim okruglicama od pilećih prsa ili purećih prsa sa pavlakom.
  5. Za večeru pripremite sebi cezar salatu ili bilo koju povrtnu salatu na bazi krastavaca, rajčice, kupusa, kopra i luka.
  6. Čaša fermentiranog pečenog mlijeka stvorit će vam dobar san.

Središnji meni

  1. Upoznajte jutro sa kuhanim jajima i špinatom. Možete ih izrezati iz salate ili jesti odvojeno.
  2. Nakon 2,5 sata, popijte jabuku ili sendvič od integralnog hljeba i sira.
  3. Za ručak će biti grašak od graška i kaša od ječma s umakom od gljiva ili drugih gljiva.
  4. Popodnevni zalogaj oduševit će vas pečenim ružičastim lososom ili pollokom.
  5. Večera vrhunske tjestenine i brokule donijet će vam puno užitka.
  6. Prije odlaska u krevet odaberite kefir ili prirodni jogurt.

Četvrti meni

  1. Doručak je kuhani omlet od tri do četiri jaja.
  2. Prva užina sastoji se od kruške ili jabuke.
  3. Ručak će biti od gljive čorbe, purećih prsa i porcije povrtne salate.
  4. Za užinu u ponoć, možete jesti citrusno voće.
  5. Večera će vas razmaziti crvenim pasuljem, a prije spavanja popijte čašu toplog mlijeka.

Petak izbornik

  1. Ujutro počastite se povrćnom salatom limunovim sokom.
  2. Zagrijte heljdu u mlijeku. Za one koji ne vole mliječni kazhi, možete kuhati heljdu na vodi.
  3. Za ručak možete kuhati juhu od pasulja i pileća prsa s povrćem.
  4. Goveđe meso za zalogaj za jelo - ono što vam treba!
  5. Večera je salata od pekinškog kupusa, graška, krastavaca i par jaja.
  6. Prije odlaska u krevet pojedi malu porciju sira.

Subotnji meni

  1. Ujutro omlet od jajeta i kriška raženog hljeba sa sirom.
  2. Voćna salata za prvu užinu.
  3. Borsch sa piletinom i povrtnom salatom za ručak.
  4. Kotlete od ribljeg fileta za ručak.
  5. Zeleni grašak i kasiku od kupusa za večeru.
  6. Prije odlaska u krevet, čaša prirodnog kefira.

Nedeljni meni

  1. Nedjeljno jutro započnite sirom i pavlakom.
  2. Voćna salata za doručak.
  3. Malo juhe i mesne supe za ručak.
  4. Šnicla različitog povrća za ručak.
  5. Uveče, molim vas da se pečete u folijskoj ribi.
  6. Prije odlaska u krevet, prirodni jogurt je idealno rješenje.

Nekoliko riječi na kraju

Zaključno možemo reći da dijabetes za vrijeme rođenja djeteta nije rečenica! Pravilna prehrana i prehrana trudnica s gestacijskim dijabetesom ne samo da će pomoći da pažljivo nose plod i roditi zdravu bebu, već će i omogućiti da majka nakon porođaja ostane u dobroj formi, pa će se sve korisne i hranjive tvari apsorbirati, a ne skladištiti u masnim naborima na stomaku i stranama .

Ne zaboravite tokom dana konzumirati potrebnu količinu vode za piće, kao i čajeve, kompote od suhog voća i svježe cijeđene sokove.

Pogledajte video: Prehrana kod gestacijskog dijabetesa (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar