Miris acetona iz dečjih usta

Apsolutno netipična situacija ako dijete mirise na aceton iz usta. Ovaj miris roditeljima je alarmantan i vrlo zastrašujući. Izvor ove pojave je zrak koji izlazi iz pluća. Zato čak i nakon provođenja higijenskih postupaka usne šupljine, aceton lošeg zadaha iz djeteta ne nestaje. Ovo je stanje karakteristično za neke bolesti. Neki od njih su bezopasni i odnose se na normalna fiziološka stanja, dok su drugi, naprotiv, akutni razlog posjete liječniku.

Zbog čega nastaje aceton u tijelu?

Bilo koji organizam prima najveći udio energije od raspada glukoze. Zajedno sa krvotokom širi se po tijelu i dopire do svake ćelije. U slučaju kada je koeficijent unosa glukoze nedovoljan ili postoje problemi s njegovim ulaskom u ćelije, prima se alternativni signal za traženje izvora energije. Najčešće su masne naslage takav izvor.

Rezultat tog cijepanja je punjenje krvotoka različitim tvarima, uključujući aceton. Jednom u krv uđe u različite organe, uključujući bubrege i pluća. Ako se uzme uzorak urina za sadržaj acetona, rezultat će biti pozitivan, a na zraku koji se izdahne on će mirisati na aceton.

Najčešći uzroci mirisa acetona u djeteta:

  • dugotrajna apstinencija od unosa hrane (gladovanja),
  • trovanje dehidracijom,
  • bolesti bubrega i jetre
  • hipoglikemija,
  • dijabetes melitus
  • bolest štitne žlijezde
  • genetska tendencija djece mlađe od 10 godina.

Miris acetona s pogrešnom prehranom

Postoje neke bolesti u liječenju kojih se djeca moraju pridržavati dijeta, na primjer, to može biti alergijska reakcija ili postoperativni period. U oba slučaja, nepravilno uravnotežena prehrana zbog prisutnosti opsežnog popisa zabranjene hrane može dovesti do ozbiljnog pogoršanja dobrobiti.

Ako kroz neko razdoblje odbijete hranu koja sadrži ugljene hidrate, to izaziva nedostatak energije, a time i uništavanje masnog tkiva. Rezultat toga je punjenje krvotoka štetnim elementima, uslijed čega dolazi do intoksikacije tijela i neravnoteže u radu različitih vitalnih sustava.

Dijete počinje mirisati na aceton, koža postaje neprirodno blijeda, ploča nokta je slojevita, pojavljuju se česte vrtoglavice, iritacije - i ovo je još nepotpun popis simptoma prehrane rastućeg tijela.

Roditelji trebaju biti svjesni da liječnika koji se savjetuje treba uputiti dijetetičara koji će raditi na uravnoteženoj prehrani djeteta, s obzirom na prateće bolesti. Ne pružanje takvih usluga može rezultirati nepopravljivim posljedicama.

Dijabetes melitus

Najčešći dijagnosticirani uzrok acetonskog daha kod djeteta je dijabetes melitus. Zbog prekomjerne koncentracije šećera u krvotoku, nemoguće je prodirati u stanice zbog nedostatka inzulina. Tako počinje potencijalno životno opasno stanje - dijabetička ketoacidoza. Najvjerojatniji uzrok ove komplikacije je koeficijent glukoze u sastavu krvi više od 16 mmol / L.

Simptomatski pokazatelji ketoacidoze:

  • pozitivan test na aceton,
  • miris acetona iz dečjih usta,
  • nije zasićen vodom,
  • kserostomija (suha usta)
  • lokalizovani bol u trbuhu,
  • povraćanje
  • teška depresija svijesti,
  • stanje kome.

U vrijeme identifikacije ovih pokazatelja, trebalo bi odmah nazvati hitnu pomoć, kao posljedice ovog stanja mogu postati prijetnja daljnjem životu.

Najopasniji je miris acetona kod djece sa sljedećim faktorima rizika:

  • dijabetes tipa 1 prvi put dijagnosticiran,
  • dijabetes melitus tipa 2 sa pogrešno ili neblagovremeno ubrizganim insulinom,
  • bolesti zarazne grupe, operacije izvedene s dijagnosticiranim dijabetesom melitusa tipa 2.

Metode liječenja ketoacidozom:

  1. Prije svega, daje se inzulin. Kada pacijent uđe u bolnicu, vrši se intramuskularna primjena inzulinskih pripravaka kapanjem.
  2. Mjere za obnavljanje vodeno-slane ravnoteže.
  3. Podrška pravilnom funkcionisanju organa koji su prošli najveći uticaj - jetre i bubrega.

Preventivne mjere predstavljaju jasnu izdržljivost preporuka liječnika, odnosno pravilnu i pravovremenu primjenu inzulina, kao i budnost roditelja te se za sve alarmantne pokazatelje obratiti stručnjaku.

Najčešći uzroci mirisa acetona u djece

U tablici možete jasno vidjeti glavne razloge zbog čega dijete miriše aceton iz usta, koji simptomi su praćeni i kod kojeg ljekara treba konsultovati.

Osnovni uzroci mirisa acetona kod deteta iz usta

Uzroci i prateći simptomi

Kome ću se obratiti za pomoć?

Acetonomski sindrom (nedijabetička ketoacidoza, sindrom cikličkog acetonemičkog povraćanja, acetonemičko povraćanje)

Postoje dvije vrste acetonskog sindroma: primarni i sekundarni. U prvom slučaju uzrok ovog stanja djeteta postaje neuravnotežena prehrana ili gladovanje. Drugi je karakteriziran razvojem nakon infekcije, infektivnog ili neinfektivnog tipa. Najčešće se manifestuje čestim povraćanjem, odbijanjem bebine hrane, letargijom, pospanošću i mirisom acetona iz usta.

Acetonomski sindrom uobičajen je kod novorođenčadi čiji mladi roditelji ne prate djetetovu prehranu. Prvu pomoć pruža pedijatar (uz neprestano povraćanje, hitna pomoć). Ovisno o stanju i starosti djeteta, liječnik šalje specijalistu, najčešće specijalistu zarazne bolesti, jer prepoznati uzrok lošeg zadaha u početnoj fazi prilično je teško.

Bolesti probavnog trakta (alergija, helminthiasis, dysbiosis)

Čest uzrok problema sa gastrointestinalnim traktom kod djece javlja se zbog nepravilne primjene komplementarne hrane u dobi od jedne godine. Roditelji počinju davati masnu hranu, što postaje glavni faktor disbioze ili alergijske reakcije. Dijete može osjetiti rezne bolove u trbuhu, umor. Na pozadini ovog stanja tijelo prestaje uzimati hranu, počinje obilna labava stolica, povraćanje. Često se kod male djece nalazi helmintska invazija i u ovom stanju. Dijete postaje razdražljivo, spava loše i nestašno je.

Prije svega, posjećuju pedijatra, koji ih šalje na daljnji pregled. Sa izraženim simptomima moguća je hospitalizacija, radi detaljnije dijagnoze.

SARS, bolesti ENT organa

Prvi stadij bolesti može biti praćen acetonskim dahom. Bolest se može očitovati povišenom telesnom temperaturom, začepljenjem, nosom, grloboljom ili drugim znakovima prehlade.

Utvrditi uzroke takvih simptoma pomoći će savjetovanje pedijatra i ENT liječnika.

Bolest štitne žlijezde

Povećanje proizvodnje hormona štitnjače sa hipertireozom izaziva snažno ubrzanje metaboličkih procesa u djetetovom tijelu. Pored mirisa acetona iz usta, kod dece se mogu pojaviti i sledeći simptomi:

  • groznica
  • lokalizacija bolova u trbuhu,
  • razvoj žutice
  • uzbuđeno ili inhibirano stanje.

Ova bolest spada u specifičnosti liječenja od endokrinologa. Tirotoksična kriza je opasan sindrom koji zahteva hospitalizaciju. Liječenje se provodi intramuskularnom injekcijom kapi za zaustavljanje oslobađanja hormona, uklanjanje dehidracije i stabiliziranje jetre i bubrega.

Trovanje hranom ili ugljičnim monoksidom

Posljedica nekontroliranog unosa lijekova, upotrebe nekvalitetne ili nedovoljno termički obrađene hrane, kao i zasićenja pluća isparavanjem toksičnih tvari, postaje trovanje. Bolest je moguće utvrditi po sljedećim znakovima:

  • miris acetona iz dečije usne šupljine,
  • labave stolice
  • učestalo povraćanje
  • letargija, pospanost
  • povišena temperatura (ne uvijek)
  • zimica.

Ako se pojave takvi simptomi, potrebno je nazvati hitnu pomoć. Dijete će biti hospitalizirano u bolnici za zarazne bolesti gdje će poduzeti sve potrebne mjere stabilizacije stanja i uklanjanja toksina iz tijela.

Metode samoodređenja za aceton u urinu

Moguće je samostalno utvrditi prisustvo ketonskih tijela (acetona) u urinu pomoću posebnih test traka (Acetontest, Norma, Uriket itd.). Za to je potrebno prikupiti uzorak ispitnog urina u sterilnoj posudi i tester spustiti na nivo naveden na traci. Nakon čekanja potrebnog vremena (kako je navedeno u uputama), potrebno je uporediti boju trake s skalom na pakiranju indikatora testa. Ovisno o broju ketona u ispitivanom materijalu, boja test trake mijenjat će se.

Što je više zasićene boje na test traci, više je ketonskih tijela u uzorku urina.

Genetska predispozicija za acetonomiju

Neki roditelji povremeno čuju neprirodni miris acetona iz djetetovih usta. Takvi simptomi su karakteristični za djecu s genetski inženjerskom acetonomijom. Kao rezultat izloženosti bilo kojem agresoru, djetetovo tijelo odmah počinje reagirati porastom acetona. U nekim se takvi slučajevi javljaju i do tri puta godišnje, u drugima - sa svakom SARS bolešću.

Uslijed virusne infekcije ili trovanja, koje prati povišena tjelesna temperatura, djetetovo tijelo možda nema dovoljno glukoze da aktivira obranu. Najčešće, razina šećera u krvi kod djece sa predispozicijom za acetonomiju je na nižem nivou norme i kada je izložena bilo kojoj vrsti virusa, počinje naglo opadati. Proces razgradnje masti se aktivira radi dobivanja više energije.

Oslobađanje štetnih tvari, uključujući aceton, izaziva znake opijenosti. Ovo stanje ne predstavlja opasnost za dijete i nestaje samostalno nakon potpunog oporavka. Međutim, roditelji takve djece, uvijek je potrebno biti na oprezu i provjeriti nivo ketona u mokraći.

Miris acetona je signal koji tijelo daje kao rezultat kršenja pravilnog funkcioniranja svojih sistema. Vrijedno je obratiti pažnju na prateće simptome i na vrijeme se obratiti liječniku.

Uzroci daha acetona u djeteta

Glavni razlozi povezani su s problemima metabolizma masti i ugljikohidrata - ketozom (ketogenezom) i katabolizmom ketonskih tijela. Kada tijelu, zbog nedostatka inzulina, nedostaje glukoza zbog energije, počinje sagorijevanje skladištenih masti (koje su u obliku triglicerida u ćelijama masnog tkiva). Ovaj biohemijski proces odvija se stvaranjem nusproizvoda - ketonskih tijela (ketona). Uz to, sa nedostatkom inzulina, smanjuje se upotreba ketona u ćelijama mišićnog tkiva, što takođe povećava njihov sadržaj u tijelu. Višak ketonskih tijela je toksičan za tijelo i dovodi do ketoacidoze s mirisom acetona za vrijeme izdisaja, a to može biti:

  • sa dijabetesom melitusa prvog tipa (inzulinski ovisan, s autoimunom etiologijom),
  • sa urođenim sindromima, koji su praćeni nedostatkom inzulina i oslabljenim metabolizmom ugljenih hidrata (uključujući Lawrence-Moon-Barde-Beadl, Wolfram, Morgagni-Morel-Stuart, Prader-Willi, Klinefelter, Lynch-Kaplan-Henn, sindromi McQuarry),
  • u slučaju funkcionalnog zatajenja bubrega (posebno sa smanjenjem brzine glomerularne filtracije),
  • sa nedostatkom određenih enzima jetre,
  • s teškom disfunkcijom gušterače i nadbubrežne žlijezde djeteta,
  • s visokom razinom hormona štitnjače zbog hipertireoze (uključujući hipofizu).

, , ,

Faktori rizika

Uočeni su faktori rizika za pojavu mirisa na aceton, poput zaraznih bolesti sa značajnim povećanjem temperature, upornim infekcijama, helmintičkom invazijom i stresnim stanjima.

U mladoj dobi, faktor rizika je i nedovoljna prehrana djece s nedostatkom potrebne količine ugljikohidrata. Ketoza se može pokrenuti upotrebom velikih količina masnoće, kao i fizičkim preopterećenjem.

Treba imati na umu da upotreba kortikosteroida (koji negativno utječu na korte nadbubrežne korekcije) i antivirusnih sredstava koja sadrže rekombinantni interferon alfa-2b može potaknuti razvoj autoimunog dijabetesa kod djece.

, ,

Prisutnost mirisa acetona iz usta kod djeteta ili adolescenata ukazuje na acetonemiju (hiperacetonemiju) - višak sadržaja ketona u krvi. Oksidirajući, oni snižavaju pH krvi, odnosno povećavaju njegovu kiselost i dovode do acidoze.

Patogeneza hiperacetonemije i ketoacidoze kod dijabetesa melitusa prouzrokovana je nedostatkom inzulina i hipoglikemije, što dovodi do pojačane lipolize - cijepanja triglicerida u masne kiseline i transportiranja ih u jetru. U hepatocitima se oksidira u obliku acetil koenzima A (acetil CoA), a od njegovog viška nastaju ketoni, octena octena kiselina i β-hidroksibutirat. Jetra se ne nosi s preradom toliko ketona, pa im raste razina u krvi. Dalje, acetooctenu kiselinu se dekarboksilira u dimetilketon (aceton), koji se iz tijela izlučuje kroz pluća, znojne žlijezde i bubrege (sa mokraćom). Uz povećanu količinu ove tvari u izdisanom zraku, osjeća se i miris acetona iz usta.

Za oksidaciju masnih kiselina potrebni su ćelijski i membranski enzimi (CoA transferaza, acil CoA dehidrogenaza, β-tioketolaza, karnitin, karnitin aciltransferaza itd.), A njihov genetski utvrđeni nedostatak u kongenitalnim sindromima vodeći je uzrok poremećaja metabolizma ketona. U nekim slučajevima krive su mutacije gena jetrenog enzima fosforilaza smještenog na X kromosomu, što dovodi do njegovog nedostatka ili smanjenja aktivnosti. Kod djece u dobi od jedne do pet godina, prisustvo mutantnog gena očituje se mirisom acetona iz usta, kao i usporavanjem rasta i hepatomegalijom (povećana jetra). S vremenom se veličina jetre normalizira, dijete u većini slučajeva počinje sustizati vršnjake u rastu, ali u jetri se mogu formirati vlaknaste sepse i mogu postojati znakovi upale.

Razvoj ketoacidoze u slučajevima povećane proizvodnje hormona štitnjače tokom hipertireoze objašnjava se kršenjem metabolizma masti i proteina, budući da hormoni štitnjače (tiroksin, trijodtironin itd.) Ne samo da ubrzavaju opći metabolizam (uključujući razgradnju proteina), već mogu stvoriti i otpornost na insulin. Studije su pokazale snažnu genetsku predispoziciju za autoimune patologije štitnjače i dijabetes tipa 1.

A uz višak masnoće u hrani koju djeca konzumiraju, transformacija masnih kiselina u citozol-trigliceride u stanicama masnog tkiva je teška, zbog čega se neki nalaze u mitohondrijama jetrenih stanica, gdje se oksidiraju u tvorbu ketona.

,

Mogućnosti poremećaja

Ako dijete miriše na aceton iz usta, to je ozbiljan simptom, čiji uzrok treba odmah utvrditi i započeti tijek liječenja.

U većini slučajeva mnogi se roditelji ne žure s medicinskim ustanovama, i sami pokušavaju ukloniti neugodan miris četkanjem zuba. Ali zlobni simptom se jednostavno ne može ukloniti čak i ako ovaj postupak izvodite više puta.

Takođe, pored neprijatnog mirisa kod deteta postoji još jedna simptomatologija: bolovi povraćanja, mučnina, vrtoglavica, razdražljivost i slabost.

Znakovi acetonemičkog sindroma:

  • Sporije dijete izbjegava aktivne igre.
  • Koža je blijeda, pod očima su vidljivi tamni krugovi.
  • Bez apetita ili raspoloženja.
  • Česte pojave glavobolje.

  • Telesna temperatura raste na 40 stepeni.
  • Pod očima se pojavljuju modrice, koža postaje blijeda
  • U crevima se pojavljuju paroksizmalni bolovi.
  • Urin takođe miriše na aceton.

Acetonemsko povraćanje kod djeteta je vrlo opasno po život. Tijelo gubi veliku količinu tekućine, poremećuje se ravnoteža soli. U težem obliku pojavljuju se grčevi, trbušni grčevi i proljev. Pravovremena pomoć pomoći će zaštiti djeteta od smrti.

Prvi simptomi bolesti opažaju se kod djeteta starosti 2-3 godine. Tada se simptomi bolesti pojave u dobi od 6-8 godina. U dobi od 13 godina bolest potpuno nestaje, jer se formira jetra i do te dobi postoji dovoljno opskrba glukozom u tijelu.

Pogoršanje acetonemijske bolesti nastaje kao uzrok pothranjenosti, naslednosti. Ako je beba imala rođake u porodici koji su imali prekršaje metabolizam, dijabetes melitus, žučna bolest, tada će rizik od tih bolesti biti značajno veći. Tačna dijagnoza postaviće lekar tokom pregleda.

Bolesti bubrega i jetre

Bilo kakve promjene u funkcionalnom radu bubrega i jetre izazivaju stvaranje mirisa na aceton. Jetra je organ za čišćenje koji pomaže uklanjanju proizvoda propadanja i toksina iz tijela. U slučaju neuspjeha oni će se nagomilati, to na kraju vodi do trovanja tijela.

Simptomi zatajenja jetre su:

  • požutenje kože
  • očne jabučice
  • postoji oštar bol u boku, koji vraća leđa u donji deo leđa,
  • kada ga pritisnete, možete otkriti primjetno povećanje u njemu,
  • miris acetona iz kože i urina može ukazivati ​​na zanemarivanje bolesti.

Endokrine bolesti

Štitna žlijezda je odgovorna za hormonsku pozadinu u ljudskom tijelu. Često dolazi do promjena u funkcionisanju ovog tijela. Na primjer, željezo ne proizvodi hormone uopće ili s viškom.

Loš zadah može doći iz prevelike količine hormona štitnjače. Hipertiroidizam karakterizira niz simptoma:

  • Povišena tjelesna temperatura dugo traje.
  • Postoji osećaj vrućine.
  • Jača se uzbuđenje ili, obrnuto, letargija, apatija.
  • Česte glavobolje.
  • Pozitivan rezultat na acetonu.

Bolest ponekad kobnoako se pravodobno ne obratite medicinskoj ustanovi. Tamo će stručnjaci utvrditi faktore koji izazivaju bolesti, propisati lijekove i dijetu. U kompleksu će vam pomoći da se hormonska pozadina vrati u normalu.

Dijagnoza poremećaja

Koncentracija acetona u djetetovom tijelu može se provjeriti samostalno kod kuće. Za to je neophodno kupite poseban test u bilo kojoj ljekarni i spustite u posudu sa bebom urin na minut. Boja indikatora pokazat će koliko je acetona prisutno. Postupak se preporučuje ujutro.

Čak i ako test nije pokazao odstupanja od norme, ipak biste trebali kontaktirati stručnjake.

Bilo koju bolest treba liječiti odmah, a ne odlagati kasnije. Svakog dana opšte stanje bebe može samo da se pogorša. Terapija se sastoji od dva područja:

  • Obogaćivanje organizma glukozom.
  • Odmah povlačenje ketona.

Da biste povećali koncentraciju glukoze u djetetovom tijelu, trebali biste piti kompote, čaj s dodatkom meda, šećera. Tečnost se mora piti čajnom kašikom svakih pet minuta. Ovo će ublažiti refleks gena. Noću, djetetu definitivno trebate davati vodu, ne samo slatkih pića, već i mineralnu vodu. U naprednim slučajevima se postavljaju kapalice.

Nemojte prisiljavati djecu da jedu hranu. Čim se pojavi apetit, moguće je nahraniti bebu supom ili pire krompirom. Količina hrane treba biti minimalna.

Upotreba lijekova

Najčešće se prilikom otkrivanja prvih simptoma povišenog nivoa acetona koriste ovi lekovi:

  • Atoksil. Lijek pomaže eliminaciji toksina iz tijela.
  • Rehidron. Vratite ravnotežu kiseline u bazu u normalu.
  • Smecta. Po svom djelovanju liči na Atoxil, spriječava apsorpciju toksina u stijenke želuca.

  • Na kraju akutnog perioda bolesti djetetu treba dati lijek Stimol. Nakon njegove upotrebe, opće stanje će se poboljšati. Lijek Betargin normalizuje jetru.
  • Ako se pronađu problemi sa gušteračom, propisan je Creon. Poboljšava varenje.

Da biste dobili osloboditi od lošeg zadaha iz usta koji nije povezan s acetonskom bolešću, koristite testirana sredstva.

Uz povećan aceton kod djece, potrebno je pridržavati se stroge prehrane kako ne bi došlo do recidiva. Hrana sa visokim sadržajem konzervansa strogo je zabranjena. Potrebno je odbiti: gazirana pića, mahunarke, pržena i masna hrana, čips, razni umaci, senf i pavlaka, karfiol.

Dijeta bi trebala promatrajte dvije do tri sedmice. Potrebno je hraniti bebu povrtnim čorbama, pire krompirom, žitaricama. Nakon tjedan dana dijete može kuhati ili kuhano dijetalno meso. A nakon dvije sedmice dopušteno mu je davanje malo zelenila i povrća.

Što doktor Komarovski kaže o pojavi mirisa acetona u djece?

Prema Komarovskom, acetonemski sindrom ne bolest, već samo osebujno svojstvo metabolizma u detetu. Teško je imenovati tačan uzrok sindroma, rekao je ljekar. Glavni od njih uključuju: dijabetes melitus, izgladnjivanje, oslabljenu funkciju jetre, prenesene složene zarazne bolesti, povrede glave.

Doktor tvrdi da je nasljednost dodatni razlog. Na razvoj acetonskog sindroma utiče stanje djeteta. Roditelji bi trebali posmatrati bebu, pažljivo proučavati simptome.

Specijalisti preporučujte da ne paničarite ako se kod djeteta otkrije miris acetona, također je nemoguće ostati neaktivan. Oba roditelja trebaju biti spremna pomoći djetetu kad je to potrebno.

Preporuke dr Komarovskog

Za bilo koju bolest lakše je poduzimati preventivne mjere nego hitno je liječiti, kaže Evgenija Olegovič. Ne upotrebljavajte lijekove odmah kod prvih znakova acetonemičkog sindroma - može naštetiti detetu. Neka pravila bi trebalo uvesti u svakodnevni život porodice i posebno djeteta.

U prehrani bebe količina životinjskih masti treba biti minimalna. Najbolje ih je isključiti iz hrane uopšte. Jednostavnim riječima, preporučuje se odustajanje od maslaca, mesa u velikim količinama, margarina, jaja. Soda pića, dimljeno meso, začinjene začine i kiseli krastavci strogo su zabranjeni.

Posluživanja bi trebala biti mala. Uz bilo koju potrebu, beba treba donijeti hranu, pa će se glukoza u tijelu brzo vratiti u normalu. Dijete treba jesti hranu najmanje 5-6 puta dnevno. Dijeta traje skoro mjesec dana.

Liječnik savjetuje da na vodi kuhaju razne žitarice, pire krompir, jabuke. Sirovo voće nije dozvoljeno., mogu se jesti samo u pečenom obliku. Dajete svom djetetu više suhog voća, grožđica. Ishrana bi trebala uključivati ​​povrće, nemasno meso.

Između glavnih obroka stručnjaci preporučuju djetetu dati bananu, kašu od zdroba na vodi. Sadrže lagane ugljikohidrate. Beba mora piti puno vode. Treba ga zagrevati na telesnu temperaturu deteta.

U odrasle osobe uzroci mirisa acetona iz usta mogu biti potpuno različiti. Ako ste zabrinuti zbog takvog problema, provjerite njegove moguće izvore i liječenje.

Šta je ovo

Kada se u ustima ili u bebinoj laboratoriji urina oseća miris acetona (strašno je pomisliti!), To je acetonski sindrom. Takvu dijagnozu postavlja otprilike 6-8% djece uzrasta od jedne do 13 godina. Narod je složen naziv problema svodio na frazu „aceton kod dece“.

Do sindroma dolazi zbog činjenice da se sadržaj ketonskih tijela u krvi djeteta značajno povećava, što se, pak, formira kao rezultat razgradnje masti. Tokom ovog složenog procesa, oslobađa se aceton. Izlučuje se mokraćom, ukoliko dođe do blagog nedostatka tečnosti u organizmu, uđe u krvotok, nadražuje želudac i crijeva i djeluje agresivno na mozak. Dakle, dolazi do acetonemičkog povraćanja - opasno stanje i potrebno je trenutno pružanje pomoći.

Formiranje acetona počinje kada djetetu ponestane glikogena u jetri. Upravo ta supstanca pomaže tijelu da crpi energiju za život. Ako je opterećenje veliko (stres, bolest, aktivna fizička aktivnost), energija se troši brže, glukoza se može propustiti. I tada se masti počinju razgrađivati ​​sa oslobađanjem „krivca“ - acetona.

U odraslih se ovo stanje rijetko javlja, jer imaju mnogo bogatije zalihe glikogena. Djeca sa svojom još nesavršenom jetrom o takvom mogu samo sanjati. Otuda učestalost razvoja sindroma u detinjstvu.

U riziku su bebe s mršavim tijelom koje pate od neuroze i poremećaja spavanja, stidljive, pretjerano pokretne. Prema opažanjima ljekara, oni razvijaju govor i ranije, imaju višu stopu mentalnog i intelektualnog razvoja u odnosu na vršnjake.

Na acetonemski sindrom može se posumnjati kod djeteta prema nekim karakterističnim znakovima:

  • Dijete je letargično i inhibirano, koža je blijeda, ispod očiju postoje tamni kolutovi.
  • Ima slab apetit i nije raspoložen.
  • Dijete se žali na glavobolje, koje su u prirodi napada.

Možete razgovarati o pojavi acetonemičkog povraćanja kada dijete razvije jaku mučninu i povraćanje, što brzo može dovesti do gubitka tekućine, poremećene ravnoteže soli, u teškom obliku - do pojave grčeva, bolova u trbuhu, prateće proljeva i u slučaju ne pružanja pravovremene pomoći - fatalno od dehidracije.

Prve „lastavice“ sindroma mogu se primjetiti kad dijete ima 2-3 godine, najčešće se krize mogu ponoviti u dobi od 6-8 godina, a do 13. godine u pravilu svi znakovi bolesti potpuno nestanu, jer je jetra već formirana i tijelo u ovom dobu akumulira se dovoljna zaliha glukoze.

Uzroci pogoršanja acetonemičkog sindroma leže u mnogim faktorima, uključujući neuhranjenost, opterećenu naslednost. Ako su u djetetovoj porodici bili rođaci s metaboličkim poremećajima (dijabetes melitus, kolelitijaza, padagra), tada se rizik od stanja kod djeteta povećava.

Lekar može tačno utvrditi dijagnozu, oslanjajući se na laboratorijske testove urina i krvi.

Komarovsky na acetonu kod dece

Acetonemski sindrom nije bolest, smatra Komarovsky, već samo pojedinačna metabolička karakteristika u djeteta. Roditelji bi trebali imati detaljnu predstavu o tome koji se točno procesi odvijaju u dječijem tijelu. Ukratko su opisani gore.

Uzroci sindroma su rasprava, rekao je ljekar. Među glavnim imenuje šećernu bolest, gladovanje, bolesti jetre, poremećaje u radu pankreasa i nadbubrežne žlezde, pretrpio je ozbiljne zarazne bolesti, kao i, začudo, potres mozga i ozljede glave.

Objavljivanje programa dr. Komarovskog o Acetonu u djece

Samo nasljedstvo nije dovoljno, siguran je ljekar. Mnogo ovisi o samom djetetu, sposobnosti njegovih bubrega da uklanja štetne tvari, zdravlju jetre, brzini metaboličkih procesa, posebno o tome koliko brzo se masti mogu razgraditi.

Doktor naglašava da roditelji koji kod djeteta otkriju miris acetona iz usta ne bi trebali paničiti. Međutim, ne možete to ostaviti bez pažnje, ako je potrebno, mama i tata trebaju biti spremni pružiti prvu pomoć.

Liječenje sindroma trebala bi se svidjeti djeci, jer je jako ukusno. Glavni lijek za otklanjanje nedostatka glukoze je slatki napitak, slatkiši. Dijete s acetonemičkim sindromom trebalo bi ga dobiti dovoljno. Zato već na prvu sumnju, čim roditelji od deteta osjete aceton, trebali bi mu početi davati glukozu. To može biti tableta ili u otopini. Glavno je piti ga često - žličicu svakih pet minuta, ako govorimo o bebi, jednu kašiku ili dvije kašike u istim intervalima ako je dijete već prilično veliko.

Preporučljivo je djetetu dati klistir za čišćenje soda (žličica sode i čaša tople vode) i pripremiti zalihu Regidrona u slučaju da je potrebno uspostaviti ravnotežu vode i soli.

Ako roditelji uspiju iskoristiti inicijativu na vrijeme, to će se i završiti. Ako je dozvoljeno najmanje odlaganje, vjerovatno je pojava jače manifestacije sindroma, povraćanja.

Kod acetonemije je obično toliko intenzivno da više nije moguće djetetu davati slatki čaj ili kompot. Sve što je popio odmah ispada da je vani. Ovde Komarovski preporučuje brzo postupanje. Potrebno je pozvati doktora, po mogućnosti hitnu pomoć. Da biste zaustavili takvo povraćanje, u većini slučajeva je potrebno unositi u bazenu veliku količinu slatke tečnosti, farmaceutsku glukozu.

Pored toga, bebama neće biti sprečeno da ubrizgavanjem leka povraća (obično koristi „Tserukal”). Kad se refleks povraćanja umire pod utjecajem lijekova, potrebno je započeti aktivno zalijevanje djeteta slatkom vodom, čajem sa šećerom, glukozom. Glavno je da je piće bilo zaista obilno. Treba imati na umu, kaže Komarovsky, da „Tserukal“ i droge poput njega traju u prosjeku 2-3 sata. Roditelji imaju samo ovo vrijeme da potpuno povrate gubitak tekućine i opskrbu glukozom, jer će u protivnom povraćanje početi ponovo i pogoršati se djetetovo stanje.

Biće bolje ako beba pati od teškog napada sindroma ne kod kuće, već u bolnici. Samo-lijek, naglašava Evgenij Olegovič, može učiniti puno štete, pa bi bilo bolje ako je liječenje pod nadzorom specijalista.

Saveti dr Komarovskog

Kriza acetonemičkog sindroma lakše je spriječiti nego hitno otkloniti, kaže Evgenija Olegovič. Ne treba posebno liječiti stanje, određena pravila treba uvesti u svakodnevni život porodice u cjelini i djeteta posebno.

U ishrani djeteta treba biti što manje životinjskih masti. U idealnom slučaju to uopće ne bi smjele biti. Drugim riječima, djetetu ne morate davati puter, veliku količinu mesa, margarin, jaja, izuzetno pažljivo što mu trebate davati mlijeko. Dimljena hrana, soda, kiseli krastavci, kiselo povrće i začine strogo su zabranjeni. I manje soli.

Nakon krize, djetetu treba dati da jede u skladu s bilo kojim od njegovih zahtjeva, jer bebino tijelo mora brzo obnoviti glikogenski rezerv.Dijete treba jesti najmanje 5-6 puta dnevno. Ukupno trajanje prehrane je oko mjesec dana. Komarovsky preporučuje da mu dajete žitarice na vodi, pire krumpir, pečene jabuke u pećnici, kompot od suhog voća, čiste grožđice, nemasno meso u malim količinama, svježe voće i povrće, povrtne juhe i supe. Ako dijete zatraži da jede češće, između obroka možete mu dati takozvane lake ugljikohidrate - bananu, kašu na vodi.

  • U kućnoj ljekarni porodice u kojoj dijete živi „s acetonom“ trebalo bi postojati posebne testne trake u kojima se određuje ketonska tijela u urinu. Dok podižete sljedeću porciju glukoze, takvu analizu možete napraviti i kod kuće. Rezultat će se ocjenjivati ​​vizualno: test pokazuje „+/-“ - stanje djeteta je okarakterizirano kao blago, broj ketonskih tijela ne prelazi 0,5 mmol po litri. Ako test pokazuje „+“, količina ketonskih tijela je otprilike 1,5 mmol po litri. Ovo je takođe blago stanje, dijete se može liječiti kod kuće. Traka koja prikazuje "++" označava da u urinu ima oko 4 mmol ketonskih tijela po litri. Ovo je umjereno stanje. Preporučljivo je ići s djetetom doktoru. "+++" na testu je signal za nevolju! To znači da je dijete u ozbiljnom stanju, broj ketonskih tijela je veći od 10 mmol po litri. Trebate hitnu hospitalizaciju.

Dajući djetetu obilno piće, roditelji bi trebali znati da će se tečnost apsorbirati brže ako nije hladna, ali ima temperaturu sličnu bebinoj tjelesnoj temperaturi.

Kako bi se sprečilo ponavljanje napada, Komarovsky savetuje da u apoteci kupite vitaminski preparat „nikotinamid“ (glavni vitamin PP) i date ga detetu, jer je efikasno uključen u regulaciju metabolizma glukoze.

Opisani režim liječenja, naglašava Komarovsky, važan je za većinu vrsta acetonemičkog sindroma, s izuzetkom stanja uzrokovanog dijabetes melitusom. Sa ovom ozbiljnom bolešću, sama po sebi nema nedostatka glukoze, postoji još jedan problem - telo je ne apsorbuje. Takav "aceton" treba tretirati na drugačiji način, a to bi trebao učiniti i endokrinolog.

  • Dijete koje je barem jednom pretrpjelo acetonsku krizu mora provesti više vremena na svježem zraku, puno šetati, baviti se sportom. Međutim, roditelji definitivno moraju kontrolirati fizičku aktivnost svog djeteta. Ne bi trebali biti pretjerani, ne smije se dopustiti da je dijete otišlo na trening ili hodalo na prazan stomak. Za oslobađanje energije trebat će glukoza, a ako je nema dovoljno, napad se može ponoviti.

  • Loš miris
  • Dr Komarovsky
  • Miris acetona

medicinski posmatrač, specijalista psihosomatike, majka 4 djece

Odakle dolazi aceton kod beba?

Aceton u djetetovom tijelu nastaje po istom principu kao i kod odrasle osobe. Ova organska supstanca rezultat je djelomičnog razgradnje proteina i masti koje se smatraju glavnim izvorom energije, toliko potrebnim djeci za dinamičan način života. Ako u tijelu nema dovoljno bjelančevina, masti stupaju na snagu, tijekom razgradnje kojih se oslobađaju različiti toksični spojevi (ketoni). Aceton je jedna od tih organskih komponenti.

Povećana brzina stvaranja toksina dovodi do činjenice da tijelo nije u mogućnosti sam se nositi s njima, nemajući vremena da ga izbaci na vrijeme. Zbog toga iz djeteta odjekuje miris acetona, dolazi do snažnog trovanja toksičnim tvarima koje štete ne samo određenim organima, već i mozgu djeteta.

Uzroci pojave mirisa acetona kod dojenčadi

Može biti mnogo razloga za pojavu mirisa acetona kod dojenčadi:

  • upoznavanje sa bebinim dodavanjem hrane ili novog proizvoda,
  • pogrešna prehrana dojilje,
  • problemi sa usnom šupljinom
  • crevna disbioza,
  • nedostatak inzulina
  • virusne infekcije i upalne bolesti respiratornog sistema,
  • trovanje praćeno dehidracijom,
  • genetska predispozicija
  • infekcija organizma glistama itd.

Gastrointestinalna reakcija na unošenje komplementarne hrane ili novog proizvoda koju jede majka koja doji

Jedan od razloga mirisa acetona kod beba jeste unošenje prvog hranjenja. Prethodno nepoznati proizvodi na bebinom meniju takođe mogu potaknuti porast nivoa acetona u njegovom telu. Pržena i masna je hrana s kojom bebin želudac ranije nije bio upoznat. Zbog toga može izazvati osjećaj težine i bolova u stomaku. Povraćanje i uznemirene stolice često se pridružuju ovim simptomima. Upotreba novih proizvoda od strane dojilje također može postati izvor neugodnog mirisa acetona.

Oralne bolesti

Stomatitis izazvan kandidijazom prilično često leži u osnovi specifičnog mirisa iz djetetovih usta. Površina jezika i desni prekrivena je debelim slojem bijelog plaka. Zubne bolesti (na primjer, karijes), kao i razne infekcije i upale koje nastaju u usnoj šupljini, također mogu uzrokovati kiselo disanje.

Suha usta su još jedan faktor u vezi s kojim bebina usta mogu loše da mirišu. Nedostatak vlage zajedno s pogodnim temperaturnim režimom najbolji su uvjeti za život patogena i njihovo daljnje razmnožavanje. S tim u vezi, nedostatak pljuvačke u bebinim ustima može uzrokovati blagi neugodan miris.

Intestinalna disbioza

Crijevni poremećaj kod djece karakterizira fermentacija konzumirane hrane. Kao rezultat toga, ugljikohidrati koji dolaze s hranom počinju se besmisleno razgrađivati, bez pretvaranja u bilo što. To dovodi do činjenice da tijelo ima nedostatak hranjivih sastojaka, što je naknadno teško nadoknaditi.

Glavni simptomi zatajivanja creva su:

  • kolike na lokaciji pupka,
  • povećanje volumena trbuha i karakteristično tutnjanje,
  • gasovi bez mirisa.

Početak SARS-a i drugih bolesti ENT organa

Dosta često beba miriše na aceton prije ili tokom virusnih bolesti. Tipični simptomi povećanja nivoa ove supstance su:

  • hipertermija
  • mučnina i povraćanje
  • uzrujana stolica.

Glavni faktor pojave takvih simptoma je ubrzani metabolički proces i pogoršanje pacijentovog apetita, povezano s slabljenjem imuniteta. U tom slučaju masti i bjelančevine počinju brzo razgraditi, povećava se količina aceton tijela u krvi. Terapija antibioticima pogoršava situaciju, uzrokujući nagomilavanje još više ketona.

Ovo stanje u pravilu ne predstavlja opasnost po zdravlje djeteta i nestaje odmah nakon uklanjanja patogena SARS-a. Da bi se izbjeglo ponavljanje takvih „napada“ acetona u budućnosti, djetetu treba dati više da pije toplu tekućinu i nadzirati nivo glukoze u svom tijelu.

Acetonemic Syndrome

Jedan od mnogih razloga za pojavljivanje kiselog mirisa iz bebinih usta je prisutnost acetonemičkog sindroma. Postoje dve vrste patološkog stanja:

  • primarna (njen izgled je povezan sa kratkotrajnim poremećajima kod zdravih beba),
  • sekundarna (pojavljuje se u vezi s razvojem različitih bolesti).

Sindrom karakterizira manifestacija nekoliko simptoma odjednom:

  • slabost i umor,
  • učestalo povraćanje
  • specifičan miris iz usne šupljine,
  • nedostatak normalnog sna,
  • stalna želja za pićem,
  • iritacija kože

Helminthic invazija

Neki roditelji nisu posebno zabrinuti zbog prisustva helminta u djetetu. Umjesto toga, oni podcjenjuju ozbiljnost situacije, smatrajući parazite bezopasnim crvima, koje je lako eliminirati uzimanjem pravog lijeka. Ipak, sve je puno ozbiljnije - crvi začepljuju tijelo proizvodima svoje vitalne aktivnosti i dovode do njegove intoksikacije. Kao rezultat toga, povećava se nivo acetona u krvi, što je izvor neugodnog disanja kod djece.

S tim u vezi, roditelji bi mirisao na kiselo dijete, trebali bi se sjetiti kad su s bebom prenijeli analizu izmeta na prisustvo jajašaca. Ako se takva studija provodi već duže vrijeme, to bi trebalo učiniti u bliskoj budućnosti, tako da u slučaju pozitivnog rezultata znati što i kako liječiti.

Bolesti endokrinog sistema (dijabetes melitus, disfunkcija štitnjače)

Prisutnost tako ozbiljne bolesti kao što je nedostatak inzulina kod beba jedan je od najčešćih uzroka disanja acetonom. Zbog nedostatka inzulina, šećer ne može da prodre u ćelije. Kao rezultat toga, počinje dijabetička ketoacidoza, što predstavlja opasnost za život pacijenta. U tom slučaju pokazatelj glukoze u krvi premašuje vrijednost od 16 mmol / L.

Dakle, kršenje metabolizma ugljikohidrata dovodi do gladovanja mozga glukozom i nakupljanja ove tvari u krvi. Kao rezultat, mozak potiče proizvodnju ketona, povećavajući kvantitativni pokazatelj acetona. Znakovi karakteristični za ovo stanje:

  • beba stalno oseća žednu (čak se i noću budi da bi pila),
  • značajan gubitak tjelesne težine uz odličan apetit,
  • isušivanje vanjskog sloja epiderme u tijelu, njegov piling i svrab,
  • slabost i letargija (dijete odbija aktivne igre, učestala nerazumna raspoloženja).

Endokrine bolesti se nalaze i na popisu glavnih uzroka disanja acetonom kod djeteta. Ubrzana proizvodnja hormona u slučaju poremećaja u pankreasu i štitnoj žlijezdi dovodi do činjenice da se metabolizam odvija u ubrzanom režimu, što znači brzo nakupljanje acetona u krvi. Štoviše, pacijent ima nagli porast temperature, prekomerno pobuđivanje ili, obrnuto, inhibiciju, letargiju i pasivnost. Uz to, bebu mogu poremetiti bolovi u trbuhu, može se pojaviti žućkasti ton kože, može se razviti psihoza i čak može doći do hipoglikemijske kome.

