Atoris ili Atorvastatin - što odabrati?

Među lijekovima s hipolipidemijskim djelovanjem, proizvedenim u obliku tableta, najpopularniji lijekovi su oni pod komercijalnim nazivom Atorvastatin i Atoris.

S tim u vezi, neki pacijenti imaju pitanje koji je od njih bolji - Atorvastatin ili Atoris. Ovi lijekovi imaju isti učinak, ali dostupni su od različitih proizvođača. Oba su dizajnirana za normalizaciju holesterola u krvi i propisana su za pacijente sa aterosklerozom.

Karakteristike lijekova

Atoris je razvijen kao analog statina njemačke proizvodnje - Liprimara. Ova posljednja je bila zapažena zbog visokih troškova pa nekim pacijentima nije bila dostupna. Atoris je po sastavu i efikasnosti gotovo identičan snižavanju holesterola. Njegov aktivni sastojak je atorvastatin.

Na pozadini uzimanja Atorisa, događa se:

  • ubrzanje protoka krvi,
  • smanjenim trigliceridima u krvi,
  • krvni pritisak
  • suzbijanje stvaranja supstanci koje se mogu akumulirati na intravaskularnom zidu,
  • sporo udruživanje trombocita,
  • obnavljanje protoka krvi kroz žile,
  • prevencija rupture holesterola.

Atorvastatin je lijek statin treće generacije. Proizvode ga i ruske i izraelske farmaceutske kompanije. Ovaj lijek aktivno djeluje na reduktazu, uslijed čega dolazi do smanjenja kolesterola i obustave aterosklerotskih procesa. Atorvastatin je dostupan u tri oblika doziranja - 10, 20 i 40 mg.

Pomoćni sastav varira ovisno o državi u kojoj se proizvodi i konkretnoj farmaceutskoj kompaniji. Među domaćim proizvođačima Atorvastatin proizvode sljedeće kompanije: Canonfarm, North Star, Vertex, Izvarino Pharma, Irbitsky KhFZ. Cijena lijeka ruske proizvodnje varira od 120 do 800 rubalja, ovisno o dozi i broju tableta u pakovanju.

Atoris proizvodi slovenačka farmaceutska kompanija KRKA. Cijena lijeka je veća od cijene Atorvastatina i u prosjeku iznosi 600 rubalja. Uprkos različitim cjenovnim kategorijama, oba lijeka imaju dobar terapeutski efekat i sposobni su da efikasno smanje holesterol u krvi.

Kako djeluju lijekovi?

U oba preparata prisutan je atorvastatin kao aktivna aktivna supstanca. On ometa sintezu enzima HMG, Coa reduktaze i normalizuje proizvodnju mevalonske kiseline. Direktno utiče na sintezu holesterola u ćelijama jetre. I Atorvastatin i Atoris smanjuju proizvodnju holesterola, što pokreće lipoprotein receptore niske gustine.

Kao rezultat redovnog unosa lijekova, krvna plazma se uklanja iz holesterola. Uz to, aktivne komponente lijekova inhibiraju proizvodnju lipida vrlo male gustoće, što dovodi do smanjenja sinteze triglicerida. Osim što snižavaju loši kolesterol, dotični lijekovi pozitivno djeluju na vaskularne membrane, proširujući ih.

Smanjuje se i viskozitet krvi i sprečava stvaranje aterosklerotskih naslaga. Prijem takvih statina značajno smanjuje rizik od razvoja komplikacija ateroskleroze u obliku srčanog i moždanog udara. Ako uporedimo farmakokinetiku ovih lijekova, možemo vidjeti da su ovi pokazatelji gotovo isti za sve statine 3. generacije:

  • najveća koncentracija se postiže 2 sata nakon uzimanja lijeka,
  • efekat lijekova ne ovisi o spolu i dobi pacijenta,
  • dolazi do smanjenja apsorpcije statina ako su uzimani nakon obroka,
  • aktivne tvari lijekova mogu prijeći placentarnu barijeru i prodrijeti u majčino mlijeko,
  • bioraspoloživost svakog od njih je 12%,
  • metaboliti formirani u jetri pružaju zaštitu 30 sati,
  • komponente lijekova izlučuju se iz tijela žuči i izmeta.

Farmakološki efekti

Djelatna tvar oba lijeka - Atorvastatin, pokazuje sljedeće farmakološke efekte:

  • smanjuje koncentraciju holesterola u krvnoj plazmi,
  • smanjuje lipoproteine ​​u plazmi,
  • inhibira rast ćelija vaskularne stijenke,
  • ima ekspanzivni učinak na krvne žile,
  • utiče na viskoznost krvi, smanjuje je i inhibira delovanje nekih komponenti koagulacije,
  • smanjuje mogućnost razvoja komplikacija povezanih s ishemijom.

S obzirom na posebnost farmakološkog djelovanja, statini se često propisuju u odrasloj dobi i starosti, rjeđe kod mladih.

Indikacije za statine

Glavne indikacije za imenovanje lijekova koji sadrže atorvastatin su:

  • Primarno povećanje holesterola u krvi.
  • Povećanje lipida u krvi različitog porijekla.
  • Primarne preventivne mjere ishemijskih komplikacija kod pacijenata bez očigledne kliničke slike kardiovaskularne patologije.
  • Prevencija ponovljenih ishemijskih procesa nakon moždanog udara, srčanog udara, pogoršanja angine pektoris.

Niži holesterol znači i manje šanse za ishemijske komplikacije

Značajka lijekova koji sadrže statine je trajanje njihovog unosa. U početnim fazama lečenja odabire se pojedinačna doza pod kontrolom nivoa holesterola u krvi. Nakon odabira odgovarajuće terapijske doze lijek se propisuje u dugim tečajevima, ponekad i za život s periodičnim nadzorom laboratorijskih parametara krvi.

Upotreba atorvastatina obično daje dobar rezultat za snižavanje holesterola i sprečavanje ishemijskih komplikacija.

Kontraindikacije

Kao i svi lijekovi koji imaju farmakološki učinak, i Atorvastatin ima kontraindikacije. Lijek se ne može propisati u sljedećim slučajevima:

  • Teške bolesti jetre u aktivnoj fazi.
  • Promjena biokemijskih parametara jetre bilo kojeg porijekla.
  • Netolerancija na aktivnu komponentu lijeka ili pomoćne tvari.
  • Trudnoća u bilo kojem tromjesečju, kao i period dojenja.
  • Djeca i adolescenti mlađi od 18 godina.
  • Period planiranja trudnoće
  • Alergijske reakcije na kikiriki i soju.

U gore navedenim slučajevima imenovanje Atorvastatina nije prikazano. Osim toga, mora se paziti na primjenu lijeka za bolesti povezana s metaboličkim poremećajima, endokrinim bolestima, ovisnosti o alkoholu ili čestim zlouporabama alkohola, dekompenziranu epilepsiju, anamnezu bolesti jetre, akutne zarazne procese, s niskim krvnim tlakom i vodom poremećaji elektrolita. To jest, s ovim patološkim stanjima upotreba statinskih lijekova moguća je, ali pod strogom kontrolom i uz poštivanje svih potrebnih mjera predostrožnosti.

Neželjene reakcije

U suprotnom, razvoj nuspojava neželjenih efekata, kao što su:

  • Živčani sistem može reagirati pojavom glavobolje, nervoze, asteničnog sindroma, nesanice, utrnulosti različitih dijelova tijela, pojavom "gnojnih izbočina", povećanom taktilnom osjetljivošću, djelomičnim gubitkom pamćenja, neuropatijama.
  • Srce i krvni sudovi - palpitacije srca, nizak krvni pritisak ili hipertenzija, migrenske glavobolje, razne vrste srčanih aritmija.
  • Iz probavnog sistema - mučnina, žgaravica, povraćanje, podrigivanje, bol u epigastriju i desnom hipohondriju, nadimanje, zatvor ili proliv. Moguće je pogoršanje hroničnog pankreatitisa, hepatitisa, holecistitisa. Rijetko - razvoj zatajenja jetre.
  • Genitourinarni sistem - smanjen libido, potenciju, zatajenje bubrega.
  • Znakovi upale zglobova, bol u mišićima i kostima, patološki procesi u tetivama, bol u različitim dijelovima kralježnice.
  • Kožni osip s sitnim elementima, svrbež na koži.
  • Iz hematopoetskog sistema - znakovi trombocitopenije.

Potrebno je redovno istraživanje holesterola u krvi kako bi se shvatilo koliko je tretman efikasan (krv se donira najmanje jednom mesečno)

Ako se na pozadini uzimanja Atorvastatina ili Atorisa pojavio barem jedan od navedenih neželjenih efekata, tada je lijek potrebno prekinuti i odmah potražiti liječnički savjet. Liječnik će donijeti jednu od odluka - smanjiti doziranje, zamijeniti lijek drugim ili potpuno ukinuti upotrebu statina. U pravilu se nakon korekcije dnevne doze Atorvastatina ili njegovog otkazivanja očituje neželjena reakcija znatno smanjuje ili oni u potpunosti nestaju.

Dakle, Atorvastatin ili Atoris, šta je bolje odabrati? Kako oba lijeka imaju istu aktivnu tvar, odnosno, imaju isti farmakološki učinak. Oba lijeka nisu originalna, odnosno Atorvastatin i Atoris su reproducirane kopije originalnog lijeka Liprimar. Na osnovu rasprostranjenog uvjerenja da su originalni lijekovi bolji od takozvanih generika, Atoris i Atorvastatin su u ravnopravnom položaju.

Međutim, među ljekarima, kao i među pacijentima, postoji još jedno čvrsto uvjerenje da su strani lijekovi bolji od domaćih. Pristalice ove teorije teže odabiru Atorisa.

Antiaterosklerotski učinak Atorisa se povećava zbog sposobnosti atorvastinske supstance da utiče na metabolizam makrofaga i inhibicije sinteze izoprenoida, koji uzrokuju proliferaciju ćelija vaskularnog sloja

Što se tiče troškova statina, treba napomenuti da Atoris zauzima prosječnu cjenovnu poziciju među ostalim lijekovima koji sadrže Atorvastatin. Lijek pod trgovačkim imenom Atorvastatin može se kupiti mnogo jeftinije - to je jedna od prednosti Atorvastatina u odnosu na Atoris. U svakom slučaju, izbor donosi pacijent kojem je propisan lijek koji sadrži Atorvastatin. Za jednu osobu prioritet su troškovi lijeka, za drugu - mišljenje liječnika ili specijaliste apoteke, trećina - će se usredotočiti na oglašavanje ili savjete rodbine i prijatelja. Najvažnije je odabrati lijek koji nije povezan samo sa statinima, odnosno s aktivnom supstancom koju je liječnik propisao.

Obrazac za puštanje

Lijek Atoris proizvodi slovenačka tvrtka Krka - poznati svjetski proizvođač lijekova. Oblik otpuštanja lijekova je isti - tablete. Atoris sadrži atorvastatin kalcijum. Kao dodatne komponente lijek uključuje magnezijum stearat, povidon, laktozu monohidrat, natrijum lauril sulfat.

Doziranje tableta vrlo je raznoliko i prikladno za upotrebu - Atoris je dostupan u 10, 20, 30, 60 i 80 mg proizvoda. Ova raznolikost omogućava vam da najpreciznije odaberete dozu atorvastatina, koja je potrebna pacijentu da održi optimalne nivoe holesterola.

Atorvastatin proizvodi nekoliko farmaceutskih kompanija: ALSI Pharma JSC - ruska kompanija, TEVA - izraelska kompanija, Pfizer - Njemačka, Severna Zvezda, Verteks, Canonfarma - domaći proizvođači. Atorvastatin se također proizvodi u obliku tableta, ali dostupan je u znatno skromnijoj dozi - to su 10,20, 40 i 80 mg. Uz to, droga uključuje laktozu, kalcijum karbonat, kalcijum monohidrat, titan dioksid.

Postoji puno statina i svaki pacijent može odabrati najbolji lijek.

Doziranje je možda jedina razlika između Atorisa i Atorvastatina. U većini slučajeva, ovim izborom doziranja može se postići pozitivan rezultat, ali još uvijek je Atoris napredniji u pogledu točnosti odabira doze.

Izbor lijekova

Nakon pregleda opisa lijekova, pacijenti dolaze do najvažnijeg pitanja: šta odabrati i koji lijek će dati najveći učinak u borbi protiv visokog kolesterola u krvi. Ljekari napominju da lijekovi imaju mnogo toga zajedničkog, pa se smatraju ekvivalentnim nadomjescima. Oba lijeka su kopije originalnog lijeka Liprimar.

POMOĆ! Liprimar ima najviše pozitivnih osobina lijekova ove vrste, ali među genericima Atoris i Atorvastatin nalaze se na prvom mjestu.

Neki se liječnici rukovode cjenovnom kategorijom lijeka i smatraju Atoris boljim od Atorvastatina, polazeći od samo cijene. To ne određuje uvijek kvalitetu, budući da dio troškova čine nadoknade i uvozne carine i ne utječu na kvalitetu lijeka. Stoga, nemojte snižavati domaći Atorvastatin i kupujte isključivo Atoris - oba fonda daju isti efekt.

Lijekovi Atorvastatin jedan su od najčešće korištenih pa na raznim forumima možete naći mnoštvo komentara i o Atorvastatinu i o Atorisu. Evo nekoliko recenzija koje govore o učinkovitosti lijekova:

„Čim je ustanovljeno da imam visok holesterol, Atoris mi je odmah propisan. Lijek je skuplji od domaćih proizvoda, ali sviđao mi se. Počeo sam uzimati 80 mg, nakon čega sam oko četiri tjedna uzimao 30 mg, a sada me doktor prebacio na dozu za održavanje. Vjerujem da je Atoris efikasno sredstvo, pomoglo mi je. "

„Otkriveno mi je da sam slučajno imao visok nivo holesterola dok sam uzimao testove kako bih mogao naći posao. Kako višak nije značajan, liječnik je savjetovao Atorvastatin 40 mg. Lijek sam bez problema kupio u najbližoj ljekarni, po povoljnim cijenama. Završio sam liječenje Atorvastatinom u takvoj dozi prije nekoliko tjedana, sada uzimam 10 mg jednom dnevno i počeo sam se osjećati puno bolje. "

„Gotovo svi članovi moje porodice imaju povišen holesterol, pa sam dugo uzimao krvni test kako bih sprečio porast lipida u krvi. Razina lipida je naglo počela rasti nakon pedeset godina, tako da su mi već s prvim simptomima ljekari preporučili Atoris. Uzimam lijek više od godinu dana, do sada sam u stanju da kontroliram holesterol, ali nadam se da ću preći na Atorvastatin - isti lijek, ali domaće proizvodnje. "

Najvažnija stvar

Lijekovi Atoris i Atorvastatin su generički preparat Liprimar i uključuju aktivnu tvar atorvastatin. Proizvode lijekove u različitim zemljama, što utiče na cijenu tableta. Postoje razlike u doziranju lijeka - Atoris je predstavljen u širem rasponu doza, ali Atorvastatin ima samo četiri vrste doziranja. Općenito, sve su to razlike između lijekova. Učinak lijekova je isti, imaju identične indikacije i kontraindikacije, dakle, prepisuju se bolesnicima sa hiperholesterolemijom.

Sličnosti jedinjenja atorisa i atorvastatina

Sa stanovišta farmakologije, Atoris i Atorvastatin sadrže istu aktivnu tvar - atorvastatin. Oba lijeka su lijekovi za smanjenje lipida, a dostupni su u obliku tableta. Spadaju u 3. grupu statina. Propisuju ih ljekari za snižavanje holesterola u ljudskom tijelu. Atorvastatin i Atoris nisu originalni lijekovi, smatraju se primjercima Liprimar-a.

Lijekovi se izdaju u istoj dozi od 10 mg, 20 mg i 40 mg.

Učinak oba lijeka postaje vidljiv već 2 tjedna nakon početka primjene, a dostiže vrhunac nakon 1 mjeseca. Atoris i Atorvastatin se koriste u slučajevima kada liječenje bez lijekova - dijeta i sport - ne daju rezultate. Povoljno utiču na rad srca, umanjuju rizik od moždanog udara i infarkta miokarda. Uključeni su u popis neophodnih lijekova za pacijente s koronarnom srčanom bolešću.

Atoris i Atorvastatin su lijekovi za snižavanje lipida koji su dostupni u obliku tableta.

Lijekovi su propisani za liječenje sljedećih bolesti:

  • poremećaji kardiovaskularnog sistema,
  • ateroskleroza
  • varikozne vene
  • hipertenzija
  • održati i oporaviti od infarkta miokarda,
  • oporavak od moždanog udara,
  • zatajenje srca.

Lijekovi imaju niz identičnih kontraindikacija:

  • aktivna oboljenja jetre
  • zatajenje jetre
  • trudnoća i dojenje,
  • djeca mlađa od 18 godina,
  • alkoholizam
  • netolerancija na laktozu,
  • alergija na komponente lijeka.

Upoznavanje sa potpunim popisom kontraindikacija i kompatibilnost lijeka s drugim lijekovima je obavezno. Na primjer, bolesnicima s koronarnom srčanom bolešću savjetuje se konzumiranje soka od šipak koji nije kompatibilan s atorvastatinom.

Kakva je razlika između Atorisa i Atorvastatina

Glavna razlika između Atorvastatina i Atorisa je ta što pripadaju različitim farmakološkim kompanijama. Atoris proizvodi slovenačka tvrtka Krka d.d. Novo Mesto ”i smatra se blažim, pročišćenim pripravkom.

Atorvastatin proizvode domaće farmakološke kompanije, tako da se njegov trošak razlikuje od Atorisa za 2-3 puta. Učinkovitost liječenja gotovo je ista kao i kod slovenskog liječnika.

Atoris se smatra blažim, pročišćenim lijekom.

Lijekovi mogu sadržavati različite pomoćne sastojke u sastavu, ali oni nemaju velikog uticaja na ukupnu efikasnost liječenja.

Troškovi Atorvastatina i Atorisa razlikuju se nekoliko puta. To se objašnjava činjenicom da se Atoris proizvodi u inozemstvu, a Atorvastatin u Rusiji. Trošak lijeka raste u skladu s doziranjem.

Cijena Atorisa u ruskim ljekarnama kreće se od:

  • 10 mg tablete, 30 kom. u paketu - od 322 do 394 rubalja.,
  • 20 mg tablete, 30 kom. u paketu - od 527 do 532 rubalja.,
  • 40 mg tablete, 30 kom. u paketu - od 596 do 710 rubalja.

Troškovi domaćeg Atorvastatina ovise o proizvodnoj kompaniji i variraju u:

  • 10 mg tablete, 30 kom. u paketu - od 57 do 233 rubalja.,
  • 20 mg tablete, 30 kom. u paketu - od 78 do 274 rubalja.,
  • 40 mg tablete, 30 kom. u paketu - od 138 do 379 rubalja.

Ruski kolega jeftiniji je i dostupan pacijentima sa bilo kojim nivoom prihoda.

Studije pokazuju da lijekovi nemaju naglašene prednosti jedni protiv drugih. Prema farmakološkom sastavu, to je jedan te isti lijek, koji se proizvodi u različitim zemljama. Djelatna tvar u lijekovima je ista, moguće su samo male razlike u dodatnim komponentama. Ako pacijent ima netoleranciju na jedan od njih, što se događa izuzetno rijetko, tada je propisan analog bez sadržaja komponente.

Lijekovi pomažu da se pod jednakom efikasnošću smanji koncentracija lipida u krvi. Stoga, neće biti greška kupiti Atoris umjesto Atorvastatina i obrnuto.

Jedina prednost Atorvastatina u odnosu na Atoris može biti niska cijena. Prije početka prijema, pažljivo pročitajte upute, upoznajte se s kontraindikacijama i štetnim reakcijama. Ako se dogodi barem jedan od njih, morate zamijeniti svog liječnika kako bi zamijenio lijek.

Jedina prednost Atorvastatina može biti niska cijena.

Liječničke recenzije o Atorisu i Atorvastatinu

Stručnjaci pozitivno reagiraju na Atorvastatin i Atoris, lijekovi se aktivno bore protiv kolesterola i pomažu pacijentima koji imaju srčane bolesti da se oporave.

Aleksej Vladimirovič, kardiolog, Saratov

Strani lijekovi smatraju se efikasnijim u usporedbi s domaćim kolegama. Stoga je imenovanje Atorisa prikladnije. Lijek je testiran kliničkim ispitivanjima, neželjene reakcije su izuzetno rijetke. Terapeutski učinak primjetan je nakon 2-4 tjedna, ovisno o obliku bolesti i propisanoj dozi.

Irina Petrovna, hirurg, Moskva

Atorvastatin je jeftiniji analog Atorisa, ali mu istovremeno nije niži u učinkovitosti. Netolerancija kod pacijenata je izuzetno rijetka. Snižavanje nivoa holesterola postiže se nakon 2-3 mjeseca od početka liječenja. Dostupno svim pacijentima, bez obzira na nivo prihoda.

Sergej Aleksejevič, kardiolog, Sankt Peterburg

Atorvastatin i Atoris se efikasno bore sa visokim holesterolom u tijelu. Nisu utvrđene značajne razlike u terapijskom efektu. Stoga nema malo smisla uzimati skupog stranog kolegu. Atorvastatin radi izvrstan posao.

Pregledi pacijenata

Pacijenti koji uzimaju Atorvastatin u većini slučajeva bili su zadovoljni dobivenim učinkom.

Elena, 38 godina, Moskva

Liječnik je propisao Atorvastatin za liječenje ateroskleroze donjih udova, stabilizaciju krvnog tlaka i snižavanje kolesterola. Prvi kurs liječenja pokazao je pozitivne rezultate. Osjećam se bolje. Mjesec dana kasnije, lipidni profil pokazao je pad holesterola. Nisu pronađeni nedostaci lijekova. Veliki plus je pristupačna cijena.

Anastasia, 41, Kazan

Doktori su slučajno otkrili povišen holesterol kada su mu dani opći testovi krvi. Atoris je bio propisan, pozivajući se na evropsku kvalitetu lijeka. Prva 2 dana bila je lagana vrtoglavica, a zatim su prošli. Ostalih neželjenih reakcija nije došlo. Drugi mjesec je apotekar u ljekarni savjetovao domaći Atorvastatin. Nije utvrđena razlika između lijekova, osim cijene.

Igor, 49 godina, Nižni Tagil

Atoris je propisao kardiologa kako bi se oporavio od srčanog udara. U početku su primijećeni mučnina i vrtoglavica. Nakon kontaktiranja ljekara, doziranje je moralo biti smanjeno. Nakon 2 mjeseca uzimanja, njegovo zdravstveno stanje se poboljšalo, holesterol se vratio u normalu i srce mu se vratilo. Preporučuje se koristiti kontinuirano kako bi se izbjegle komplikacije iz kardiovaskularnog sistema.

Obrasci za izdavanje

Lijek "Atoris" dostupan je u tabletama u tri standardne doze. To su 10, 20 i 40 mg. Prodaje se u kartonskoj ambalaži, sa tabletama u blister pakovanjima. Kapacitet kartonske ambalaže: 10, 30 i 90 tableta "Atoris" (upute za upotrebu). Analozi lijeka i generičkih proizvoda mogu sadržavati istu količinu aktivnog sastojka, ali ne imati isti učinak zbog razlika u komponentama.

Sastav lijeka "Atoris"

Aktivna supstanca je atorvastatin, statin treće generacije. Sljedeće su pomoćne tvari: polivinil alkohol, makrogol 3000, talk, kroskarmeloza natrij, mikrokristalna celuloza, laktoza monohidrat, povidon, kalcijev karbonat, natrijev lauril sulfat.

Pomoćne tvari određuju oblik doziranja u tabletama i određuju brzinu apsorpcije atorvastatina u krvi. Prema tome, svaki analog lijeka Atoris trebao bi sadržavati istu količinu aktivne tvari i biti oslobođen istom brzinom, stvarajući slične koncentracije u krvi.

Obrazloženje za upotrebu statina i lijeka "Atoris"

Lijek "Atoris" sadrži atorvastatin kao aktivnu tvar. Spada u kategoriju supstanci treće generacije. S njim je provedeno mnogo istraživanja, što je potvrdilo preporučljivost uzimanja u prisustvu faktora rizika za aterosklerozu ili s već razvijenom bolešću. Atorvastatin, njegovi analozi, Atoris i ostali statini značajno smanjuju sposobnost lipoproteina niske gustine (LDL) da izazivaju aterosklerozu i dovode do njenog pogoršanja. To je njihova klinička vrijednost, jer se njihovim izravnim sudjelovanjem smanjuje učestalost srčanih udara.

Upotreba lijeka "Atoris"

Preporuke o tome kako uzeti Atoris svode se na pojašnjenje određenih aspekata. Konkretno se lijek uzima u propisanoj dozi jednom dnevno nakon večere prije spavanja. Jedna doza može biti 10, 20 i 40 mg. Budući da je lijek na recept, potrebna je konsultacija liječnika kako bi se kupila. On je nakon analize frakcija lipidnog profila i procjene razine ukupnog kolesterola u krvi u stanju preporučiti ispravno doziranje atorvastatina, njegovih klasa analoga ili generičkih lijekova.

Uz početnu razinu kolesterola od 7,5 ili višu, preporučuje se uzimanje 80 mg na dan. Slično doziranje propisano je pacijentima koji su pretrpjeli ili su u akutnom periodu njegovog tijeka. U koncentraciji od 6,5 do 7,5, preporučena doza je 40 mg. Uzima se 20 mg u nivou holesterola od 5,5 - 6,5 mmol / litra. 10 mg lijeka preporučuje se djeci od 10 do 17 godina koja imaju heteroroznu hiperholesterolemiju, kao i odraslim osobama sa primarnom hiperholesterolemijom.

Opći zahtjevi

Visokokvalitetni analog pripravka Atoris trebao bi sadržavati identičnu količinu aktivne tvari i stvoriti slične koncentracije u krvi. Pod uslovom da je alat takav, prepoznaje se da je bioekvivalentan i sposoban je u potpunosti zamijeniti original. U odnosu na lijek "Liprimar" analog je "Atoris", stvoren na bazi atorvastatina.

Zahtjevi za kliničke analoge Atorisa

Svaka zamjena za Atoris, njegova klasa ili analog u sastavu, mora sadržavati bilo koji od statina. U ovom se slučaju može koristiti kao potpuni ekvivalent. Nadalje, zamjenu pripravka Atoris analognim treba obaviti uz održavanje propisane doze. Ako se koristi 10 mg Atorisa, tada bi i drugi lijek trebao pokazati sličnu ili veću aktivnost.

Generike Liprimara

Budući da je izvorni atorvastatin Liprimar, treba uporediti sve lijekove s istom aktivnom tvari. Analoge, među kojima je Atoris u izbalansiranim cijenama, također bi trebao uzeti u obzir s ovog stajališta. Dakle, postoje slični lijekovi s većim troškovima, s jednakim i nižim. Potpuni analozi Atorisa:

  • skupo ("Liprimar"),
  • podjednako pristupačni ("Torvakard", "Tulip"),
  • jeftinije (Lipromak, Atomax, Lipoford, Liptonorm).

Kao što se može vidjeti, analozi atorvastatina su široko zastupljeni. Još veći broj njih nudi se u kategoriji niskih cijena. Ovdje biste trebali navesti masu lijekova s ​​trgovačkim nazivom Atorvastatin, koje licenciraju velike farmakološke kompanije.

Ako tražite analogni Atoris, bilo koji atorvastatin proizveden u zemlji bit će jeftiniji pod licencom. Najkvalitetnija i u potpunosti sukladna opisanom je "Atorvastatin" Borisov farmaceutski pogon smješten u Bjelorusiji. Ovdje proizvodnju lijeka kontrolira KRKA, koja proizvodi Atoris.

Značajke zamjene lijekova

Na pitanje kako zamijeniti Atoris, važno je razmotriti nekoliko uvjeta. Prvo, lijek mora imati odgovarajuću kliničku efikasnost i dobro se podnosi. Drugo, njegova cijena trebala bi biti niža, ili, ako lijek pripada analogima klase, malo viša. Treće, treba uzeti u obzir prethodnu dozu ako se zamjena vrši generičkim. U slučaju prelaska na klasni analog lijeka, važno je primiti ekvivalentnu dozu.

Generička zamjena

Među preparatima koji sadrže atorvastatin najkvalitetniji su sljedeći: Liprimar, Torvard, Lipromak i Atoris. Analozi, kojih je malo pregleda, inferiorni su im u učinkovitosti i sigurnosti. Iako su preferirani po cijeni. Mogu se preporučiti pacijentima koji ne brinu o bioekvivalentnosti generičkih ili ne žele preplaćivati. Nema očite razlike u učincima toga, iako kvaliteta tretmana u određenoj mjeri pati.

Ako razmotrimo generiku atorvastatina, preporučuje se odabir između navedenog. Ali, na primer, odlučiti šta odabrati - "Atoris" ili "Torvakard" nije lako. Razlog za to je gotovo potpuna usklađenost ovih lijekova u pogledu cijene i efikasnosti. Štaviše, njihova cijena je često takođe slična. Viši po kvaliteti je Liprimar, a niži je Lipromak. U isto vrijeme, potonji je, uz malu razliku u sastojcima, pristupačniji.

Zamena za Analoge klase Atoris

Atoris ima analoge i u Ukrajini i drugim zemljama ZND-a. Odnosno, lijek sadrži različit statin, odnosno, s različitim karakteristikama. Najrazumnije je promijeniti Atoris u Pitavastatin ili Rosuvastatin s blagim smanjenjem LDL-a. Štaviše, potonji su sigurniji i imaju terapijski efekat u nižoj dozi.

Postoje i rani analozi: Čini se da je Atoris poželjniji u odnosu na njih, iako ima puni klinički učinak. Na primjer, Simvastatin je najpristupačniji lijek s dokazanom sigurnošću u kliničkim ispitivanjima. Original je Zokor. Ako kao zamjenu za Atoris smatramo pristupačnu i visoku kvalitetu, onda je bolje uzeti Mertenil kao primjer. Ovo je manje proučavani „rosuvastatin“, pristupačni generički proizvod.

Atoris: opis, sastav, primjena

Farmakološke kompanije nude mnogo lijekova za borbu protiv ateroskleroze i visokog kolesterola. Kako odabrati najučinkovitije i najsigurnije?

Atoris, lijek koji u organizmu snižava holesterol, veoma je popularan. Spada u grupu statina. Aktivna supstanca je atorvastatin. Inhibira sintezu holesterola inhibicijom enzima HMG CoA reduktaze, pomaže u smanjenju njegove razine u krvi. Smanjuje broj lipoproteina niske gustine LDL kolesterola štetnih za ljude i obrnuto, povećava koncentraciju HDL-a, stimulirajući njegovu anti-aterosklerozu. Aktivni lijek Atorvastatin smanjuje koncentraciju supstanci koje stvaraju rezervu masnog tkiva u tijelu.

Atoris pripada statinima 3. generacije, to jest, prilično je djelotvoran.

Dostupno u tabletama od 10, 20, 30, 60 i 80 ml slovenačke farmakološke kompanije KRKA.
Atoris preporučuje upotrebu pacijenata sa aterosklerozom i bolesnika sa velikom koncentracijom holesterola u krvi.

U početku su lijekovi nastali kao jeftiniji analog skupog i široko istraženog proizvoda Liprimar proizvođača njemačke kompanije Pfizer. Ali, zahvaljujući uspješnoj akciji, zauzela je svoju nišu među farmakološkom proizvodnjom statina.

Uobičajeni zamenici Atorisa

Svi analozi imaju atorvastatin kao glavnu supstancu.

  • Liprimar - Pfizer, Njemačka.

Učestvovao u mnogim kliničkim ispitivanjima. Dokazao se kao sigurno i efikasno sredstvo. Ima visoku cijenu.

  • Torvacard - Zentiva, Slovenija.

Sastav identičan Atorisu. Popularno kod pacijenata u Rusiji.

  • Atorvastatin - ZAO Biocom, Alsi Pharma, Vertex - svi ruski proizvođači. Lijek je u Rusiji veoma popularan zbog niske cijene.

Mnogi se pacijenti pitaju: Atoris ili Atorvastatin, što je bolje? Odgovor na ovo pitanje je nedvosmislen. Sastav oba lijeka je ista aktivna supstanca. To čini njihove postupke identičnim.Razlika između njih u kompaniji i zemlji proizvođača.

  • Atomax - Hetero droga ograničena, Indija. Razlikuje se od Atorisa po samo maloj dozi od 10-20 mg. Preporučuje se za prevenciju ateroskleroze u starijih bolesnika.
  • Ator - CJSC Vector, Rusija.

Predstavljeno u samo jednoj dozi - 20 mg. Treba koristiti nekoliko tableta za dobivanje potrebne doze.

Analozi s drugom aktivnom tvari

Sastav ovih lijekova uključuje još jedan statin.

Livazo - Pierre Fabre Recordati, Francuska, Italija.

Crestor - Rusija, Velika Britanija, Nemačka.

Simgal - Češka, Izrael.

Simvastatin - Srbija, Rusija.

Ali vrijedi zapamtiti da je simvastatin lijek prve generacije.

Članak pružio Filzor.ru

S godinama se ljudsko tijelo ne regenerira tako aktivno kao u mladosti. Zbog toga zreli i stariji ljudi razvijaju bolesti gotovo svih organa i sistema.

Krvne žile su najosjetljivije na promjene povezane s godinama, a zbog njihove lokalizacije u tijelu trpe sva tkiva - vezivno, mišićno, koštano, a posebno nervozna.

Ateroskleroza je bolest koja pogađa krvne žile krvožilnog sistema. Ovo je patologija vaskularnog sistema kod koje se opaža stvaranje naslaga holesterola i lipoproteina niske i vrlo niske gustine na stijenci žila.

Pojavi patologije prethodi porast holesterola u plazmi dugo vremena.

Bolest se odvija u tri stadija:

  • Za prvu fazu je karakteristično zasićenje lipida. U ovom slučaju, mikromasno oštećenje intime vaskularnog zida i smanjenje brzine protoka krvi igraju presudnu ulogu. U 70% slučajeva to se nalazi na mestu bifurkacije, to jest grananja, na primer u donjem delu aorte. U ovoj fazi, lipidi reagiraju na enzime zahvaćene intime i vežu se uz njega, postepeno se nakupljajući,
  • Drugi stadij u razvoju ateroskleroze naziva se lipidna skleroza. Ovaj period je obilježen sporim stvrdnjavanjem aterosklerotskih masa, što nastaje zbog rasta vezivnog tkiva kroz njega. Ova faza je posredna, odnosno može se primijetiti regresija. Međutim, postoji ogromna opasnost od embolizacije - odvajanje dijelova ugruška, koji mogu začepiti posudu i prouzrokovati ishemiju i smrt tkiva,
  • Aterokalcinoza upotpunjava razvoj bolesti. Kalcijeve soli dolaze sa protokom krvi i talože se na plak, doprinoseći njegovom stvrdnjavanju i pucanju. Postepeno, tvar raste, povećava se njegova zapremina, ometa se slobodan protok tečnosti, razvija se hronična ishemija, što dovodi do gangrene i gubitka udova.

Među naučnicima vlada široko mišljenje da zarazne bolesti mogu izazvati razvoj ateroskleroze. Trenutno se vrše istraživanja o ovom pitanju.

Glavni principi liječenja hiperhoisterinemije su:

  1. smanjenje unosa holesterola u organizam i suzbijanje njegove endogene sinteze,
  2. ubrzavanje njegove eliminacije prelazom u masne kiseline i kroz creva,

Pored toga, potrebno je liječiti pridružene bolesti - dijabetes, koronarnu bolest srca, hipertenziju, vaskularnu demenciju.

Pogledajte video: Best Speech You Will Ever Hear - Gary Yourofsky (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar