Lijek Dibikor - što je propisano, upute i pregledi

Dibikor je domaći lijek namijenjen prevenciji i liječenju poremećaja cirkulacije krvi i dijabetes melitusa. Njegov aktivni sastojak je taurin, vitalna aminokiselina prisutna u svih životinja. Dekompenzirani dijabetes dovodi do stalnog oksidativnog stresa, do nakupljanja sorbitola u tkivima i do iscrpljivanja rezervi taurina. Ova tvar se normalno sastoji u povećanoj koncentraciji u srcu, mrežnici, jetri i drugim organima. Manjak taurina dovodi do poremećaja njihovog rada.

Prijem Dibikora može smanjiti glikemiju, poboljšati osjetljivost ćelija na inzulin i usporiti razvoj dijabetesnih komplikacija.

Kome je propisan lijek

Dijabetičarima se obično propisuje složeno liječenje. Lijekovi su odabrani tako da omogućuju bolju efikasnost u minimalnoj dozi. Većina hipoglikemijskih agenasa ima nuspojave, koje se povećavaju s povećanjem doze. Metformin slabo podnosi probavni sistem, preparati sulfoniluree ubrzavaju uništavanje beta ćelija, inzulin doprinosi debljanju.

Dibikor je apsolutno prirodan, siguran i efikasan lijek koji gotovo da nema kontraindikacija i nuspojava. Kompatibilan je sa svim lijekovima koji se koriste protiv dijabetesa. Prijem Dibikor-a omogućava vam da smanjite dozu hipoglikemijskih sredstava, zaštitite organe od toksičnih učinaka glukoze i održavate vaskularni rad.

Prema uputstvu za upotrebu, Dibicor je propisan za lečenje sledećih poremećaja:

  • dijabetes melitus
  • kardiovaskularni zastoj
  • intoksikacija glikozidom,
  • prevencija bolesti jetre produženom upotrebom lijekova, posebno antifungalnih.

Akcija Dibikor

Nakon otkrića taurina, naučnici dugo vremena nisu mogli razumjeti zašto ga tijelu treba. Pokazalo se da s normalnim metabolizmom taurin nema zaštitni učinak. Terapeutski učinak počinje se pojavljivati ​​samo u prisustvu patologije, u pravilu, u metabolizmu ugljikohidrata i lipida. Dibikor djeluje u početnim fazama kršenja, sprečavajući razvoj komplikacija.

Dibikor svojstva:

  1. U preporučenoj dozi lijek smanjuje šećer. Nakon 3 mjeseca upotrebe, glikirani hemoglobin smanjuje se u prosjeku za 0,9%. Najbolji rezultati se primjećuju kod bolesnika s novodijagnosticiranim dijabetesom i predijabetesom.
  2. Koristi se za sprečavanje vaskularnih komplikacija kod dijabetičara. Lijek snižava holesterol i trigliceride u krvi, poboljšava cirkulaciju krvi u tkivima.
  3. Uz srčane bolesti, Dibicor poboljšava kontraktilnost miokarda, protok krvi, smanjuje kratkoću daha. Lijek povećava efikasnost liječenja srčanim glikozidima i smanjuje njihovu dozu. Prema riječima ljekara, ono poboljšava opće stanje pacijenata, njihovu toleranciju na fizičke napore.
  4. Dugotrajna upotreba Dibicor-a stimulira mikrocirkulaciju u konjunktivi. Vjeruje se da se može koristiti za sprečavanje dijabetičke retinopatije.
  5. Dibicor može djelovati kao protuotrov, uklanja mučninu i aritmiju u slučaju predoziranja glikozida. Takođe su pronašli sličan efekat protiv beta blokatora i kateholamina.

Oblik izdavanja i doziranje

Dibicor se oslobađa u obliku ravnih bijelih tableta. Oni su u 10 komada smještenih u blistere. U pakovanju od 3 ili 6 blistera i upute za upotrebu. Lijek mora biti zaštićen od vrućine i otvorene sunčeve svjetlosti. U takvim uslovima zadržava svojstva 3 godine.

Radi jednostavne upotrebe, Dibicor ima 2 doze:

  • 500 mg je standardna terapijska doza. 2 tablete od 500 mg propisane su za dijabetes melitus, radi zaštite jetre dok uzimate opasne lijekove za nju. U riziku su tablete Dibicor 500, mogu se podijeliti na pola,
  • 250 mg može se propisati za zastoj srca. U ovom slučaju doza varira od: 125 mg (1/2 tablete) do 3 g (12 tableta). Potrebnu količinu lijeka odabire liječnik, uzimajući u obzir ostale lijekove koji se uzimaju. Ako je potrebno ukloniti glikozidnu intoksikaciju, propisuje se Dibicor dnevno najmanje 750 mg.

Upute za upotrebu

Učinak liječenja standardnom dozom razvija se postepeno. Prema recenzijama onih koji su uzimali Dibicor, primjećuje se stabilan pad glikemije do 2-3 tjedna. Kod pacijenata s blagim nedostatkom taurina, učinak može nestati nakon tjedan ili dvije. Preporučljivo im je da uzimaju Dibicor 2-4 puta godišnje u 30-dnevnim tečajevima u dozi od 1000 mg dnevno (500 mg ujutro i navečer).

Ako učinak Dibikor-a i dalje traje, upute preporučuju da ga pijete duže vrijeme. Nakon nekoliko mjeseci primjene, doza se može smanjiti od terapijske (1000 mg) do održavanja (500 mg). Značajna pozitivna dinamika uočena je nakon šest mjeseci primjene, pacijenti poboljšavaju metabolizam lipida, smanjuje se glikovani hemoglobin, smanjuje se gubitak tjelesne težine i smanjuje se potreba za sulfonilurejima. To je važno prije uzimanja hrane ili nakon uzimanja Dibicor-a. Najbolji rezultati primijećeni su na prazan stomak, 20 minuta prije jela bilo koje hrane.

Obratite pažnju: Glavni podaci o učinkovitosti lijeka dobiveni su rezultatima istraživanja na ruskim klinikama i institutima. Ne postoje međunarodne preporuke za uzimanje Dibicor-a za dijabetes i srčane bolesti. Međutim, medicina koja se temelji na dokazima ne negira potrebu za taurinom za tijelo i čestim nedostatkom ove supstance kod dijabetičara. U Europi je taurin dodatak prehrani, a ne lijek kao u Rusiji.

Neželjeni efekti lijeka

Dibicor praktično nema nuspojave za tijelo. Alergijske reakcije na pomoćne sastojke tablete vrlo su rijetke. Sam taurin je prirodna aminokiselina, tako da ne izaziva alergije.

Dugotrajna primjena s povećanom kiselošću želuca može dovesti do pogoršanja čira. Uz takve probleme, liječenje Dibicor-om treba dogovoriti s liječnikom. Možda će vam preporučiti dobivanje taurina iz hrane, a ne od tableta.

Najbolji prirodni izvori:

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

ProizvodTaurin u 100 g, mg% potreba
Ćuretina, crveno meso36172
Tuna28457
Piletina, crveno meso17334
Crvena riba13226
Jetra, ptičje srce11823
Goveđe srce6613

Za dijabetičare karakterističan je nedostatak taurina, tako da bi prvi put njegov unos trebao premašiti potrebe.

Kontraindikacije

Dibicor ne smiju uzimati dijabetičari s preosjetljivošću na komponente tablete, bolesnici sa malignim novotvorinama. Taurin se široko koristi u mješavinama za hranjenje beba do godinu dana, ali proizvođač Dibicor nije testirao njegov pripravak na trudnicama i djeci, pa su ove skupine također uključene u upute za kontraindikacije.

Nema podataka o kompatibilnosti s alkoholom u uputama. Ipak, poznato je da etanol smanjuje apsorpciju taurina. Istodobna upotreba taurina s alkoholnim pićima i kafom dovodi do prekomjerne uzbudljivosti nervnog sistema.

Dibikorovi analozi

Potpuni analog Dibicor-a je CardioActive Taurine, takođe registrovan kao lijek. Svi veliki proizvođači dodataka prehrani proizvode taurinske proizvode, pa je lijekove lako kupiti kako u internetskim trgovinama, tako i u ljekarnama u blizini kuće.

Grupa lijekova, oblik oslobađanjaTrgovački nazivanalogniProizvođačTaurin u 1 tableti / kapsuli / ml, mg
Tablete registrirane kao lijekCardioActive TaurineEvalar500
Tablete registrirane kao dodatak prehraniKoronarni ritamEvalar500
TaurineSad hrana500-1000
L-taurinCalifornia Gold Nutrition1000
Složeni dodaci prehrani sa taurinomBiorhythm VisionEvalar100
Oligim Vitamini140
Hepatrin detoks1000
Norma glukozilaArtlife100
Aterolex80
Glazorol60
Kapi za očiTaufonMoskovska endokrina biljka40
IgrelKvadrat C40
Taurine DiaDiapharm40

Vitaminski kompleksi obogaćeni taurinom sadrže manje od dnevnih potreba za ovom aminokiselinom, pa ih je moguće uzimati zajedno sa Dibicor. Ako pijete Dibikor s Oligimom, potrebno je prilagoditi dozu taurina. Za dijabetes dnevno uzmite 2 kapsule Oligima i 3,5 tableta Dibicor 250.

Dibicor i Metformin za produženje života

Mogućnost upotrebe Dibikora za produženje života tek je počela da se proučava. Utvrđeno je da se procesi starenja razvijaju brže kod životinja s ozbiljnim nedostatkom taurina. Naročito je opasan nedostatak ove supstance za muški pol. Postoje dokazi da Dibicor smanjuje rizik od šećerne bolesti, smanjuje rizik od smrti od koronarne srčane bolesti, sprečava hipertenziju, oslabljenu memoriju i kognitivne sposobnosti s godinama, inhibira upalu i može se koristiti za gubitak kilograma. Ove su informacije preliminarne, stoga nisu prikazane u uputama. Za potvrdu su potrebna dugotrajna istraživanja. U kombinaciji sa metforminom, koji se takođe danas smatra lekom protiv starenja, Dibicor pojačava njegova svojstva.

Ostavite Svoj Komentar