Bolest jetre i bubrega

Poremećaji u radu jetre ili bubrega - to je još jedan razlog zašto je bebino disanje „kiselo“. Stvar je u tome što se cijelo „smeće“ iz tijela (toksični spojevi i proizvodi razgradnje) izlučuju kroz te organe, a kršenja u njihovom funkcioniranju dovode do toga da se tijelo ne očisti, što je opasno naknadnim trovanjem. Među toksinima je i aceton, koji se osjeti prisutnošću karakterističnog mirisa tokom izdisaja i povećanim sadržajem u urinu.

Problemi s jetrom i bubrezima, koji su hronični, mogu se očitovati u obliku:

  • bol u desnoj strani, zrači u lumbalnu regiju,
  • jabučna žuta
  • pojava žutog tona kože,
  • mučnina
  • povraćanje
  • pojava svrbeža
  • umor.

Kome doktoru treba da odem?

Mnogi roditelji počinju paničariti kada beba počne mirisati poput acetona. Ne znaju šta treba učiniti i kojem stručnjaku se obratiti. Međutim, ne možete oklijevati - djetetu je hitno potrebna kvalificirana medicinska pomoć. Prvi koji bi trebao pregledati pacijenta je pedijatar. Da bi razumio koji tretman propisati, liječnik usmjerava roditelje s djetetom na testiranje. Nadalje, na temelju dobivenih rezultata, pedijatar daje upute uskim stručnjacima.

Pedijatar takođe može uzeti integrisani pristup da shvati zašto dijete smrdi na aceton. Da bi to postigao, imenuje dodatne preglede (konsultacije profesionalnih ljekara, hardverske studije itd.). Čim postane uzrok problema beba je upućena doktoru uskog profila.

Ako je slaba aroma acetona kod pacijenta povezana s bolestima štitne žlijezde, endokrinolog provodi daljnje ispitivanje i liječenje. Ako se ispostavi da beba ima problem neugodnog mirisa koji je povezan s bolešću disajnih organa, morat ćete se posavjetovati s liječnikom TB-a. Pedijatrijski gastroenterolog pomoći će ako postoji miris acetona tokom izdisaja. Ako je problem bolest desni ili zuba, morat ćete se obratiti stomatologu za pomoć. Pomoć kardiologa je potrebna ako postoji kardiovaskularna bolest. U nekim situacijama možda ćete trebati da se posavetujete sa neurologom.

Skup terapijskih mjera trebao bi biti usmjeren na uklanjanje izvora koji su uzrokovali porast razine acetona u krvi bebe. Jednom kada je eliminira, nestat će neugodan miris acetona. Ako liječnik odluči da djetetu ne treba bolničko liječenje, roditelji će ga moći odvesti kući.

Šta je acetonemski sindrom

Acetonemia je stanje koje nastaje kada postoji kršenje metabolizma masti i ugljikohidrata u tijelu. Za održavanje normalnog funkcioniranja potreban je stalan protok energije koji se oslobađa tokom raspada hrane. U normalnim uvjetima, energija se oslobađa prvenstveno iz ugljikohidrata. U tom slučaju nastaje glukoza koja je potrebna za rad mozga i drugih organa. Ugljikohidrati se u jetri odlažu u obliku glikogena, zahvaljujući tome stvara se energetska rezerva u tijelu.

Tjelesna ili mentalna aktivnost dovodi do postepenog smanjenja zaliha glikogena. Ako se iz nekog razloga potroši, tijelo počinje nadoknađivati ​​nedostatak energije iz dodatnog izvora - cijepanjem masnog tkiva. Istovremeno nastaju aceton i drugi ketoni kao nusproizvodi. Normalno se izlučuju bubrezima. Prekomjerno nakupljanje ketona u krvnoj plazmi dovodi do trovanja.

Ako miris acetona dolazi od djeteta, to ukazuje na to da tijelo doživljava energetski stres, postoji nedostatak glikogena i dolazi do povećanog razlaganja masti i proteina. Višak acetona nastaje kao rezultat činjenice da se bubrezi ne mogu nositi s funkcijom njegova izlučivanja zbog nedostatka tekućine i smanjenja količine urina.

Kao rezultat toga, dijete razvije acetonemički sindrom (napadi acetonemijskog povraćanja). U djetetovom tijelu zalihe glikogena mnogo su manje nego kod odrasle osobe, pa slično stanje u dobi od 2 do 13 godina može biti norma.

Primarni acetonemski sindrom je pojava povezana sa karakteristikama dječije fiziologije. Ona se manifestuje u vezi sa povećanom potrebom tijela za energijom koja nastaje u različitim situacijama.

Sekundarni sindrom manifestuje se kao rezultat bolesti unutrašnjih organa odgovornih za metabolizam. Ovo stanje je ozbiljna patologija.

Ako se napadi (krize) acetonemije kod djeteta ponavljaju sustavno, kao i ako oni ne nestanu tijekom adolescencije, to ukazuje na prisutnost ozbiljne i opasne bolesti koja zahtijeva pažljivu dijagnozu i liječenje.

Uzroci mirisa acetona

Razlozi kršenja metabolizma ugljikohidrata i masti mogu biti loša prehrana, nedostatak enzima potrebnih za dobivanje energije iz konzumirane hrane, kao i neosjetljivost tijela na te tvari. Što je veće opterećenje (mišićno, mentalno ili stresno), veća je potreba za energijom.

Razlozi prekoračenja norme acetona i pojave specifičnog mirisa mogu biti:

  1. Pothranjenost. Prije svega, to je prekomjerna količina proteina i masti u ishrani djeteta. Mnogi tinejdžeri teže gube kilograme dijetom. Popularna, posebice dijeta bez ugljikohidrata, koja uvodi potpunu zabranu brašna i slatkiša, i nadoknađuje kalorije upotrebom masnog mesa, mliječnih proizvoda i drugih proteina.Učinak gubitka kilograma postiže se vrlo brzo, ali njegova posljedica je acetonemski sindrom. Uzrok smrada može biti i banalno prejedanje bebe.
  2. Nedovoljan unos tečnosti. Dovodi do zgušnjavanja krvi i povećanja koncentracije acetona u njemu.
  3. Previše aktivan sport, zahtijeva puno energije.
  4. Povećani mentalni stres.
  5. Stresni uslovi. Na primjer, pojava mirisa acetona iz usta može biti posljedica djetetovih snažnih osjećaja zbog svađe s roditeljima, loših odnosa s vršnjacima i nezadovoljstva njegovim vanjskim podacima.
  6. Povećanje tjelesne temperature sa prehladama, zaraznim bolestima. Stres za tijelo su povrede, operacije. Uzrok mirisa acetona je čak i bol koja se javlja kod beba sa promjenom zuba ili propadanjem zuba.

Upozorenje: Opasnost je da dugotrajna dijeta ili potpuno izgladnjivanje dovode do šećerne bolesti, nedostatka vitamina, bolesti jetre i drugih vitalnih organa. Rizik od takvih kršenja u krhkom tijelu tinejdžera posebno je visok.

Acetonemski sindrom se ne manifestuje kod svih. U nekima od njih, čak i kod nekoliko takvih faktora odjednom, tijelo se suoči s preopterećenjem, razina acetona ne raste. Kod drugih se, naprotiv, acetonemija pojavljuje uz najmanju promjenu poznatih stanja. To se često događa zbog genetske predispozicije.

Koje patologije ima višak acetona u tijelu

Često se specifičan miris kod djeteta pojavi kod hroničnih bolesti povezanih sa nepravilnim radom gušterače, bubrega, jetre, organa gastrointestinalnog trakta, štitne žlijezde.

Dijabetes melitus. Karakteristična manifestacija ove bolesti je smanjenje proizvodnje hormona inzulina neophodnog za razgradnju glukoze. Uzrok patologije je insuficijencija pankreasa. Istovremeno, nivo šećera (glukoze) u krvi je povišen, ali tijelo osjeća energetsku glad. Povećana razgradnja proteina i masti dovodi do pojave mirisa acetona u urinu.

Thyrotoxicosis. Uz ovu bolest štitne žlijezde dolazi do prekomjerne proizvodnje hormona štitnjače koji mogu pojačati razgradnju proteina i masti. Istovremeno, u krvi se značajno povećava sadržaj ketona koji trovaju organizam.

Bolest jetre. U ovom tijelu se stvaraju enzimi koji osiguravaju normalan tijek metabolizma. Degeneracija tkiva koja nastaje tokom hepatitisa ili uništavanja ćelija dovodi do poremećaja u preradi glukoze, nakupljanja toksičnih supstanci u tijelu.

Bolest bubrega. Hronična upala ili degeneracija bubrega dovodi do poremećaja mokrenja, nakupljanja ketona. Kao rezultat toga, pojavljuje se jak miris acetona u urinu.

Simptomi suvišnog acetona u djetetovom tijelu

Simptomi poput pojave mučnine, koja se tijekom svakog pokušaja jela ili pio vode, pretvara u ozbiljno neosporno povraćanje, ukazuju na pojavu acetonske krize. Dehidracija dovodi do još veće opijenosti. Suvoća kože govori o dehidraciji.

Nemogućnost jesti postaje uzrok brzog gubitka energije, slabosti. Ako pacijentu ne pružite pravovremenu pomoć, dolazi do acetonemičke kome.

Pogoršanje stanja pokazuje porast tjelesne temperature, pojava nezdravog rumenila na obrazima i istovremeno blijedosti. Dijete ima pojačano uzbuđenje i nervozu, koji se postepeno zamjenjuju apatijom i letargijom. U težim slučajevima javljaju se grčevi i simptomi meningitisa.

Pojavljuju se grčevi u trbuhu, proliv ili zatvor. Od pacijenta dolazi miris, koji se nalazi u povraćanju i urinu. Tokom napada bebin otkucaj srca ubrzava i opaža se aritmija.

Kod djeteta sklonog primarnoj acetonemiji, učestalost napadaja je maksimalna u dobi od 6-7 godina. Tada one slabe i u nedostatku ozbiljnih bolesti nestaju do 12-13 godina.

Acetonemske krize često se nalaze kod djece koja pate od dijateze, što je tipična manifestacija metaboličkih poremećaja. U pravilu za takve bolesnike karakterizira mala težina, mršavost, nestabilnost živčanog sustava (suzav, dodirljiv, tvrdoglav). Međutim, napominje se da su mentalno razvijenije od vršnjaka, te su podložne učenju.

Napomena: U djece sklone acetonemiji postoji rizik od naknadnog razvoja endokrinih poremećaja, pretilosti, kao i urolitijaze i gihta (posljedice nepravilnog metabolizma vode i soli). Zbog toga ih treba povremeno pregledavati kako bi se spriječile takve posljedice ili blagovremeno liječenje.

Šta učiniti ako dijete ima napad

Ako dijete prvi put ima napad, primjećuje se snažno povraćanje, temperatura raste, miris acetona iz usta, onda bi roditelji definitivno trebali pozvati hitnu pomoć, jer se stanje vrlo brzo pogoršava.

Roditelji koji već imaju iskustva u pružanju prve pomoći djetetu tokom takvih napada obično primjećuju znakove približavanja krize (letargija, mučnina, bol u pupku, miris acetona). Ljekarna prodaje posebne testove na aceton, pomoću kojih možete utvrditi odstupanje od norme i stepen opasnosti po stanje djeteta. Ako je sadržaj ketona nizak, stanje djeteta se poboljšava kod kuće.

Moraju se preduzeti sledeće mere:

  1. Ako dijete mirise na aceton iz usta, potrebno ga je lemiti alkalnom mineralnom vodom bez plina (Borjomi, na primjer) ili otopinom rehidrona koja se prodaje u ljekarni. Korisno je djetetu dati kompot od suhog voća (bez šećera). Morate piti u malim obrocima (1 kašika), ali vrlo često. Ovo će pomoći smanjiti koncentraciju toksina, neutralizirati njihov iritantni učinak i spriječiti povraćanje. Ukupna zapremina tekućine koju treba piti tokom dana izračunava se ovisno o težini djeteta (120 ml po 1 kg tjelesne težine).
  2. Ako se povraćanje ipak otvori i nemoguće je djetetu dati piće, pravi se klistir sa otopinom sode (1 žličica po 1 čaši jedva tople vode). Ovo je potrebno ne samo za pranje creva od ketona, već i za snižavanje telesne temperature.
  3. Za otklanjanje hiperglikemije koja je izazvala napad, djetetu se daje 40% otopina glukoze (ljekarna).
  4. Ako se nakon takvih mjera ne dođe do poboljšanja, potrebno je nazvati liječnika i hitno hospitalizirati dijete bez daljnjeg samoliječenja.

Ako je bilo moguće otkloniti miris acetona, potrebno je slijediti pravila hranjenja bebe. Prvog dana mu se ne smije davati nikakva hrana. 2-3 dana dopušteno je unositi u prehranu krekere, krekere, zobene pahuljice u vodi. Tokom tjedna u svoju prehranu možete dodati juhu od povrća, pire krompir i pečene jabuke.

Potrebno je pridržavati se dijeta u roku od 1 mjeseca. U ovom trenutku dozvoljena je upotreba fermentiranih mliječnih proizvoda (osim kisele pavlake), jaja, pirjanog povrća i voća, ali i žitarica od različitih žitarica. Možete djetetu dati malo mršavog govedine, zečjeg mesa, kuvane ribe s niskim udjelom masnoće. Za piće se preporučuje upotreba kompota od ribizle i brusnice, kao i od suhog voća, zelenog čaja.

Zabranjeno je djetetu davati juhe, masno meso, kobasice, haringe, jetru, pasulj, pasulj i neke druge proizvode. Pridržavanje dijeta spriječit će nove napade. Posavjetujte se sa svojim liječnikom o trajanju ograničenja prehrane.

Dijagnoza acetonemije i bolničko liječenje

Kada se dijete hospitalizira, radi uspostavljanja dijagnoze obavlja se opći test krvi i urina kao i biohemijska analiza šećera, mokraćne kiseline i drugih komponenti. Ako je potrebno, pacijenta pregledavaju drugi specijalisti (pedijatrijski endokrinolog, urolog, gastroenterolog) kako bi se otkrio uzrok simptoma.

Glavni pravci liječenja su suzbijanje napada, uklanjanje uzroka njegovog pojavljivanja. Izvodi se intravenska infuzija fizioloških otopina, glukoze za pročišćavanje krvi i normalizaciju njegovog sastava. Djetetu su propisani antiemetičari, sedativi i antispazmodici. U periodima između napada uzimaju lijekove za zaštitu jetre od toksina (hepatoprotektori), kao i enzima i multivitamina.

Pogledajte video: Praktična žena - Prirodno sredstvo za čišćenje fleka (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar