Sirevi za slabljenje dijabetičara

Pokrijte tavu pergamentom ili prostirkom. Da bi meringo lako zaostajao za pergamentom, morate prvo sloj grube soli pod pergament izliti direktno na lim za pečenje.

Pribor za miješanje (posuda i miksera) treba biti čist i suv. Masnoća i voda nisu prihvatljivi, protein se ne zaluta.

Postavljamo pećnicu da se zagrije na 100 ° C. Iz iskustva: treba se prilagoditi, možda neće odmah djelovati. Postoje pećnice u koje prvo morate staviti meringue, a tek onda podići temperaturu.

Jaja moraju biti svježa i uvijek iz frižidera! Odvojite 2 proteina, sipajte u posudu za šlag, ohladite 15 minuta u frižideru, tukli. Bjelanjke istucite u pjenu (prvo pri maloj brzini, a zatim na velikoj), dodajte malo limunske kiseline kada primijetite da se pjena počela kondenzirati - vrijeme je da dodate zaslađivač.

Postoje dvije opcije za dodavanje zaslađivača:

1. Tečni zaslađivač. Može biti različito, pa slatkoću ipak treba odrediti ukus. Postepeno dodajte zaslađivač i vaniliju. Umutite u gustu pjenu dodajući zaslađivač postepeno. Umutiti tako da pjena stoji.

2. Otopite 5-6 tableta zaslađivača u vrlo malo vode i sipajte u proteinsku masu, nastavljajući da pirjate sve dok gusta bijela pjena ne postane toliko gusta da se može uzimati direktno žlicom kašikom.

Zatim se masa može rasporediti na pripremljeni lim za pečenje kako želite. Možete uvući pjenu u slastičarsku špricu i iscijediti sitne bezčice, ali možete i jednostavno u obliku DRŽE kašiku.

Dva su načina pečenja.

1. Naša pećnica je prethodno zagrijana na 100 ° C. Stavili smo u lim za pečenje uz pomoć meringue. Pecite (ili prilično suho) 5-10 minuta (ovisno o pećnici). Ne otvarajte pećnicu, pogledajte kroz staklo. Ne dozvolite da meringue potamne. Čim je sve dovoljno - isključite i ostavite da se ohladi unutra. Hladno - izvucite, ne dirajte vrh rukama dok se potpuno ne ohladi.

2. Stavite posudu za pečenje s meringueom u hladnu pećnicu, uključite temperaturu 100 - 110 ° C i ostavite da se peče 45-60 minuta. Isključite pećnicu, lagano otvorite vrata. Ne uklanjajte predmete dok se pećnica potpuno ne ohladi.

Meringue je ekstremno mršav, mnogo mrvicuje od obične meringe, jer nema šećera koji pruža jaku osnovu. I ostaje gotovo bijelo.

Za promjenu ukusa, možete dodavati kašičicu instant kafe (malo razblažene vodom) umućenim proteinima. Kafa pobijedi specifičan ukus zaslađivača. Možete pokušati s drugim dodacima, poput cimeta, arome ruma i još mnogo toga.

Recept Stevia Meringue

U klasičnom receptu za meringue, predviđena je upotreba šećera u prahu, zbog ovog sastojka protein postaje lagan i prozračan. S ksilitolom, steviozidom ili nekim drugim zaslađivačem nije moguće postići sličan rezultat. Iz tog razloga dodavanje vanilin šećera je obavezno.


Meringue s zaslađivačem najbolje je pripremiti s prirodnim tvarima, idealno uzimati steviju, savršeno oponaša okus šećera, također sadrži minerale i vitamine neophodne za adekvatno funkcioniranje tijela dijabetičara. Kako biste raznovrsili predloženi recept za desert, nije suvišno dodati mu prstohvat cimeta.

Morat ćete pripremiti komponente: 3 bjelanjka (obavezno ohlađena), 0,5 kašika stevije (ili 4 tablete), 1 kašika vanilin šećera, 3 kašike svježe iscijeđenog limunovog soka. Bjelančevine, zajedno s limunovim sokom, intenzivno umutite mikserom dok se ne pojave stabilni vrhovi, zatim, bez zaustavljanja tuča, uvode steviju i vanilin.

U međuvremenu, trebate:

  • iseći lim za pečenje,
  • masti rafiniranim biljnim uljem,
  • pomoću torbe za tijesto stavite meringue na nju.

Nije problem ako dijabetičar nema posebnu kesu za deserte, već koristi običnu kesu od polietilena, presijecajući ugao u njoj.

Preporučuje se pečenje deserta na temperaturi pećnice ne većoj od 150 stepeni, vrijeme kuhanja je 1,5-2 sata. Važno je ne otvarati pećnicu sve ovo vrijeme, jer će meringue "pasti".

Umjesto ekstrakta stevije možete uzeti zaslađivač iz zaštitnog znaka Fit Parade.

Meringue s medom

Možete kuhati bezeshki s medom umjesto šećera, tehnologija se ne razlikuje baš od prvog recepta. Razlika je u tome što se pčelarski proizvod daje zajedno sa nadomjestkom šećera. Neophodno je uzeti u obzir da će med zagrijavanjem na temperaturu od 70 stepeni i više, izgubiti sva svojstva koja su korisna za ljude.


Za recept uzmite 5 ohlađenih bjelanjaka, isto toliko tekućeg prirodnog meda. Ako nema tečnog meda, kandirani proizvod se otopi u vodenoj kupelji i ostavi da se ohladi.

Za početak, u posebnoj zdjeli svladajte protein, posuda također ne škodi da se malo ohladi. U ovoj fazi nema potrebe da se dobija jaka pjena jer još treba da unesete med. Dodaje se u tankom toku, pažljivo izmiješan, izbjegavajući sjedenje proteinske pjene.

Posudu za pečenje premazati rafiniranim biljnim uljem, namazati meringueom, peći na temperaturi od 150 stepeni 60 minuta. Kad dođe vrijeme, desert se ostavi u rerni najmanje još 20 minuta, time ćete sačuvati prozračnost jela.

Umjesto pergamentnog papira, domaćica je počela koristiti posebne silikonske kalupe i prostirke za pečenje, njihova nesumnjiva prednost je što ne morate obrasce namazati uljem.

Suffle od mljevenjaca, crispy Meringue, Ducane Marshmallow


Još jedna varijanta ukusnog deserta dopuštenog za dijabetes je suffle od marshmallow. Za to trebate na vrh noža uzeti 250 g paštenog sira bez masnoće, 300 ml mlijeka, 20 g želatine, nadomjestak šećera, aromatične sirupe, limunsku kiselinu.

Prvo se 20 g želatine namoči u 50 g vode, preostale komponente (osim skute) pomiješaju se odvojeno, malo zagrijavaju u vodenoj kupelji. Nakon što dodaju natečenu želatinu, lagano umutite sve sastojke, dodajte i sir.

Dobijena smjesa šalje se u zamrzivač na 30 minuta, a čim je sufle zapeče, tuče se mikserom 5-7 minuta. Gotov desert se poslužuje s listovima metvice ili bobicama.

Uz nadomjestak šećera za kršenje metabolizma ugljikohidrata možete pripremiti hrskave mekare bez šećera, uzeti par ohlađenih proteina, pola žličice octa, žličicu kukuruznog škroba i 50 g zaslađivača.

  1. tuku protein s zaslađivačem,
  2. dodajte škrob i sirće,
  3. nastavite bičati sve do strmih vrhova.

Zatim na silikonsku prostirku ili namašteni pergament papir izložite bezeshki i pošaljite ih u pećnicu na 40 minuta. Pećnica se mora prethodno zagrijati na temperaturu od 100 stupnjeva, a nakon isključivanja meringue se ne vadi još sat vremena, dok se potpuno ne ohladi. To će omogućiti da desert ne izgubi oblik i dobro se osuši.

Vrlo ukusan za pacijenta koji boluje od dijabetesa biće marshmallows, kuhani pod dukanskom dijetom. Sastojci su:

  • čaša vode
  • 2 kašike agar agarja
  • 2 vjeverice
  • nadomjestak šećera
  • sok pola limuna.

Možete uzeti bilo koji zaslađivač, Milford zamjena za šećer je najbolja u ovom slučaju, to je ekvivalent 100 g bijelog šećera.

Ovaj se recept može nazvati klasičnim, samo što ne koristi voće. Agar-agar se razrjeđuje u hladnoj vodi, miješa, dovodi do vrenja i tada se sipa zamjena za šećer.

U međuvremenu, ohlađeni protein se tuče dok se ne doda čvrsta pena, limunov sok. Vrela voda se ostavi sa štednjaka, protein se brzo prenese u nju, pa se intenzivno tuče mikserom nekoliko minuta.

Masama je dozvoljeno inzistirati da se agar-agar zgušnjava, prijeći na pripremu marshmallow-a. Proteinska smjesa se raširi na pergament, silikonskoj prostirci ili izlije u male kalupe, cijelog oblika, a potom se reže nalik na močvarnu. Zamijenite limunov sok sa vanilijom ili kakaom.

Desert će biti u potpunosti spreman nakon 5-10 minuta, kako bi se ubrzao postupak, može se staviti u hladnjak. Marshmallows neće uzrokovati porast razine glikemije, ugodit će pacijentu s dijabetesom svojim ukusom, neće naštetiti figuri i poboljšati raspoloženje. Ovo jelo je vrlo pogodno za mršavljenje, dozvoljeno je davati djeci.

Kako napraviti meringu dijeta opisano je u videu u ovom članku.

Sirevi za slabljenje dijabetičara

Dugi niz godina neuspješno se bore sa DIJABETOM?

Voditeljica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako izliječiti dijabetes uzimajući ga svakodnevno.

Slastice nisu samo ukusna hrana, jer glukoza u njima postaje važna tvar koju tijelo koristi za proizvodnju energije. Međutim, kod dijabetesa pacijentima je zabranjeno konzumirati jednostavne ugljikohidrate, jer u protivnom nivo glikemije brzo raste.

Zamjena za šećer bit će izlaz iz situacije, tržište nudi nezamislivu raznolikost takvih proizvoda, zaslađivači mogu biti različitih vrsta, prirodnih i sintetičkih. Najsigurniji su nadomjestci napravljeni od slatkog slatkiša ili stevije, imaju minimalnu količinu kalorija, slatkog su ukusa.

Treba imati na umu da su prirodni nadomjesci šećera kaloričniji od umjetnih, a dnevno je dopušteno konzumirati ne više od 30 grama te tvari. Sintetički aditivi, iako su niskokalorični, predoziranje prijeti probavnom procesu probave.

Zaslađivače se mogu dodati jednostavno u čaj ili kafu, a mogu se koristiti i za deserte, peciva i druga kulinarska jela. Glavni uvjet je odabrati zamjenu koja tokom toplinske obrade ne izgubi svoja svojstva.

Pogledajte video: Zafrkanci štapići sa sirom - Sašina kuhinja (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar