Da li statini pokreću dijabetes tipa 2?

Statini koji se obično propisuju za snižavanje holesterola povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2 za 30%. Rezultati relativno nedavnih eksperimenata pokrenuli su val rasprava u svijetu medicine i.

Statini su jedan od najčešće propisivanih lijekova u SAD. Još 2012. godine, oko četvrtina američkog stanovništva starijeg od 40 godina zapravo je i redovno uzimala lijekove za snižavanje holesterola, u ogromnoj većini slučajeva - statine. Danas se ta brojka povećala na 28% (iako su propisane mnogo većem broju Amerikanaca).

Statini snižavaju holesterol u krvi smanjujući njegovu proizvodnju u jetri. U njemu blokiraju enzim hidroksimetilglutaril-koenzim A-reduktaza koji sudjeluje u proizvodnji kolesterola.

Uz to, statini smanjuju i upalu i oksidativni stres. S obzirom na sve ove efekte uzete zajedno, moglo bi se očekivati ​​da statini smanje rizik od dijabetesa tipa 2.

Međutim, dokazi iz sve većeg broja studija sugeriraju suprotno - produljena upotreba statina povećava rizik od dijabetesa tipa 2. Prva takva studija objavljena je 2008. godine. Ii.

Kao odgovor na to, ubrzo su provedene brojne studije od kojih je jedna (2009. godine) tvrdila da, prema njihovoj metodologiji, ne postoji bezuvjetni učinak upotrebe statina na rizik od dijabetesa i zbog toga su potrebne dodatne studije iii i druge (u 2010. godini) ) - da postoji mjesto za povećanje rizika od dijabetesa, ali da je izrazito beznačajan iv (takva se nedosljednost u rezultatima može objasniti činjenicom da neke studije sponzoriraju same farmaceutske kompanije - komentator Translator).

Kako bi saznali stvarnu situaciju, istraživači sa Medicinskog fakulteta Albert Einstein u New Yorku odlučili su pristupiti tom pitanju na drugačiji način i usredotočili se na ljude s prekomjernom težinom, a samim tim i s povećanim rizikom za nastanak dijabetesa tipa 2. Tim naučnika upotrijebio je službene podatke američkog Programa za prevenciju dijabetesa (DPPOS). Općenito, upotreba statina dovela je do povećanja rizika od dijabetesa tipa 36 posto. Jedini razlog koji sumnja u tako visoke brojke rasta rizika je taj što su statini propisani na osnovu pacijentove procjene liječnika, i stoga sudionici nisu raspodijeljeni nasumično. Rezultati su objavljeni u BMJ Open Diabetes Research and Care v.

Spomenuta skupina znanstvenika snažno je preporučila da visoko rizični pacijenti kojima su propisani statini za prevenciju kardiovaskularnih bolesti stalno prate razinu glukoze i vode zdrav način života.

Pod utjecajem takvih podataka, 2012. godine američka Uprava za hranu i lijekove izdala je upozorenje na mogući povećani rizik od dijabetesa kod pacijenata koji uzimaju lijekove za snižavanje kolesterola i tešku kontrolu glikemije u onih koji već imaju dijabetes vi.

Zbog činjenice da su statini tako široko propisani u SAD-u i uistinu smanjuju rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih komplikacija, rasprava o statinima koji izazivaju dijabetes još nije gotova.

Međutim, u posljednje vrijeme broj studija koje podržavaju ovu hipotezu raste poput lavine:

  • „Upotreba statina i rizik od razvoja dijabetesa“, Barty Chogtu i Rahul Bairy, Svjetski časopis za dijabetes, 2015, vii,
  • „Statini i rizik od razvoja dijabetesa“, Goodarz Danaei, A. Luis Garcia Rodriguez, Cantero Oscar Fernandez, Miguel Hernan A., Diabetes Care of American Diabetes Association 2013 viii,
  • „Upotreba statina i rizik od dijabetesa“, Jill R Crandell, Kiren Maser, Swapnil Rajpasak, RB Goldberg, Carol Watson, Sandra Foo, Robert Ratner, Elizabeth Barrett-Connor, Temproza ​​Marinella, BMJ Open Diabetes Research and Care, 2017 ix,
  • „Rosuvastatin za prevenciju vaskularnih događaja kod muškaraca i žena sa povišenim C-reaktivnim proteinom“, Paul M. Ridker, Eleanor Danielson, Francisco HA Fonseca, Jacques Genest, Antonio M. Gotto, John JP Castelein, Wolfgang Cohenig, Peter Libby, Alberto J Lorenzatti, Jean G. MacPheiden, Borg G. Nordeard, James Shepherd, časopis The New England Journal of Medicine, 2008. x,
  • „Upotreba statina povećava rizik od dijabetesa tipa 2,“ Jack Woodfield, Diabetes.co.uk, 2017 xi
  • „Dijabetes izazvan statinom i njegove kliničke posljedice“, Umme Ayman, Ahmad Najmi i Rahat Ali Khan, časopis za farmakologiju i farmakoterapiju, 2014. xii.

Posljednji članak je posebno zanimljiv. Ona navodi podatke da se vjerojatnost dijabetesa pod utjecajem statina kreće u rasponu od 7% do 32%, ovisno o vrsti statina, njegovoj dozi i dobi pacijenta. Naučnici su otkrili da statini često uzrokuju šećer i pogoršavaju njegov tijek u starijih osoba. U članku je također izložen mogući mehanizam koji izaziva dijabetes tipa 2:


čija se suština na kratko svodi na činjenicu da, osim što smanjuju proizvodnju kolesterola u jetri, statini smanjuju i proizvodnju inzulina i osjetljivost stanica na inzulin, što zauzvrat, uzrokuje smanjenje mišićnog tonusa i sposobnosti vježbanja.

Nekoliko drugih znanstvenih članaka potvrđuje da je upotreba statina obilna mišićnom slabošću i bolovima u njima zbog nedostatka holesterola:

  • "Interakcija statina i vježbi ...", Richard E. Deichmann, Carl Jay Lavi, Timothy Asher, James D. Dinicolantonio, James H. O'Keefe i Paul D. Thompson, The Ochsner Journal, 2015 xiii,
  • „Uticaj statina na skeletne mišiće: vežbanje, miopatija i snaga mišića,“ Beth Parker, Paul Thompson, Recenzije vježbi i sporta, 2012 xiv,
  • „Slabljenje kondicije od statinskih droga?“, Ed Fiz, The New York Times, 2017 xv.

Osim toga, u člancima se redovito pojavljuju postoci da statini zapravo povećavaju rizik od pojave i razvoja Parkinsonove bolesti, suprotno početnim tvrdnjama protivnim xvi xvii xviii xix.

Kome trebaju statini?

S obzirom na sve veći broj znanstvenih dokaza o ozbiljnim nuspojavama statina, neke medicinske publikacije traže i liječnike i pacijente da se pitaju da li koristi koristi statina nadmašuju njihove negativne nuspojave ili ne.

Tako, na primjer, ako pacijent ima bolesno srce sa šiljastim nivoom holesterola u krvi, onda vjerovatno još uvijek treba uzimati statine, jer u protivnom može umrijeti u bilo kojem trenutku. Uz to, treba imati na umu da se dijabetes kod njega neće nužno pojaviti s vjerojatnošću od 100%. Ako pacijentov holesterol ne previsoko povećava i pacijentovo srce je manje ili više zadovoljavajuće, možda bi trebao ići na dijetu i vježbanje. Međutim, čak i u ovom slučaju odbijanje uzimanja statina trebalo bi razmotriti uz konsultaciju s liječnikom i izvršiti u fazama i pažljivo. Konkretno, članak „Nuspojave statina: odmjerite koristi i rizike“ osoblja osoblja Mayo Clinic xx poziva na takav pristup.

Druge publikacije, kao što je, na primjer, Aspirin protiv Statina, vide izlaz u zamjeni statina aspirinom za teže bolesnike. Za razliku od statina, aspirin ne snižava holesterol u krvi, već jednostavno razrjeđuje krv, sprečavajući čestice kolesterola da se nataknu na krvne ugruške. Iako neki stručnjaci podržavaju ovo gledište, drugi smatraju da aspirin ne može biti potpuna zamjena za xxi statine.

Pogledajte video: Sugar: The Bitter Truth (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar