Lezija kože kod dijabetesa: fotografija dijabetičke dermopatije

Dijabetes melitus je bolest koja pripada heterogenoj grupi. Definicija WHO dijabetesa ukazuje i na stanje hronične hiperglikemije, koje mogu pokrenuti mnogi faktori, kako vanjskog porijekla, tako i genetski faktori koji djeluju istovremeno. U patogenezi postoji apsolutno odsustvo inzulina (u slučaju dijabetesa tipa 1), ili relativni nedostatak u kontekstu rezistencije na ovaj hormon i oslabljenu sekreciju inzulina (u slučaju dijabetesa tipa 2). Govorimo o hroničnoj, neizlječivoj bolesti, čiji je rezultat razvoj komplikacija, pa čak i patoloških promjena na organima - tipične za dijabetes su mikrovaskularne (retinopatija, neuropatija, nefropatija) i makrovaskularne (ateroskleroza, bolest koronarnih arterija donjih udova i centralnog živčanog sustava) kršenja.

Klinički tijek pojedinih vrsta dijabetesa uvelike varira, ali čest simptom je prisutnost hiperglikemije, koja je nastala zbog nedovoljnog djelovanja inzulina u tkivima. Anomalije se javljaju i u metabolizmu masti, proteina i elektrolita, kao i u upravljanju vodnim resursima tijela.

Bolesti kože s dijabetesom utječu na 25-50% dijabetičara tokom života. Značajne razlike mogu se objasniti različitim mišljenjima koja se tiču ​​procjene "specifičnosti" promjena na koži povezanih s dijabetesom i razlike između različitih vrsta bolesti.

Kožne manifestacije kod dijabetesa, s obzirom na njihov odnos prema metabolizmu ugljikohidrata, klasificiraju se kako slijedi:

  • promjene na koži povezane s kršenjem metabolizma ugljikohidrata, koje se javljaju uglavnom tijekom metaboličke dekompenzacije, a nakon stabilizacije vrijednosti glukoze nestaju,
  • kožne promjene koje nisu povezane sa sadašnjom razinom metaboličke kontrole (pogoršanje stanja kože povezano s dijabetičkom mikroangiopatijom, makroangiopatijom i neuropatijom),
  • promjene na koži kao rezultat liječenja dijabetesa.

Kožne manifestacije kod dijabetesa

Dijabetes može utjecati na bilo koji dio tijela, a koža nije izuzetak. Uz dijabetes, koža (tj. Promjena stanja) često je prvi znak razvoja bolesti. Znatan broj ovih problema je uobičajen kod zdravih ljudi, ali kod dijabetičara se oni lakše pojavljuju, na primjer, svrab ili gljivične i bakterijske infekcije. Ostale komplikacije karakteristične za dijabetes predstavljene su poremećajima kao što su dijabetička dermopatija, nekrobioza (necrobiosis lipoidica diabeticorum), dijabetički mjehurići i eruptivna ksantomatoza.

Bakterijske infekcije

Osobe sa dijabetesom često imaju komplikacije poput:

  • ječam
  • furunculosis,
  • folikulitis
  • karbunkuloza,
  • infekcije koje pogađaju područje oko nokta.

Upaljeno tkivo, uglavnom vruće na dodir, natečeno, bolno i crveno. Najčešći uzrok tih infekcija su bakterije iz grupe stafilokoka.

Gljivične infekcije

Primarni izvor gljivičnih infekcija kod dijabetičara najčešće je gljiva, koja nosi atraktivno ime - Candida Albicans. Doprinosi pojavi svrbežnih osipa - crvenih, vlažnih mrlja, okruženih malim mjehurićima i prekrivenih kore. Osip se obično javlja u pregibu kože (ispod mliječnih žlijezda, između nožnih prstiju i ruku, pazuha itd.).

Neke uobičajene gljivične infekcije dijabetičara uključuju i, na primjer, kožne mikoze, tinea capitis - (gljivično oboljenje ingvinalne regije) i vaginalnu mikozu.

Lokalizirani svrab često je uzrokovan dijabetesom. Uzrok može biti ne samo gljivična infekcija, već i suha koža ili poremećena cirkulacija krvi (izaziva svrbež u donjim dijelovima nogu). Često u takvim slučajevima pomaže upotreba vlaživača nakon kupanja.

Dijabetička dermopatija

Dijabetes je bolest koja uzrokuje promjene u mreži malih krvnih žila.Posledice koje predstavljaju kožne lezije nazivaju se dijabetičkom dermopatijom. Na koži se formiraju svijetlosmeđe, ljuskave, ovalne mrlje, uglavnom na prednjem dijelu nogu. Takve mrlje ne boli, ne svrbe i ne zahtijevaju poseban tretman.

Nekrobioza (Necrobiosis lipoidica diabeticorum)

Ovo je rijetka bolest koja poput dijabetičke dermopatije prouzrokuje promjene na krvnim žilama. Ali mrlje su veće, dublje i pojavljuju se u manjim količinama. Tamno crvena, uzdignuta područja, koja se s vremenom pretvaraju u sjajne ožiljke s ljubičastim ivicama. Potkožne krvne žile postaju vidljivije. Ponekad se pojave svrab, bolovi ili praska, u takvim slučajevima potrebno je konsultovati lekara.

Kožne manifestacije povezane s metaboličkim poremećajima vezivnog tkiva kod pacijenata sa šećernom bolešću

Hiperglikemija dovodi do vezanja glukoze na proteine ​​izvanćelijskog tkiva i fibrilarne proteine ​​vezivnog tkiva, kolagen, elastin i fibronektin. Promjene u strukturi utječu na funkcije različitih komponenata vezivnog tkiva, poremećaj razgradnje dovodi do njihovog lokalnog nakupljanja. T.N. sindrom dijabetičke ruke uključuje česte poremećaje mišićno-koštanog sistema.

Pored strukturnih i funkcionalnih promjena kolagena, pojavu ovih simptoma potiču i vaskularne promjene s postepenom ishemijom, mikroangiopatijom i neuropatijom.

  • Sindrom voštane kože povezan je prije svega s dijabetesom tipa 1, ali se nalazi i kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2, često slabo metabolički kompenziranih. Koža prstiju i ruku se deblja, postaje blijeda, pojavljuje se sjajna površina (kao kod skleroderme), ponekad se može uporediti sa oblogom od voska. Promjene su često diskretne, često se otkrivaju samo na palpaciji. Zglobovi su zahvaćeni tek neznatno, dolazi do zadebljanja kapsula zgloba uz oslabljenu pokretljivost zglobova, po pravilu zbog kojih su prsti u stalnom savijenom stanju tj.
  • Dupuytrenova kontracepcija dodatna je medicinska jedinica koja se javlja u populaciji bolesnika sa šećernom bolešću 2-3 puta češće nego među zdravom populacijom. Govorimo o bezbolnom zadebljanju i skraćenju palmarne aponeuroze koja ograničava pokretljivost prstiju. Masaža i ultrazvuk mogu usporiti tok poremećaja, teži oblici se moraju riješiti hirurškim putem,
  • Scleredema Bushke pogađa dijabetičare 4 puta češće od zdrave populacije, posebno gojazne muškarce srednjih godina. Dolazi do indukcije kože, koja se javlja najčešće na dorsolateralnim dijelovima vrata i gornjem dijelu leđa, ponekad uz prisustvo eritema. Površina kože može imati karakterističan izgled narančine kore. Efikasno lečenje još nije poznato, kontrola dijabetesa ne utiče na tok poremećaja.

Kožne komplikacije liječenja dijabetesa

Alergijske reakcije na injekcije inzulina su praktički nestale s povećanom upotrebom ljudskog hormona. Međutim, često se javlja inzulinska lipodistrofija, koja se pojavljuje u dvije kliničke varijante, poput atrofije ili hipertrofije potkožnog tkiva. Promjene utječu na kožu i potkožne strukture. Među razlozima treba napomenuti ponavljane ozljede svakodnevnim ubrizgavanjem ili kanilama inzulinske pumpe i lokalne metaboličke učinke inzulina na masno tkivo.

Problemi s dermatologom i njegom kože

Koža odvaja i štiti unutrašnju okolinu tijela od vanjskih utjecaja, te obavlja mnoge funkcije. Nesumnjivo je to ogledalo ljudskog tela. Kožne reakcije mogu biti prvi signal oštećenja tkiva i organa ili znak određenih bolesti koje još nisu dijagnosticirane.Glavni čimbenici koji liječnika mogu upozoriti na moguću pojavu šećerne bolesti ili drugih bolesti su necjeljujuće lezije na koži koje ne odgovaraju tradicionalnim metodama terapije, povećanje dobi, pretilost i raširenost dijabetesa u porodičnoj anamnezi.

Dijabetes melitus je bolest koju često prate oštećenja na koži. Da bi se spriječile promjene na koži ili poboljšale postojeće manifestacije, neophodna je redovna njega i režim pijenja. Za pranje preporučuje se upotreba neutralnih sapuna koji ne oštećuju kožu, ne uzrokuju iritaciju i ne isušuju. Kupanje u kadi treba zamijeniti tušem. Nakon pranja upotreba umirujućih kreme je uvijek prikladna. U slučaju povrede isperite ranu čistom vodom i obložite sterilnim oblogom. Proizvodi koji sadrže jod, alkohol i peroksid ne smiju se koristiti zbog potencijalne iritacije kože.

Koje promjene se događaju u tijelu?

Gotovo svi sustavi i organi prolaze kroz patološke promjene koje se javljaju u cijelom tijelu kao rezultat razvoja dijabetes melitusa. Kožne bolesti samo su jedan od mnogih problema u nastajanju.

Glavni uzroci oštećenja kože kod dijabetes melitusa su utjecaj sljedećih faktora:

  • neprestane poremećaje metabolizma,
  • nakupljanja u tkivima i ćelijama proizvoda nenormalnog metabolizma,
  • razvoj kožnih poremećaja kod dijabetesa,
  • smanjen imunitet tijela
  • pojava dijabetesnih upalnih procesa u folikulima, epidermi i znojnim žlijezdama.

Kao rezultat izloženosti svim gore navedenim faktorima koža se inficira raznim patogenim mikroorganizmima. Fotografija pokazuje kako izgleda koža kod dijabetesa.

Postepene promene kože kod dijabetesa mogu se pratiti kako se bolest razvija. Nakon određenog vremena, počinje stalan svrbež i obilna uklanjanje kamenca koji može "otpasti" sa celih ploča. Ako se ovaj proces razvije na vlasištu, kosa počinje ispadati od stalno pratećih simptoma.

Na raznim dijelovima tijela i lica mogu se pojaviti mrlje različitih veličina ili jaki osipi, koji stalno svrbe i donose nelagodu. Pored toga, ploče nokta na rukama i nogama prolaze značajne promjene. Izgube izvorni oblik, postanu izuzetno gusti i poprime žućkasti ton.

Osim toga, dijelovi tijela koji popuštaju stalnom trenju - dlanovi i stopala također mogu donijeti nelagodu. Prije svega, dolazi do naglašene keratinizacije, pojave kornišona i promjene normalne boje u žutu.

Glavne promjene koje se događaju s kožom s razvojem bolesti su sljedeće:

  • suva i hrapava koža, koja se stalno prorjeđuje,
  • dolazi do rasta ploča nokta
  • dolazi do postepenog pomlađivanja dlanova i stopala na nogama,
  • koža može poprimiti neprirodno žutu nijansu.

Danas postoje tri glavne grupe kožnih bolesti koje nastaju kao posljedica dijabetesa.

Primarni patološki procesi na koži koji nastaju kao posljedica promjena u sudovima i metaboličkih poremećaja,

Sekundarni patološki procesi, koji su različite zarazne bolesti, i nastaju kao rezultat općeg pada imuniteta i vitalne aktivnosti različitih gljivica i bakterija,

Kožne bolesti s dijabetesom, koje se javljaju u obliku alergijskih reakcija kao odgovor na uzimanje različitih lijekova.

Koje kožne bolesti se najčešće razvijaju?

Lezije na koži mogu se manifestirati u obliku različitih osipa, plakova i žuljeva, na koje utječu različiti faktori vanjske i unutarnje prirode. Ove bolesti uključuju:

  1. Pemfigus je dijabetični tip. Po svojoj manifestaciji vrlo je slična opekotinama od sunca i često pogađa područje ramena, ruku, nogu. Takav mjehurić ili mjehur ne donosi bolnu nelagodu i u pravilu brzo nestaje.
  2. Razni osipi koji su alergične prirode i manifestiraju kao rezultat upotrebe velikog broja različitih lijekova, uboda insekata ili hrane.
  3. Prstenasti granulom pojavljuje se u obliku osipa na koži crvenih ili smeđih nijansi. U nekim slučajevima, granuloma se može lečiti steroidima.

Uz to, kožne bolesti kod dijabetesa, koje pripadaju primarnoj grupi, mogu se pojaviti u obliku:

  • Ako bolest prati razvoj ateroskleroze može doći do suhe kože, ona postaje tanja i postaje blijeda. Pored toga, u vezi s kršenjem normalnog protoka krvi, uočavaju se problemi sa zacjeljivanjem čak i najmanjih rana, pojavom zaraznih čireva.
  • Hipodistrofija dijabetičkog tipa. S razvojem ove bolesti opaža se crvenilo i stanjivanje kože. Kao prateći simptomi mogu se pojaviti svrab, peckanje i bol na zahvaćenim mestima.
  • Dermatopatija dijabetičkog tipa jedna je od najčešćih kožnih bolesti. U pravilu utiče na prednje dijelove potkoljenice u obliku sitnih mrlja crveno-smeđe boje. S vremenom takvo crvenilo nestane i postaje svijetlo smeđe nijanse, dok se područje i struktura mrlje mijenjaju.
  • Dijabetička skleroderma. U osnovi, tijekom bolesti dolazi do oštećenja prsta ili ruke, koža se steže, nastaju problemi s fleksibilnošću zglobova.

Razne zarazne kožne lezije kod dijabetesa su posebno opasne, jer rane slabo zarastaju. Gljivice i bakterije, nađući se na takvim mjestima, počinju svoj negativan utjecaj. Često se mokri čirevi mogu pojaviti kao rezultat njihovog života.

Bez obzira na to koje se promjene događaju s kožom, potrebno je odmah započeti ispravan tretman. U nekim je slučajevima dovoljno samo pažljivije nadzirati nivo šećera, prehranu i sva higijenska pravila.

Stanje kože direktno ovisi o razvoju dijabetesa, zato se, kada se poštuju sve preporuke lekara, može postići značajno poboljšanje.

Kako se liječi bolest?

Mrlje, zatamnjenje i druge upale kože mogu se pojaviti kod pacijenata bilo koje životne dobi (uključujući djecu). Jedna od najvažnijih komponenti terapije je strogo pridržavanje prehrane. To je ishrana koja će poboljšati ne samo stanje kože već i opće dobrobit pacijenta.

Liječnik koji radi na liječenju može preporučiti kupnju potrebnih terapijskih masti s antimikrobnim i protuupalnim učinkom. Osim toga, potrebno je redovno mazati ruke i druge dijelove tijela posebnim biljnim uljima ili kremama kako biste omekšali mrtvu kožu.

Ako se pojave mrlje ili koža počne potamniti, potrebno je potražiti pomoć ljekara, jer samo liječnik koji će vas pobrinuti pomoći će vam da odaberete pravu njegu.

Tretman je također usmjeren na stalnu zaštitu od vruće sunčeve svjetlosti, jakog vjetra ili hladnoće. Zaštitna sredstva moraju se redovno nanositi na kožu kako bi se zaštitila od opekotina, ispucavanja ili hipotermije.

Smatra se da lijek Dimeksid ima odličan antigljivični i antimikrobni učinak. Savršeno je za razvoj bilo kakvih upalnih procesa na koži.U takve bolesti spadaju furunkuloza, gnojne rane, opekotine, tromboflebitis i čirevi. Upravo zbog toga, ljekari često preporučuju upotrebu Dimeksida ako imate kožne probleme sa dijabetesom. Ovaj lijek potiče brzo zarastanje rana, povećava otpornost tijela na niske temperature ili radioaktivno zračenje. Uz to, dimeksid je jedan od budžetskih i pristupačnih lijekova.

Općenito, liječenje kandidijaze treba uključivati ​​sljedeće posebne mjere.

Koriste se antimikotske kreme ili masti. Tijek terapije je otprilike pet do sedam dana dok osipi potpuno ne nestanu.

Ako bolest pogađa velike površine tijela, koriste se posebna rješenja anilnih boja (mogu biti na bazi vode ili alkohola).

Primjenjuju se lijekovi koji imaju dobar antifungalni učinak. Prije svega, to je flukonazol i ketokonazol.

Ova sredstva su pristupačna, ali istovremeno veoma efikasna.

Preventivne mjere i recepti tradicionalne medicine

Prije liječenja problema s kožom, morate pokušati normalizirati sve metaboličke procese koji se događaju u tijelu. Razvoj ili uklanjanje kožnih bolesti ovisit će o općem poboljšanju stanja pacijenta.

Treba napomenuti da je jedan od najvažnijih aspekata složene terapije pravilna prehrana. Ovo se pitanje mora shvatiti ozbiljno, strogo se pridržavajući propisane prehrane. Ponekad pogrešno mjerenje količine hrane može dovesti do naglih šiljaka šećera, što će zauzvrat negativno utjecati na opće stanje pacijenta.

Kao preventivnu mjeru preporučuje se pridržavati se sljedećih pravila:

  1. upotreba sredstava za ličnu higijenu bez parfema i sa potrebnom razinom Ph koji ne isušuju kožu i ne izazivaju iritacije, alergijske reakcije,
  2. redovno pratiti grubu kožu na nogama, koristeći posebne alate,
  3. koža nogu, posebno područja između nožnih prstiju, zahtijeva nježnu i temeljitu njegu. Ovdje se mogu razmnožiti više bakterija i gljivica.
  4. ne lečite kurjeze, pukotine i druge probleme sa kožom,
  5. pažljivo poštujte ličnu higijenu,
  6. u odjeći dajte prednost stvarima od prirodnih tkanina koje ne stisnu i ne protrljaju kožu,
  7. u prisustvu rana, potrebno ih je odmah dezinficirati, ali ne zalijepiti ih medicinskim žbukom,
  8. ako se pojavi osip ili drugi kožni problemi, pravodobno se obratiti liječniku.

Da biste pomogli svojoj koži i održali njeno normalno stanje, možete koristiti različite načine koje tradicionalna medicina nudi:

  • ne zagrijavajte kupke s dodatkom kore hrasta ili niza,
  • obrišite upaljena područja dekocijom pripremljenim na bazi pupoljaka breze,
  • uz prisustvo osipa ili drugih upala možete kožu obrisati svježe iscijeđenim sokom aloje.

Ako se pojavi svrab na koži, možete pripremiti ljekoviti decoction za vanjsku upotrebu kako biste ublažili nastali simptom. Da biste to učinili, trebate uzeti suvo lišće metvice, šipka i hrastove kore. Tri kašike mješavine prelijte čašom ključale vode i ostavite neko vrijeme da se infuzira. Obrišite zahvaćena područja kože toplom infuzijom. Video u ovom članku pokazat će vam šta treba učiniti sa nogama za dijabetes.

Kožne manifestacije dijabetesa - mogu biti prvi simptomi bolesti

Kožne promjene postoje kod mnogih ljudi koji imaju dijabetes. U nekim slučajevima mogu čak postati prvi simptom za dijagnosticiranje bolesti.

Otprilike jedna trećina ljudi s ovom patologijom tijekom života ima simptome poput svraba na koži, gljivičnih ili bakterijskih infekcija. Takođe se razvijaju i druge ređe kožne komplikacije.Mnoge kozmetike su razvijene za dubinsku hidrataciju kože i ublažavanje simptoma.

Obično pružaju privremena poboljšanja i redovita upotreba je neophodna za postizanje optimalnog rezultata.

Zarazne komplikacije najopasnije su kod dijabetesa. Da biste ih spriječili, morate se pridržavati pravila njege.

Svrab kože

Pruritus je jedan od prvih znakova dijabetesa. Često je njegov uzrok oštećenje živčanih vlakana koja se nalaze u gornjim slojevima dermisa, povezana s visokim šećerom u krvi.

No čak i prije oštećenja živaca, u njima se pojavljuje upalna reakcija uz oslobađanje aktivnih tvari - citokina, koji uzrokuju svrbež.

U težim slučajevima ovaj simptom je povezan s jetrenim ili bubrežnim zatajenjem, koji se razvio kao rezultat oštećenja dijabetičkog tkiva.

Svrab je popraćen nekim kožnim bolestima:

  • gljivična infekcija stopala,
  • infekcije
  • ksantomi,
  • lipoidna nekrobioza.

Dijabetični pruritus obično počinje na donjim ekstremitetima. Na tim istim područjima osjetljivost na koži često se gubi i pojavljuje se bol u obliku peckanja ili pečenja. Pacijent osjeća nelagodu od obične odjeće, često se budi noću, osjeća stalnu potrebu da se ogrebe. Međutim, ne mogu biti drugi vanjski znakovi bolesti.

Ostali uzroci svrbeža kože

Zavisnost kožnih lezija od vrste dijabetesa

Sljedeće lezije kod osoba koje pate od dijabetesa mnogo su češće od prosjeka. Međutim, neke od njih su više karakteristične za određenu vrstu bolesti.

Sa bolešću prvog tipa češće se primjećuje:

  • periungualna telangiektazija,
  • lipoidna nekrobioza,
  • dijabetičke bule
  • vitiligo
  • lichen planus.

Kod ljudi koji imaju patologiju tipa 2, češće se primjećuju sljedeće:

  • sklerotične promene
  • dijabetička dermatopatija,
  • crna akantoza,
  • ksantomi.

Zarazne lezije opažaju se kod ljudi koji imaju obje vrste dijabetesa, ali još češće sa drugom od njih.

Tipične promjene na koži

Dermatolozi primjećuju razne kožne probleme sa dijabetesom. Različiti patološki procesi imaju različitu prirodu i, prema tome, različito liječenje. Stoga, kad se pojave prve promjene na koži, morate se obratiti endokrinologu.

Dijabetička dermatopatija

Praćeno pojavom mrlja na prednjim površinama nogu. To je najčešća promjena kože kod dijabetesa i često ukazuje na neadekvatno liječenje. Dermatopatija je mala okrugla ili ovalno smeđa mrlja na koži, vrlo slična pigmentiranim (madežima).

Obično se primijećuju na prednjoj površini nogu, ali u asimetričnim područjima. Točke ne prate svrab i bol i ne zahtijevaju liječenje. Razlog za pojavu ovih promjena je dijabetička mikroangiopatija, odnosno oštećenje kapilarnog dna.

Lipoidna nekrobioza

Bolest je povezana sa oštećenjem najmanjih kožnih žila. Klinički je obilježeno pojavom jednog ili više mekih žućkasto-smeđih plakova koji se polako razvijaju na prednjoj površini nogu nekoliko mjeseci. Mogu ustrajati i nekoliko godina. Kod nekih bolesnika lezije se javljaju na grudima, gornjim udovima, trupu.

Na početku patologije pojavljuju se papule smeđe-crvene ili mesnate boje, koje su polako prekrivene voštanim prevlakom. Okolna granica blago je podignuta, a središte pada i poprima žuto-narandžastu nijansu. Epiderma postaje atrofična, prorijeđena, sjajna, na njenoj površini vidljive su brojne telangiektazije.

Fokusi su skloni perifernoj rosi i fuziji. U ovom slučaju se formiraju policikličke figure. Plakovi se mogu ulcerirati, a ožiljci nastaju kada zaraste.

Ako nekrobioza zahvaća ne potkoljenice, već ostale dijelove tijela, plakovi se mogu nalaziti na uzdignutoj, edematoznoj podlozi, prekrivenoj malim vezikulama. Atrofija dermisa se ne javlja.

1. Dijabetička dermatopatija
2. Lipoidna nekrobioza

Periungualna telangiektazija

Manifestiraju se kao crveno proširene tanke žile do

Neke su posljedica gubitka normalne mikrovaskulacije i širenja preostalih kapilara. Kod osoba koje imaju dijabetičku leziju, ovaj se simptom opaža u polovini slučajeva. Često se kombinira s crvenilom periungualnog jastuka, svrabom tkiva, trajnim opekotinama i ozljedama kutikule.

Vitiligo

Pojava svijetlih mrlja na koži obično se javlja kod dijabetesa tipa 1 u 7% bolesnika. Bolest se razvija u dobi od 20-30 godina i povezana je s poliendokrinopatijom, uključujući adrenalnu insuficijenciju, autoimunu štetu na štitnoj žlijezdi i patologiju hipofize. Vitiligo se može kombinirati sa gastritisom, pernicioznom anemijom, gubitkom kose.

Bolest se teško liječi. Pacijentima se preporučuje izbjegavanje sunčeve svjetlosti i korištenje krema za sunčanje s ultraljubičastim filterom. S izoliranim malim mrljama koje se nalaze na licu mogu se koristiti masti s glukokortikosteroidima.

1. Periungualne telangiektazije
2. Vitiligo

Lichen planus

Ova kožna lezija uočena je kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1. Klinički se lichen planus očituje nepravilnim ravnim crvenilom na zglobovima, stražnjem dijelu stopala i potkoljenica. Takođe, patologija pogađa usnu šupljinu u obliku bijelih pruga.

Potrebno je razlikovati ove manifestacije od štetnih lihenoidnih reakcija na lijekove (na primjer, protuupalne ili antihipertenzivne lijekove), ali precizna diferencijacija moguća je tek nakon histološkog pregleda lezije.

Dijabetički mjehurići (bullae)

Ovo stanje kože je retko, ali ukazuje na stalno visoku razinu šećera u krvi. Dijabetičke bule su vrlo slične žuljevima koji nastaju prilikom opekotina.

Lokalizirani su na dlanovima, stopalima, podlakticama, donjim ekstremitetima. U roku od nekoliko tjedana, lezije spontano nestaju ako se sekundarna infekcija nije pridružila i suppuracija se nije razvila.

Komplikacije češće pogađaju muškarce.

Česti uzroci bulozne dermatoze su povrede, ali oštećenja mogu nastati spontano. Veličina jednog mjehurića varira od nekoliko milimetara do 5 cm.

Porijeklo dijabetičkih bikova nije jasno. Sadrže bistru tekućinu, a zatim zarastaju bez ostavljanja ožiljaka. Samo ponekad postoje mali ožiljci koji dobro reagiraju na vanjsko liječenje.

Bolest je povezana sa lošom kontrolom bolesti i visokim šećerom u krvi.

1. lichen planus
2. Dijabetičke bule

Dijabetička rubeoza

Ovo je trajno ili privremeno crvenilo epiderme obraza, rjeđe čela ili udova. Povezana je s pogoršanjem opskrbe kapilara tijekom mikroangiopatije.

Pyoderma

Kožne manifestacije dijabetesa često uključuju zarazne lezije. To je zbog smanjenja imuniteta i poremećenog krvotoka. Svaka infekcija koja se pojavi na pozadini dijabetičke angiopatije je teža. Kod takvih ljudi češće se javljaju plikovi, karbule, folikulitis, impetigo, akne, panaritij i ostale vrste pioderme.

Tipična lezija kože kod dijabetesa je furunculosis. To je duboka upala folikula dlake, što dovodi do stvaranja apscesa. Na područjima kože na kojima ima dlaka javljaju se crveni, natečeni, bolni čvorovi. To je često prvi simptom dijabetesa.

1. Dijabetička rubeoza
2. Pyoderma

Gljivične infekcije

Bolesti kože koja imaju dijabetes često su povezane s gljivičnim infekcijama. Posebno povoljni uvjeti stvoreni su za razmnožavanje gljivica roda Candida.

Najčešće se oštećenja razvijaju u nabora kože uz povišenu temperaturu i vlažnost, na primjer, ispod mliječnih žlijezda. Međdigitalni prostori na rukama i nogama, uglovima usta, aksilarnim šupljinama, ingvinalnim regijama i genitalijama također su zahvaćeni.

Bolest prati svrab, peckanje, crvenilo, bijeli plak na zahvaćenim mjestima. Mogu se razviti gljivice na noktima i raznobojni lišajevi.

Godišnji granuloma

Ovo je hronična bolest kože s relapsom koja ima različitu kliničku sliku. Osipi mogu biti pojedinačni ili višestruki, smješteni potkožno ili u obliku čvorova. Kod dijabetesa opaža se pretežno diseminirani (uobičajeni) oblik.

Izvana lezija izgleda kao guste papule (tubercles) u obliku leća i čvorova ružičasto-ljubičaste ili mesa. Spajaju se u brojne prstenaste plakove s glatkom površinom.

Smješteni su na ramenima, gornjem dijelu trupa, na stražnjoj strani dlanova i stopala, u stražnjem dijelu glave, na licu. Broj elemenata osipa može doseći nekoliko stotina, a njihova veličina - do 5 cm.

Žalbe obično izostaju; ponekad se primijeti blagi svrab.

1. Gljivične infekcije
2. Prstenasti granuloma

Dijabetička skleroza kože

Kožne promjene nastaju uslijed edema gornjeg dijela dermisa, kršenja strukture kolagena, nakupljanja kolagena tipa 3 i kiselih mukopolisaharida.

Skleroza je dio sindroma "dijabetičke ruke", pogađa oko trećine ljudi sa inzulinom ovisnom varijantom bolesti i klinički podsjeća na progresivnu sklerodermu. Vrlo suha koža na stražnjoj strani dlanova i prstiju se steže i skuplja, na području interfalangealnih zglobova postaje gruba.

Proces se može proširiti na podlaktice, pa čak i na tijelo, imitirajući sklerodermu. Aktivno i pasivno kretanje u zglobovima je ograničeno, prsti ruke zauzimaju stalan položaj umjerene fleksije.

Može se javiti i crvenilo i zadebljanje kože na gornjem dijelu tijela. Ovo se opaža kod 15% pacijenata. Pogođena područja oštro su razgraničena od zdrave kože. Ovo je stanje 10 puta češće kod muškaraca. Proces započinje postepeno, slabo je dijagnosticiran, obično se javlja kod pojedinaca s pretilošću.

Xanthomas

Loša kontrola šećera u krvi može dovesti do razvoja ksantoma - žutih papula (osipa) koji se nalaze na stražnjoj strani udova. Ksantomi su povezani s povišenim lipidima u krvi. U tom stanju se masnoće nakupljaju u ćelijama kože.

1. Dijabetička skleroza kože
2. Ksantomi

Dijabetička gangrena

Ovo je teška infekcija stopala koja se javlja uz značajno kršenje dovoda krvi u udovima. Utječe na nožne prste i pete. Izvana, lezija izgleda kao crno nekrotično područje, od zdravog tkiva omeđeno crvenilom upalne zone. Bolest zahtijeva hitno liječenje, amputacija dijela udova može biti potrebna.

Dijabetički čir

Ovo je okrugla, duboka, slabo zacjeljujuća lezija. Najčešće se javlja na nogama i u podnožju palca. Čir se pojavljuje pod utjecajem različitih faktora, kao što su:

  • ravna stopala i ostale deformacije skeleta stopala,
  • periferna neuropatija (oštećenje nervnih vlakana),
  • ateroskleroza perifernih arterija.

Sva ova stanja češće se opažaju upravo kod dijabetesa.

1. Dijabetička gangrena
2. Dijabetički čir

Crna akantoza

Manifestira se kao simetrična hiperpigmentirana promjena u obliku kožnih plakova koji se nalaze na fleksionim površinama zglobova i područjima koja su izložena intenzivnom trenju. Keratinizirani simetrični tamni plakovi također se nalaze u aksilarnim naborima, u vratu, na dlanovima.

Češće je povezan s inzulinskom rezistencijom i gojaznošću, rjeđe to može biti znak malignog tumora.Također, akanthoza je jedan od znakova Cushingovog sindroma, akromegalije, policističnih jajnika, hipotireoze, hipendrondrogenizma i drugih poremećaja endokrine funkcije.

Kako i kako ublažiti svrbež kod dijabetesa?

Prvo pravilo je normalizacija šećera u krvi, odnosno punopravno liječenje osnovne bolesti.

Kod svrbeža bez drugih vanjskih znakova mogu biti od pomoći sljedeće preporuke:

  • ne uzimajte vruće kupke koje suše kožu,
  • nanesite hidratantni losion na cijelo tijelo odmah nakon sušenja kože prilikom pranja, osim interdigitalnih prostora,
  • izbjegavajte navlaživače bojama i mirisima, najbolje je koristiti hipoalergene proizvode ili posebne farmaceutske pripravke za njegu kože dijabetesa,
  • pridržavajte se potrebne prehrane, izbjegavajte upotrebu jednostavnih ugljikohidrata.

Njega kože dijabetesa uključuje i ova pravila:

  • koristite blagi neutralni sapun, dobro ga isperite i nježno osušite površinu kože bez trljanja,
  • nježno izbrisati područje interdigitalnih prostora, izbjegavati pretjerano znojenje stopala,
  • izbjegavajte ozljede kože, perungungalni valjak, zanokticu prilikom njege noktiju,
  • koristite samo pamučno rublje i čarape,
  • ako je moguće, nosite otvorene cipele koje omogućavaju dobro prozračivanje stopala,
  • ako se pojave mrlje ili oštećenja, posavjetujte se s endokrinologom.

Trajno suha koža često se lomi i može se zaraziti. To u budućnosti može uzrokovati ozbiljne komplikacije. Zbog toga je, kada dođe do oštećenja, potrebno konsultacije liječnika. Osim lijekova koji poboljšavaju cirkulaciju krvi i funkcije perifernih živaca (npr. Berlition), endokrinolog može propisati ljekovite masti. Evo najefikasnijih za dijabetes:

  • Bepanten, Pantoderm, D-Panthenol: sa suhom, pukotinama, ogrebotinama,
  • Metiluracil, Stisamet: s slabo zacjeljujućim ranama, dijabetičkim čirima,
  • Oprema: s gnojnim ranama, trofičnim čirima,
  • Solcoseryl: gel - za svježe, vlažne lezije, mast - za suhe, zacjeljujuće rane,
  • Ebermin: vrlo efikasan lijek za trofične čireve.

Liječenje se mora provoditi samo pod nadzorom liječnika. Infekcija dijabetesom se širi vrlo brzo i pogađa duboke slojeve kože. Poremećena opskrba krvlju i inervacija stvaraju uvjete za nekrozu tkiva i stvaranje gangrene. Liječenje ovog stanja obično je hirurško.

Kožne reakcije na inzulin

Ne zaboravite da su mnoge kožne lezije kod dijabetesa povezane s primjenom inzulina. Nečistoća proteina u preparatu, konzervansi, sama molekula hormona može izazvati alergijske reakcije:

  • Lokalne reakcije dostižu maksimalnu ozbiljnost u roku od 30 minuta i nestaju nakon sat vremena. Manifestira se crvenilom, ponekad se javlja i urtikarija.
  • Sistemske manifestacije dovode do pojave crvenila kože i difuznog urtikardnog osipa. Anafilaktičke reakcije nisu karakteristične.
  • Često su primijećene reakcije kasne preosjetljivosti. Primjećuju se 2 tjedna nakon početka primjene inzulina: na mjestu ubrizgavanja pojavljuje se svrbežni čvor 4-24 sata nakon njega.

Ostale komplikacije ubrizgavanja inzulina uključuju keloidne ožiljke, keratinizaciju kože, purpura i lokaliziranu pigmentaciju. Terapija inzulinom može dovesti i do lipoatrofije - ograničenog smanjenja volumena masnog tkiva na mjestu ubrizgavanja 6-24 mjeseca nakon početka liječenja. Češće djeca i žene s gojaznošću pate od ove patologije.

Lipohipertrofija klinički podsjeća na lipom (wen) i pojavljuje se kao mekani čvorovi na mjestu čestih injekcija.

Kako se koža mijenja s dijabetesom?

Koža pacijenta sa šećernom bolešću je suha, njihov turgor je smanjen, osoba se brine zbog intenzivnog svrbeža.

Kod pacijenata sa dijabetesom koža postaje suha i gube turgor.Često, prvi simptomi ove opasne bolesti postaju upravo takve manifestacije kao što su svrab i suhoća kože, sklonost čestim bakterijskim i gljivičnim infekcijama.

Kod dijabetičara koža poprima nezdravi žućkasti ton, nokti se zadebljavaju i mijenjaju oblik, kosa postaje gipka i opada. Difuzno ćelavost s ovom bolešću može ukazivati ​​na nepravilnu terapiju i razvoj komplikacija. Na primjer, kod neuropatije donjih ekstremiteta dlaka na donjim nogama ispada.

Kako se klasificiraju kožne lezije kod dijabetesa?

U medicinskoj literaturi možete pronaći oko 30 različitih dermatoza kojima je dijagnosticirana dijabetes. Sve ove patologije kože podijeljene su u 3 skupine:

  1. Primarno. Ove promjene su izazvane komplikacijama dijabetesa (metabolički poremećaji, polineuropatija, angiopatija). Uključuju dijabetičke dermopatije, ksantomatozu, žuljeve, lipoidnu nekrobiozu itd.
  2. Sekundarni Povoljni uvjeti stvoreni za dijabetes dovode do čestih infektivnih lezija kože bakterijske i gljivične prirode.
  3. Dermatoze koje se razvijaju zbog upotrebe lijekova za liječenje dijabetesa. Uključuju ekzematozne reakcije, toksiodermu, urtikariju i lipodistrofiju nakon injekcije.

Sve gore navedene patologije slabo reagiraju na terapiju, dugo traju i često se pogoršavaju. U sklopu ovog članka upoznat ćemo se s najčešćim patološkim promjenama na koži dijabetičara.

Lipoidna nekrobioza

Ova se kronična bolest razvija na pozadini dijabetesa ovisnog o insulinu i praćena je degeneracijom depozita masnog tkiva i kolagena. Češće se otkriva kod djevojčica i žena od 15-40 godina.

Glavni uzrok lipoidne nekrobioze je dijabetička mikroangiopatija, što dovodi do nekroze elastičnih vlakana. U početku se na koži pacijenta pojavljuju ružičasto-cijanotični ravni i glatki čvorovi.

Imaju zaobljeni ili nepravilni oblik, ali na kraju se protežu u duljini i tvore ovalne plakove s jasno definiranim obrubima. Njihovo središte žuto-smeđe boje blago propada, a rubovi crveno-cijanotike su blago uzdignuti iznad površine zdravih tkiva.

Površina ovih promjena na koži je obično glatka, ponekad se ljušte na periferiji.

Vremenom se centar plakova atrofira, a na njima se pojavljuju lagane hiperpigmentacije i paučne vene. Sami plakovi ne izazivaju nelagodu, ali kad kod pacijenta razvije čireve kod pacijenta je prisutna bol.

Liječenje čira na nogama kod dijabetesa

Dijabetični ulkusi se pojavljuju na nogama, na bilo kojem dijelu njih. To mogu biti predjeli nožnih prstiju na vrhu, na pregibu ili na dnu, na dodirnim mjestima s cipelom. Čak i na petama i na mestima formiranja žutica.

Da bi se propisao pravilan tretman, provode se studije. Obavezno uradite test za cirkulaciju krvi u gležnju. Ako je indeks oko 0,9 ili manji, trebat će vam vaskularni hirurg. I dalje se provodi istraživanje radi utvrđivanja vrste infekcije koja je izazvala stvaranje čira. Za liječenje je neophodno hirurško liječenje.

Tokom perioda liječenja potrebno je smanjiti opterećenje na bolnoj nozi. Mogu se koristiti štake. U liječenju se može koristiti nekoliko metoda i metoda, ali to ovisi samo o pregledu liječnika i prirodi nastanka čira. Kod dijabetesa svako liječenje treba nadgledati specijalista.

Mogu se pomoću hirurške intervencije ukloniti umirućim tkivom i, ako je moguće, riješiti se formiranog gnoja. Nanesite curettage, evakuaciju, drenažu.

Za medicinsko liječenje koriste se antibiotici i protuupalni lijekovi. Lekar može propisati injekcije i lekove za alergije. Antiseptički tretman mora se provesti na samom mjestu nastanka čira. Da biste to učinili, možete koristiti:

  • mangan
  • furatsilin,
  • celandin
  • tratinčica
  • niz od
  • masti koje će pomoći istegnuti gnoj i zaliječiti rane.

    Kada se dijagnosticira dijabetes melitus, liječenje će biti odgođeno jer će razlog biti u povišenom nivou šećera u krvi. Prilično se teško riješiti i dijabetesa treba složeno liječenje. Ali čak i pozitivna dinamika ne garantuje potpuno izlječenje.

    Prema receptu doktora, fizioterapeutski postupci se mogu koristiti:

  • ultrazvučna kavitacija
  • laserska terapija
  • magnetna terapija
  • Izloženost UV zračenju
  • terapija blatom
  • terapija ozonom ili azotom.

    Za zarastanje rana i čireva koristi se i tradicionalna medicina. Iscjelitelji preporučuju za ovo:

    • alkoholne tinkture na propolisu koristeći Vishnevskyjevu mast ili ihtiol,
    • tamponi s katranom
    • prah od osušenih listova tatarnika,
    • Sok od zlatnih brkova, koji se koristi za namakanje tampona i nanošenje na ranu,
    • sirom, operite ranu serumom, a zatim stavite skut u ulcere i nanesite zavoj, kao sa oblogom,
    • masti od propolisa na guskoj masti.

    Ako pacijent ima čireve i rane, dijabetes ne treba samo-liječiti. Ako se rana ne zaraste, obratite se liječniku nekoliko dana.

    Opasnost od rana i ozljeda može dovesti do ulceracije. Dijabetes utječe na proces ozdravljenja nije na bolje. Stoga dijabetičari trebaju biti veoma oprezni prilikom bilo kakvog oštećenja kože, pogotovo na nogama. Čirevi dovode do amputacije. Ali pravilnim tretmanom i pravilnom higijenom, sve ove komplikacije mogu se izbjeći.

    Narodni lijekovi za liječenje dijabetičnih čira

    Liječenje dijabetičnih ulkusa vrlo je dugotrajan proces. Takve su rane teško očistiti od gnoja, a to ometa liječenje i oporavak. U fazi izlječenja narodna terapija značajno poboljšava efikasnost liječenja lijekovima.

    Sastoji se u ispiranju čira na kojem su dekocije i infuzije iz ljekovitog bilja kao i njihovo naknadno liječenje domaćim mastima, odnosno moguće je liječenje dijabetičkog stopala kod kuće.

    Snažne antiseptičke karakteristike posjeduju sukcesija, celandin, neven i kamilica. Ova bilja ne uklanjaju lako upalu, već formiraju i mladi epitel. Nakon postupka pranja, tradicionalni iscjelitelji preporučuju korištenje sljedećih recepata:

  • Čistu ranu treba spaliti votkom ili tinkturom propolisa. Nakon toga, na bolno mjesto nanosi se ihtiološka krema ili Vishnevskyja mast koja sadrži brezov katran.
  • Ako se čirevi ne zarastaju dugo, onda koristite pamučne jastučiće koji su zasićeni katranom. Dobiveni komprimi se nanose na ranu 2-3 dana, nakon čega se moraju zamijeniti svježim. Postupak se ponavlja sve dok čirevi potpuno ne nestanu.
    1. Također odličan alat u liječenju trofičnih čira je prah napravljen od osušenih bodljikavih tatarskih listova. Prije početka liječenja čir se mora isprati otopinom rivanola. Zatim ga treba posuti pripremljenim ljekovitim prahom i zavojem. Postupak treba sistematski ponavljati, iznova i iznova prahom zahvaćati zahvaćeno područje kože, ali ranu već ne treba isprati. Zahvaljujući prahu iz tatarnika, dijabetički čir ubrzo će zacijeliti.

    Dijabetička neuropatija

    Dijabetičke noge boli kada se razvije dijabetička neuropatija. Za komplikaciju je karakteristično oštećenje nervnog sistema. Nervni sistem sastoji se od snopova živčanih vlakana koji su spojeni omotačem vezivnog tkiva (perineurium). U perineuriji se nalaze krvne žile koje hrane živčana vlakna.

    Kod dijabetesa postoje oštre fluktuacije koncentracije šećera u krvi:

    1. S povišenom razinom glukoze stvara se veliki broj slobodnih radikala koji uzrokuju oksidacijske reakcije.
    2. Uz nedostatak šećera, živčana vlakna imaju nedostatak kisika.

    Visoki nivoi glukoze u krvotoku dovode do nakupljanja fruktoze i sorbitola u nervnim vlaknima, izazivajući edeme. Kao rezultat toga, živčani snopi djelomično gube funkcije. Uporedo sa dijabetičkim promjenama, uništavaju se i mijelinske ovojnice koje izoliraju nervna vlakna. Zbog toga se nervni impulsi raspršuju i ne postižu konačni cilj. Vremenom, vlakna atrofiraju i prestaju prenositi živčane signale. Ako je dijabetes praćen visokim krvnim pritiskom, živčane ćelije mogu umrijeti kao rezultat spazma malih kapilara.

    Bol u nozi kod dijabetesa javlja se kao odgovor na bilo kakvu manju iritaciju kože. Ponekad se pacijent može probuditi noću od bola prouzrokovanog dodirom pokrivača. Oštećenja živčanih vlakana se obično javljaju simetrično na oba donja ekstremiteta. Neprijatne senzacije pojavljuju se na koži u obliku peckanja, peckanja, „trzaja guske“.

    Ponekad oštar bol od bodeža prodire kroz noge. Kod njih osjetljivost opada. Ovo stanje se naziva sindrom čarapa. Čovjek osjeća predmete koje dodiruje noga, nerazgovijetno, kao da je u čarapama. Donji udovi su mu stalno ohlađeni. Zbog smanjenja osjetljivosti nogu kod pacijenta, poremećena je koordinacija pokreta. Donji udovi ga ne slušaju. Ograničenje pokreta i loša cirkulacija uzrokuju atrofiju mišića. Oni gube snagu i opadaju u veličini.

    Smanjenje osetljivosti ne dozvoljava osobi da oseti bol u nogama tokom povrede, da oseti oštar ili vruć predmet. On možda neće dugo primetiti čireve na nogama. Ovo stanje je opasno po zdravlje pacijenta.

    Savet za prevenciju br

    Život sa dijabetesom zahtijeva posebnu pažnju na vaše zdravlje i bolest. Slijedite upute liječnika u vezi s prehranom, vježbanjem i lijekovima.

    Zadržavanje razine glukoze u krvi unutar preporučenog raspona je najbolja stvar koju možete učiniti kako biste kontrolirali svoju bolest i zaštitili noge.

    Dijabetes melitus i problemi sa nogama. Savet za prevenciju №2

    Pažljivo pregledajte noge na crvenilo, žuljeve, rane, naočnjake i druge znakove iritacije. Svakodnevni pregledi su posebno važni ako vam je poremećena cirkulacija krvi.

    Dijabetes melitus i problemi sa nogama. Savet za prevenciju №3

    Slijedite ove savjete za pravilnu njegu stopala:

  • Svakodnevno umivajte noge sapunom i toplom vodom.
  • Izbjegavajte natapanje stopala.
  • Nakon kupanja u potpunosti osušite noge, pri čemu posebno obratite pažnju na područja između nožnih prstiju.
  • Ne nanosite losion na područja između prstiju.
  • Pitajte svog ljekara koji tip losiona odgovara vašoj koži.

    Dijabetes melitus i problemi sa nogama. Savet za prevenciju №5

    Pridržavajte se sljedećih savjeta za njegu kako biste spriječili razvoj uraslih noktiju:

  • Jednom tjedno pažljivo pregledajte nokte na noktima.
  • Obrežite nokte ravno pomoću štipaljki za nokte.
  • Ne zaokružujte nokte i ne obrežite njihove stranice
  • Nakon obrezivanja obrubite ivicu nokta pomoću pile za nokte.
  • Razgovarajte sa svojim lekarom o tome kako pravilno da se brinete za nokte na noktima.

    Dijabetes melitus i problemi sa nogama. Savet za prevenciju br. 6

    Pravilno odabrana obuća, čarape i čarape mogu vam pomoći u zaštiti stopala. Slijedite ove savjete:

  • Kupite odgovarajuće čarape i čarape koji imaju meku elastiku.
  • Nosite čarape u krevet ako su vam stopala hladna.
  • Ne nosite sandale i ne idite bosi, čak i ako ste kod kuće.
  • Nosite dobro odabrane cipele.

    Dijabetes melitus i problemi sa nogama. Savet za prevenciju №7

    Da biste održali protok krvi u nogama, slijedite ove savjete:

  • Ako je moguće, podignite noge dok sjedite.
  • Često mažite nožnim prstima.
  • Pravite česte pauze kako biste istegnuli prste, pomičite stopalo u oba smjera.
  • Ne prekrižite noge, posebno duže vrijeme.

    Dijabetes melitus i problemi sa nogama. Savet za prevenciju br. 9

    Ljudi koji imaju dijabetes trebali bi posjećivati ​​doktora (po mogućnosti podologa) svaka 2-3 mjeseca, čak i ako nemaju problema s nogama. Pri svakom pregledu zatražite svog lekara da pažljivo pregleda vaše noge. Godišnji pregled stopala treba da uključuje:

  • Pregled gornjeg i donjeg dijela stopala i područja između nožnih prstiju.
  • Studija upale i crvenila kože.
  • Procjena pulsa na stopalu i njegove temperature.
  • Procjena osjetljivosti na stopalu.

    Kada treba vidjeti ljekara?

    Obratite se svom ljekaru ako primjetite neki od sljedećih simptoma:

    • Promjene boje ili temperature kože.
    • Oticanje stopala ili gležnja.
    • Pojava kukuruza, kukuruza, uraslih noktiju, zaraženih noktiju, suve i ispucale kože.
    • Bol u nozi.
    • Neugodan, trajan ili neobičan miris sa stopala.
    • Urasli nokti na noktima ili nokti zaraženi gljivicom.
    • Vlažne, otvorene rane sa izlučevinama koje polako zarastaju.

    Zašto dijabetes utječe na kožu

    Zbog poremećenog metabolizma ugljikohidrata i povećane koncentracije glukoze u osobi utječu svi organi i tkiva. I koža nije izuzetak.

    Uzroci promjena stanja kože kod dijabetesa su sljedeći:

    • zbog činjenice da je u krvi stalno visok šećer, ćelije kože dobijaju manje hranjivih sastojaka, a on postaje tanji,
    • metabolički proizvodi se nakupljaju u tkivima,
    • smanjen imunitet
    • nakupljanje triglicerida u ćelijama i tkivima,
    • kršenje nutrine.

    Sve to doprinosi činjenici da se dermis ne može boriti protiv bakterija i gljivica koje žive na njemu. Zbog toga, pacijent stalno ima visoki rizik od infekcije. Kako patološki procesi na koži napreduju, ona postaje tanja, svrbež i na njoj se formiraju područja s patološkim obojanjem. Pothranjenost folikula dlake dovodi do alopecije.

    Ove pojave doprinose keratinizaciji kože, promjeni njene strukture.

    Posebnosti HIV osipa

    Pojava osipa u prisustvu HIV infekcije u tijelu ima niz karakterističnih karakteristika:

    1. Generalizacija procesa - širenje osipa na velike dijelove tijela ili na više područja (na primjer, na glavu, vrat i leđa).
    2. Brz izgled elemenata osipa (može se razviti u nekoliko područja u roku od 5-7 dana).
    3. Teški klinički tijek (bolovi, može doći do visoke temperature), česte ulceracije primarnih elemenata osipa, pripojenje sekundarne infekcije (stvaranje pustula).

    Pojava osipa u prisustvu HIV infekcije u tijelu ima niz karakterističnih karakteristika:

    1. Generalizacija procesa - širenje osipa na velike dijelove tijela ili na više područja (na primjer, na glavu, vrat i leđa).
    2. Brz izgled elemenata osipa (može se razviti u nekoliko područja u roku od 5-7 dana).
    3. Teški klinički tijek (bolovi, može doći do visoke temperature), česte ulceracije primarnih elemenata osipa, pripojenje sekundarne infekcije (stvaranje pustula).

    Bolesti izazvane dijabetesom

    Prije svega, dijabetes izaziva gubitak kože svojih prirodnih funkcija - zaštitnih, hidratantnih, antibakterijskih. Gornji sloj kože ne prima dovoljno krvi i kiseonika, koji osiguravaju vitalnu aktivnost svih ćelija i postepeno počinju ispoljavati komplikacije.

    Nakon što se svrbež počne osjećati, razvijaju se još ozbiljnije kronične komplikacije i očituju se kožne bolesti.

    • Dijabetička skleroderma najčešće se pojavljuje kod ljudi koji pate od dijabetesa tipa 2 i karakterizira je zadebljanjem kože na stražnjem dijelu vrata, u gornjem dijelu leđa.Način liječenja bolesti je stroga kontrola šećera u krvi i uporaba hidratantnih ulja i krema.
    • Vitiligo se nalazi kod ljudi koji su bolesni.

    . Prvi znak bolesti je promjena prirodne boje kože. Kad se dogodi razvoj bolesti, prije svega dolazi do razaranja onih epidermalnih stanica, koje stvaraju pigmente koji određuju boju kože i počinju pokazivati ​​svijetle površine koje se po boji oštro razlikuju od zdrave kože. Često vitiligo pogađa želudac i grudi, ređe, ali to se događa na licu oko nosnica i usta. Liječenje bolesti se provodi pomoću hormona i mikropigmentacijom. Bolesnicima sa šećernom bolešću kompliciranim vitiligom ne preporučuje se kupanje sunčanih kupki, a kad izlaze vani, na izloženu kožu nanose kremu za sunčanje, jer sunčanje izaziva komplikaciju bolesti.

    Dijabetes melitus, prije svega, provocira kožu gubeći svoja prirodna svojstva - antibakterijska, hidratantna, zaštitna. Kisik i krv ne ulaze u gornji sloj kože da bi se osigurala vitalna aktivnost svih ćelija u dovoljnim količinama, a komplikacije se postepeno počinju izražavati.

    Urtikarija ima drugačiju prirodu, kod nekih se pojavljuje na tijelu, a kod drugih je moguće prebrojati broj formacija na prstima. Ako osip nije izražen, teško ih je primijetiti, a to znači da je bolest asimptomatska i teško je sumnjati. Osip je različite prirode:

    1. Mikotičke lezije izazvane umnožavanjem gljivica. Bolest razvija dermatozu.
    2. Pyodermatitis uzrokovan oštećenjem stafilokoka i streptokoka. Ovim oblikom, vezikule su ispunjene gnojem.
    3. Tačkasti osip s HIV-om pojavljuje se kada je oštećen vaskularni sistem. Tačkice različitih veličina šire se po tijelu.
    4. Seboroični dermatitis govori o HIV-u u ranoj fazi. Izrazita karakteristika je piling kože i jak svrbež.
    5. Maligne formacije koje se pojavljuju s razvojem bolesti.
    6. Papularni osip se manifestuje žarištima koja se sastoje od malih osipa. Ovo je uobičajena bolest uzrokovana HIV infekcijom. Broj formacija od nekoliko komada do cijelog tijela.

    Da biste razumjeli koju bolest imate, morate proći pregled. Osip s HIV-om se pojavljuje ne samo na površini kože, na sluznici i penisu. Prve formacije se pojavljuju kod osobe 12. - 56. dana infekcije, ovisno o imunitetu pacijenta, i traju duže vrijeme.

    Ananthema je znak različitih bolesti, od kojih se jedna zove HIV. Kada se dijagnosticiraju, osip poprima crveni ton i strši na površinu kože. Sami simptomi su neugodni, jer ih prati svrab.

    Prvi znakovi kod žena

    Svi smo više puta čuli da je bolest otkrivena u ranoj fazi lakše izliječiti ili spriječiti njene komplikacije. Zato je tako važno obratiti pažnju na uznemirujuće simptome.

    Dosta često možete primijetiti znakove dijabetesa kod žena na koži (vidi fotografiju 4).

    Postaje suva, izgleda starije od svojih vršnjaka. Često doživljavaju nelagodu u genitalnom području, suhoću, peckanje.

    Žene se često brinu zbog rekurentnih vaginalnih infekcija. Ovi su problemi također simptomi dijabetesa.

    I ovdje nije dovoljno samo posjetiti kozmetologa ili ginekologa, već će vam trebati konsultacija endokrinologa.

    Tokom razdoblja inkubacije, znakovi zaraze virusom imunodeficijencije kod muškaraca i žena mogu se pojaviti iz različitih organa i sistema. Međutim, prvi znak bolesti biće trajno povećanje temperature, često i do 38 stepeni.

    Takvo povećanje temperature pojavljuje se bez razloga i traje oko 10 dana. Postepeno se pridružuju kašalj, migrena, slabljenje sna i malaksalost.

    Možda ćete primjetiti osip.Mrlje od HIV-a mogu imati različitu nijansu, od ružičaste do tamno crvene.

    Ovi simptomi HIV-a mogu se vidjeti na fotografiji ispod.

    prvi znak bolesti je uporna groznica

    Žene često prate ozbiljan gubitak kilograma, što u nekim slučajevima čak vodi do anoreksije. Uz to, jedenje često završava mučninom i povraćanjem.

    Činjenica da se prvi znakovi infekcije ne pojavljuju odmah bila je gore opisana. Stoga odmah prelazimo na opis:

    • 7-12 dana nakon infekcije možete vidjeti prvi simptom - osip koji može prekriti cijelo tijelo. Prve simptome HIV-a kod muškaraca u obliku osipa, pogledajte dolje na fotografiji.
    • pacijent osjeti povećanje limfnih čvorova u prepone i vratu,
    • s vremenom se pridružuju umor i gubitak apetita, pospanost i nespremnost za rad.

    Prvi simptomi HIV-a kod muškaraca u obliku osipa

    Međutim, svaki navedeni simptom ne bi se trebao doživljavati kao zaražen HIV-om. Da biste potvrdili strahove, potrebno je proći određene testove. Takođe, ne zaboravite na mjere zaštite kako biste izbjegli takve strahove.

    Kako prepoznati HIV po osipu

    Eksanthema je znak HIV-a kod muškaraca i žena. Ali takav simptom ukazuje na razvoj različitih bolesti kod kojih tijelo svrbi. Dijagnozu možete posumnjati na sljedeći način:

    1. Pregledajte kožu. Kod ljudi koji imaju HIV, osip kod ljudi je crveni ili ljubičasti. Na tamnoj koži akne izgledaju primetnije, jer su tamne.
    2. Utvrdite lokalizaciju osipa. Češće se s HIV-om pojavljuju sitni osipi na trupu, rukama, grudima, vratu.
    3. Pogledajte detaljnije sebe. Ostali simptomi HIV infekcije: vrućica, slabost, bol u kostima, smanjeni apetit, čirevi, proliv, povraćanje, mučnina, otečeni limfni čvorovi.

    Karakterističan simptom HIV bolesti je trenutno širenje osipa po tijelu. Za nedjelju dana možete se potpuno prekriti crvenim mrljama. Kožni osipi se šire na velika područja, rijetko ih je malo. Simptomi ukazuju na razvoj prehlade. A da biste dijagnosticirali bolest u ranoj fazi, trebate biti testirani i konzultirati se s liječnikom.

    Dijagnoza HIV-a

    Na pozadini dijabetesa mogu se pojaviti druge bolesti. Stoga osip na koži ne znači uvijek napredovanje "slatkog oboljenja".

    Danas postoji nekoliko konzistentnih metoda dijagnosticiranja HIV-a.

    Atipični tok kožnih bolesti osnova je upućivanja pacijenta na HIV test.

    Laboratorijska dijagnostika se vrši u tri faze:

    • Prvo, utvrđuje se činjenica zaraze,
    • Zatim se određuje faza procesa i postavlja dijagnoza sekundarnih bolesti izazvanih HIV infekcijom.
    • Posljednja faza pregleda je redovno praćenje kliničkog tijeka bolesti i efikasnosti liječenja.

    U nekim situacijama ljudi idu liječniku ako postoji bilo kakav dermatitis, a već zbog dijagnoze postavlja se dijagnoza dijabetesa. Prije svega, osoba se šalje na krvni test kako bi se utvrdio nivo glukoze. Inače, dijagnoza kožnih patologija provodi se na isti način kao i u običnih ljudi.

    Prema vanjskom pregledu i instrumentalnim metodama dijagnostike, dermatolog određuje vrstu dermatoze. Da bi se utvrdila priroda sekundarnih kožnih lezija, propisani su bakteriološki testovi. Samo prema rezultatima studija propisuje se liječenje.

    Pacijenti koji se upućuju dermatologu sa različitim kožnim bolestima obično se upućuju na testove, koji uključuju testove na šećer. Često, nakon kontaktiranja dermatologa o dermatozi u pacijenata sa šećernom bolešću.

    S druge strane, dijagnoza dermatoza kod dijabetesa provodi se na isti način kao i kod bilo koje kožne bolesti. Obavlja se eksterni pregled, instrumentalni i laboratorijski testovi.Da bi se utvrdila priroda sekundarnih dermatoza, izvode se bakteriološki testovi za identifikaciju zaraznih uzročnika.

    Danas postoji nekoliko konzistentnih metoda dijagnosticiranja HIV-a.

    S obzirom da ne postoji niti jedan simptom koji bi bio odgovoran za manifestaciju HIV infekcije, nemoguće je postaviti dijagnozu na osnovu pritužbi pacijenata.

    Takva je dijagnoza potrebna zbog činjenice da javnost HIV infekciju tretira kao bolest koja nema liječenje i dovodi do smrtnog ishoda.

    Do danas postoji samo jedna metoda koja omogućava utvrđivanje prisustva infekcije što je moguće kvalitetnije - ovo je ispitivanje imunosorbenta povezanog enzimom. Pomoću ove analize moguće je utvrditi prisustvo antitijela na bolest. Materijal za analizu je krv uzeta iz vene.

    Tokom trudnoće takva je analiza obavezna.

    Prognoza i prevencija

    Prognoza za HIV infekciju zavisi od faze otkrivanja bolesti. Rano započinjanje antiretrovirusne i simptomatske terapije može značajno produljiti životni vijek i poboljšati njegov kvalitet.

    Prevencija HIV infekcije sastoji se u poznavanju i primjeni pravila sigurnog seksa, u odbijanju upotrebe droga. Prilikom obavljanja različitih medicinskih postupaka treba koristiti samo jednokratnu ili sterilisanu opremu. Da bi se isključio prijenos virusa s bolesne majke na dijete, dojenje je zabranjeno.

    Osip s HIV-om smatra se jednim od simptoma bolesti koja se pojavljuje u ranim fazama. Naravno, postavljanje konačne dijagnoze na temelju ovog simptoma je nemoguće, ali pojava specifičnih osipa postaje razlog odlaska liječniku.

    Prije početka liječenja kožnih patologija potrebno je normalizirati razinu šećera u krvi i vratiti sve metaboličke procese u tijelu.

    A kao prevencija dijabetičari bi se trebali pridržavati sljedećih preporuka:

    • koristite higijenske proizvode s potrebnim stupnjem Ph da se spriječi isušivanje kože i ne prouzrokuje alergije i iritacije,
    • koža na nogama zahtijeva posebnu pažnju, područja između prstiju treba redovno navlažiti posebnim kremama i uljima,
    • trajno podmažite keratiniziranu kožu posebnim kozmetičkim uljem,
    • pažljivo pratite higijenu intimnog područja,
    • poželjno je nositi odjeću izrađenu samo od prirodnih vlakana koja se nigdje ne stisnu i ne utrnu,
    • kada se formiraju čirevi ili rane, treba izvršiti dezinfekciju i ostaviti ih otvorenima,
    • Ne bavite se liječenjem, a ako se pojave ozbiljnije povrede kože, obratite se stručnjaku.

    Povoljna prognoza ovisi o tome koliko je započeo pravovremeni tretman i od toga koliko je efikasno bilo moguće obnoviti metaboličke procese u tijelu. Najvažniji faktor pozitivne dinamike oporavka je poštivanje preporuka lekara i temeljita nega kože.

    Prognoza dermatoza koje izazivaju dijabetes ovisi o tome koliko će u potpunosti biti moguće prilagoditi pacijentovo stanje i vratiti metabolizam.

    Prevencija razvoja dermatoza na koži je uporaba posebne njege kože. Potrebno je koristiti samo najslabije deterdžente, po mogućnosti bez parfema, koristiti ovlaživače. Za grubu kožu stopala koristite pepelnicu ili posebne filete. Ne treba da odrežete korice koje ste formirali sami ili koristite narodne lekove kako biste ih spalili.

    Potrebno je odabrati odjeću samo od prirodnih tkanina, mijenjati posteljinu, čarape ili čarape svakodnevno. Odjeća bi trebala biti odabrana u veličini tako da ništa ne trlja i ne stisne kožu.

    Stvarajući male rane, odmah morate dezinficirati kožu, ali rane nemojte lijepiti trakom. Ako se pojave osipi na koži, obratite se dermatologu.

    Neke bolesti kože povezane s dijabetesom

    Jedan od najčešćih problema kože sa dijabetesom je redovan svrbež kože. Uglavnom se javlja kada šećer u krvi nije normalan. Svrab kože kod dijabetesa najčešće je znak hiperglikemije - visokog šećera u krvi.

    U bolesnika sa dijabetesom tipa 2 može se pojaviti dijabetička skleroderma - bolest kod koje se koža zadebljava na stražnjem dijelu vrata i gornjem dijelu leđa. Kod skleroderme je važno držati svoje šećere pod nadzorom i koristiti hidratantne i losione koji omekšavaju kožu.

    Vitiligo je kožna bolest koja se najčešće nalazi kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 1. Vitiligo poremećuje pigmentaciju kože zbog nestanka pigmenta melanina u nekim od njegovih područja. Problemi se najčešće javljaju na grudima i trbuhu, ali mogu biti i na licu, oko usta, nozdrva i očima. Moderni tretmani vitiliga uključuju antioksidante, imunomodulatore, steroide i mikropigmentaciju - posebne tetovaže za obnavljanje boje kože. Ako imate vitiligo, trebali biste koristiti kremu za sunčanje s SPF od 30 i više kako biste spriječili opekotine od sunca na obezbojenim dijelovima kože.

    Kako se mijenja koža?

    Na fotografiji se može vidjeti koža koja ima dijabetes. Vrlo je hrapava i suha tokom palpacije, smanjuje se turgor, na njemu se nalaze mrlje, može doći do akni. Zatamnjenje i gubitak kose se često javljaju nego kod zdrave osobe. To je zbog velike osjetljivosti folikula dlake na disfunkciju metaboličkih procesa. Ako osoba ima znakove difuzne alopecije, može se reći da je dijabetes slabo kontroliran, ili da se razviju komplikacije. Kod dijabetes melitusa, uključujući njegove kožne manifestacije, na primjer, suvoću, svrab, recidiv infekcija gljivicama i bakterijama, možemo govoriti o bolesti u razvoju koja se razvija.

    3 vrste patologije kože dijabetičara:

    • ako osoba ima primarne lezije, glavni razlog su komplikacije. Primjećuje se i oštećenje perifernih živaca i krvnih žila s disfunkcijama metaboličkih procesa. To uključuje dijabetičku dermopatiju, pemfigus, lipoidnu nekrobiozu, osip, ksantomatozu i druge patologije,
    • uzrok sekundarnih lezija su kožne bolesti koje se razvijaju zbog infekcije bakterijama i gljivicama koje se ponavljaju kod dijabetesa,
    • treći tip se manifestuje dermatozama lijekova izazvanim lijekovima tokom liječenja patologije. Oni uključuju toksemiju, urtikariju i lipodistrofiju izazvane injekcijama.

    Mnoge manifestacije na zahvaćenoj koži mogu se opažati dugo vremena, sklone su čestim egzacerbacijama, potrebno je njihovo liječenje. Sva kožna oštećenja kod dijabetesa detaljno su prikazana na fotografiji.

    Dijabetički plikovi

    Kod teške dijabetičke polineuropatije na koži se pojavljuju veliki plikovi ispunjeni bistrom tekućinom, koji su slični manifestacijama opeklina.

    Njihov promjer može biti od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Ne prate ih bolovi i mogu se nalaziti na površini prstiju, podlaktica ili nogu.

    Jednom kada se razina šećera u krvi stabilizira, mjehurići se razgrade i obično ne ostavljaju ožiljke.

    Dijabetička ksantomatoza

    Ovu bolest pokreće loša korekcija razine šećera i porast triglicerida u krvi. Pacijent razvija tvrde voštane plakove u obliku graška sa žutom bojom i crvenim obrubom.

    Češće su lokalizirane na licu i stražnjici ili na naborima gornjih i donjih ekstremiteta. Ovi elementi svrbe i razrjeđuju se za nekoliko tjedana.

    Za liječenje ove komplikacije dijabetesa nužna je normalizacija razine šećera i masti u krvi.

    Promjene na koži ateroskleroze

    Ove lezije kože nalaze se kod otprilike jedne trećine bolesnika sa dijabetesom tipa 1 i uzrokovane su aterosklerotičnim lezijama krvnih žila koje opskrbljuju kožu.

    Njihovo sužavanje dovodi do nedovoljne opskrbe tkiva kisikom i hranjivim tvarima. Kao rezultat toga, koža postaje hladna na dodir i stanjiva se, kosa ispada, nokti se obojavaju i zadebljaju.

    Osim toga, pogođena područja kože polako zacjeljuju i postaju podložnija infekcijama.

    Dijabetička skleroderma

    Ova je bolest rijetka i dijagnosticira se kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2. Manifestira se u obliku zadebljanja kože stražnjeg dijela vrata i gornjeg dijela leđa.

    Uz dijabetes melitus tipa 1, na koži se često pojavljuju mjesta hipopigmentacije - vitiligo.

    Ova dermatološka bolest često se opaža kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 1.

    Zbog uništavanja stanica koje proizvode pigment, pojedini dijelovi kože ostaju neobojeni i izgledaju kao izbijeljena mjesta. Obično se područja hipopigmentacije nalaze na trbuhu i grudima.

    Ponekad se nalaze na licu oko očiju, nosnica i usana.

    Acanthkeratoderma

    Ovo oštećenje kože obično prethodi razvoju dijabetesa melitusa tipa 2 i nekih drugih endokrinih patologija. Akanthokeratoderma je jedinstveni marker dijabetesa i manifestacije na koži inzulinske rezistencije. Češće se ova promjena na koži primjećuje kod ljudi koji imaju pretilost.

    Na određenim dijelovima kože, često na području prirodnih nabora kože, pacijent razvija pečate. Koža izgleda poput preplanule ili prljave, postaje preplanula, a površina joj podsjeća na tkaninu poput baršuna. Najčešće se područja zamračenja nalaze na bočnoj ili stražnjoj strani vrata ili prepona, ali ponekad su prisutna na laktovima i koljenima.

    Savjeti za njegu kože dijabetesa

    Sljedeći stručni savjet pomoći će u smanjenju vjerojatnosti problema s kožom s dijabetesom:

    1. Operite kožu blagim sapunom i temeljito je osušite ručnikom (posebno u prirodnim naborima).
    2. Koristite hidratantne losione i kreme za tijelo.
    3. Pijte dovoljno vode tokom dana.
    4. Odaberite posteljinu u veličini i od prirodnih tkanina.
    5. Nosite udobne cipele od dobro prozračenih materijala.
    6. Ako se pojave bilo kakvi znakovi oštećenja kože (mrlje, ljuštenja, ogrebotine, dugotrajne nezdravljujuće lezije), obratite se ljekaru.

    Kojem doktoru se obratiti

    Ako se pojave osipi, plombe, ljuštenja, crvenilo, kršenja pigmentacije kože, svrbež i druge neugodne senzacije, obratite se dermatologu. Nakon postavljanja dijagnoze ljekar će preporučiti liječenje bolesti i konsultaciju s endokrinologom.

    Dijabetička dermopatija i druge kožne lezije kod dijabetesa nastaju zbog nakupljanja šećera i drugih toksičnih produkata poremećenog metabolizma u koži i zbog razvoja polineuropatije i mikroangiopatije.

    Ovi problemi s kožom u velikoj mjeri nastaju zbog kvalitete korekcije šećera u krvi.

    U nekim slučajevima takve dermatološke manifestacije ne zahtijevaju liječenje i odlaze samostalno, a za uklanjanje drugih potrebna je posebna terapija.

    Ocjena :( - 2, 5,00 od 5)
    Učitavanje ...

    Lezije kože kod dijabetesa: kako liječiti?

    Poremećen metabolizam glukoze u bolesnika sa šećernom bolešću dovodi do pojave patoloških promjena u svim, bez izuzetka, organima ljudskog tijela.

    Uzrok kožne patologije kod dijabetesa je visoka koncentracija šećera i nakupljanje toksičnih produkata poremećenog metabolizma.

    To dovodi do strukturalnih promjena ne samo u dermisu i epidermi, već i u lojnoj, znojnoj žlijezdi i folikulima kose.

    Takođe, dijabetičari imaju dijabetičku polineuropatiju i mikroangiopatiju, koji takođe negativno utiču na kožu. Svi ti faktori, kao i smanjenje općeg i lokalnog imuniteta, dovode do rana, čireva i gnojno-septičkih procesa.

    Promjene kože

    Koža dijabetičara zbog bolesti postaje vrlo suha, hrapava na dodir, njen turgor se smanjuje.

    Kosa postaje gušća i propada češće nego inače, jer je folikula dlake vrlo osjetljiva na metaboličke poremećaje. Ali difuzna ćelavost ukazuje na loše kontroliran dijabetes ili razvoj komplikacija.

    Na primjer, gubitak kose na potkoljenicama kod muškaraca može ukazivati ​​na neuropatiju donjih udova.

    Potplati i dlanovi prekriveni su pukotinama i kapcima. Često koža poprimi nezdravi žućkasti ton. Nokti se zadebljavaju, deformiraju i razvija se hiperkeratoza subungualne ploče.

    Klasifikacija kožnih lezija kod dijabetesa

    U modernoj medicini je opisano oko 30 različitih dermatoza, koje se razvijaju u pozadini ove bolesti ili joj prethode.

    Sve kožne patologije kod dijabetičara mogu se podijeliti u 3 velike grupe:

    • Primarne - lezije kože koje su uzrokovane direktnim učincima komplikacija dijabetesa. Naime, dijabetička neuro- i angiopatija i metabolički poremećaji. Primarne patologije uključuju dijabetičku ksantomatozu, dijabetičku dermatopatiju, lipoidnu nekrobiozu, dijabetičke plikove itd.
    • Sekundarne bolesti su kožne bolesti izazvane bakterijskim i gljivičnim infekcijama, čiji se česti recidivi javljaju zbog šećerne bolesti,
    • Dermatoze izazvane lijekovima koji se koriste u liječenju dijabetesa. Uključuju lipidstrofiju nakon injekcije, toksidermiju, urtikariju, ekzematozne reakcije.

    Dijabetičke lezije kože u pravilu traju dugo, karakteriziraju ih čestim pogoršanjima. Slabo se podvrgavaju liječenju.

    Dalje, smatramo najčešćim dijabetičkim dermatozama. Dijagnozu i liječenje ove skupine posljedica šećerne bolesti obavljaju ljekari specijalisti - endokrinolog i dermatolog.

    Dijabetička dermatopatija

    Najčešće oštećenje kože s dijabetesom. Razvija se angiopatija, odnosno promjene u mikrocirkulaciji u krvnim žilama koje kožu hrane krvlju.

    Dermopatija se manifestuje pojavom crvenkasto-smeđih papula (promjera 5-12 mm) na prednjoj površini nogu. Vremenom se stapaju u ovalno ili zaobljeno atrofično mjesto, nakon čega slijedi prorjeđivanje kože. Ova se kožna lezija češće otkriva kod muškaraca koji imaju dugu povijest dijabetesa.

    Simptomi u pravilu izostaju, nema bolova, ali ponekad na mjestima lezija pacijenti osjećaju svrbež ili peckanje. Ne postoje metode liječenja dermopatije, a može nestati za godinu ili dvije.

    Liječenje lipoidne nekrobioze

    Ne postoji efikasan tretman lipoidne nekrobioze. Preporučeni lijekovi koji normaliziraju metabolizam lipida i poboljšavaju mikrocirkulaciju. Propisuju se i vitamini i multivitaminski kompleksi. Uspješno se primjenjuju intrafokalne injekcije heparina, inzulina, kortikosteroida.

    • aplikacije rastvorom dimeksida (25-30%),
    • troksevazin, heparinska mast,
    • zavoji sa kortikosteroidnim mastima.

    Fizioterapija. Fono - ili elektroforeza s hidrokortizonom, aevitom, trentalom. Laserska terapija, retko se ulceracija uklanja operativno.

    Gljivična oboljenja kože kod dijabetičara

    Najčešće se razvija kandidijaza, uzročnik Candida albicans. Ponavljajuća kandidijaza jedan je od prvih simptoma dijabetesa.

    Javlja se uglavnom kod starijih osoba i kod punih bolesnika. Lokaliziran je uglavnom u genitalnom području i velikim naborima kože, kao i na sluzokoži, u interdigitalnim naborima.Uz bilo kakvu lokalizaciju kandidijaze, njen prvi znak je tvrdoglav i jak svrbež, a zatim se pridružuju i drugi objektivni simptomi bolesti.

    U početku bjelkasti trak macerirane epiderme nastaje u dubini nabora i stvaraju se površinske erozije i pukotine. Erozije imaju sjajnu i vlažnu površinu, sam defekt je plavkasto-crven i ograničen je na bijeli obod.

    Glavni fokus kandidijaze je okružen malim površnim pustulama i vezikulama, koji su njegov pregled. Ti se elementi osipa otvaraju i postaju erozijski, tako da površina erozne površine raste.

    Dijagnoza se lako potvrđuje kulturološkim i mikroskopskim pregledom.

    Liječenje dijabetesne kandidijaze

    Terapija mora biti sveobuhvatna i uključuje:

    • antimikotičke masti ili kreme koje je potrebno nanositi prije nego što osip nestane, a zatim još 7 dana,
    • rastvori anilinskih boja, mogu biti alkoholna ili vodena (s velikom površinom oštećenja). Tu spadaju - 1% rastvora sjajno zelene boje, 2-3% rastvora metilen plave boje. Takođe, za lokalno lečenje koristi se Castellani tečnost i 10% -tna borna kiselina,
    • sistemska antifungalna sredstva flukonazol, ketokonazol, itrakonazol. Uobičajeni smisao propisivanja ovih lijekova je da su prilično efikasni, pristupačni i zahvaljujući njima se brzo možete riješiti simptoma kandidijaze.

    Bakterijske bolesti kože kod dijabetičara

    Dijabetičari su mnogo vjerovatnije od ostatka populacije boli, karbunke, piodermiju, flegmone, erizipele, paronihiju i panaritij. U pravilu ih uzrokuju streptokoki i stafilokoki. Pristupanje zaraznim i upalnim kožnim bolestima dovodi do produljenih i teških pogoršanja dijabetesa i zahtijeva imenovanje ili povećanje doze inzulina.

    Terapija ovih bolesti trebala bi se temeljiti na rezultatima istraživanja vrste patogena i njegove osjetljivosti na antibiotike. Pacijentu su propisani tabletni oblici antibiotika širokog spektra. Ako je potrebno, izvode se kirurški zahvati, na primjer, otvaranje kila, drenaža apscesa itd.

    Dijabetičke dermatoze poput dijabetičke bule, rubeoze, akantokeratoderme, dijabetičke skleroderme, dijabetičnog ksantoma, diseminiranog prstenastog granuloma vrlo su rijetke.

    Lezije kože kod dijabetičara su danas prilično česte. Liječenje ovih stanja uključuje određene poteškoće. Sve bi trebalo započeti uspješnom kontrolom koncentracije šećera u krvi i izborom odgovarajućeg kompleksa lijekova za dijabetes. Bez korekcije metabolizma ugljikohidrata u ovoj skupini bolesnika, sve metode liječenja su neefikasne.

    Dijabetes tipa 2 i kožne bolesti: opis i metode liječenja

    Kožne bolesti mogu nastati kada su razine šećera u krvi previsoke, te su prvi vidljivi znak dijabetesa.

    Procjenjuje se da trećina obolelih od dijabetesa ima kožne bolesti povezane s dijabetesom.

    Metode liječenja postoje, ali normalizacija šećera u krvi je najefikasnija metoda prevencije i liječenja.

    Kako dijabetes tipa 2 utiče na zdravlje kože?

    Kada je razina šećera u krvi duže vrijeme previsoka, u tijelu se događa nekoliko promjena koje utječu na zdravlje kože:

    Šećer u krvi se izlučuje putem urina. Višak šećera u krvi povećava učestalost mokrenja, što može uzrokovati dehidraciju i isušivanje kože.

    Dovodi do upalne reakcije, koja s vremenom smanjuje ili, obrnuto, pretjerano stimulira imunološki odgovor.

    Izaziva oštećenje živaca i krvnih žila, smanjuje cirkulaciju krvi. Loš protok krvi mijenja strukturu kože, posebno kolagena. Bez zdravih mreža kolagena, koža postaje ukočena, a u nekim slučajevima i izrazito nježna.Kolagen je takođe važan za pravilno zarastanje rana.

    Kožne bolesti dijabetesa tipa 2

    Nekoliko stanja kože povezano je s visokim ili nekontroliranim nivoima šećera u krvi.

    Iako je većina komplikacija povezanih s dijabetesom bezopasna, simptomi nekih od njih mogu biti bolni, uporni i potrebna im je medicinska pomoć.

    Najbolja i najlakša opcija za liječenje većine kožnih bolesti povezanih s dijabetesom je normalizacija šećera u krvi. U težim slučajevima koriste se oralni steroidi i masti.

    Uobičajena stanja kože povezana s dijabetesom tipa 2 uključuju sljedeće:

    Stanje karakterizira tamnjenje i zatezanje kože, posebno u ingvinalnim naborima, stražnjem dijelu vrata ili pazuha. Lezije mogu biti znak predijabetesa.

    Akanthokeratoderma se javlja kod 74% ukupnog broja dijabetesa. Gubitak kilograma je najbolji način da se smanji rizik od razvoja bolesti.

    Osobe s psorijazom razvijaju ljuskaste, svrbežne crvene mrlje na svojoj koži. Postoje promjene u strukturi noktiju. Ponekad psorijaza razvija psorijatični artritis, praćen jakom bolom u zglobovima.

    1. Održavanje zdravog načina života,
    2. Kreme i masti od kortizona,
    3. Kontrola šećera u krvi,
    4. Kontrola težine
    5. Oralni ili injekcijski lijekovi.

    Osobe sa dijabetesom tipa 2 dvostruko su vjerojatnije da će razviti psorijazu.

    Ovo se stanje primjećuje zadebljanjem kože najčešće na gornjem dijelu leđa i na vratu. Skleroderma je rijetka bolest koja obično pogađa ljude s viškom kilograma.

    1. Oralni lekovi kao što su ciklosporin,
    2. Fototerapija.

    Sindrom mobilnosti zglobova i amiloidoza

    Bolest se očituje formiranjem zategnute, guste kože na rukama i prstima. To može uzrokovati ukočene zglobove i oštećenje tetiva.

    Kako bi se spriječio razvoj ove komplikacije kod ljudi koji imaju dijabetes potrebno je održavati normalnu razinu šećera u krvi.

    Ovo je stanje gotovo uvijek znak dijabetesa. Mjehurići se razvijaju nasumično na rukama i nogama. Formacije su veličine od 0,5 do 17 centimetara (cm), bezbolne su i javljaju se odvojeno ili u grozdovima.

    Jedini efikasni tretman je normalan šećer u krvi.

    U prisustvu buloznih formacija potrebno je izbjegavati otvaranje čira kako bi se izbjegla infekcija. Mjehurići obično liječe bez ožiljaka, ali ako se razviju komplikacije, možda će biti potrebna operacija - amputacija.

    Ovo stanje obilježeno je okruglim crvenkastim ili svijetlosmeđim mrljama. Tačkice se obično pojavljuju na nogama ili drugim koštanim delovima tijela, imaju zareze i ljuske.

    39% pacijenata sa dijabetesom tipa 2 razvija dijabetičku dermopatiju.

    Uzrok bolesti je oštećenje ili promjena na živcima i krvnim žilama.

    Mrlje nastale dijabetičkom dermopatijom su sigurne, liječenje nije potrebno.

    Druga komplikacija dijabetesa su dijabetični čir. Dijabetični ulkusi mogu se oblikovati bilo gdje u tijelu, ali najčešće se pojavljuju na nogama.

    U 15% slučajeva bolest se razvija u dijabetičko stopalo.

    Formiraju žute ljuskave formacije. Obično se pojavljuju na kapcima i u blizini njih, ovo stanje može biti povezano s povećanom razinom tjelesne masti ili šećera u krvi.

    Liječenje ksantelazme uključuje:

    1. dijeta
    2. lijekovi za snižavanje lipida.

    Bolest prati stvaranje mrlja od crvenkasto smeđe do žućkasto-narančaste boje, ponekad i svrbeža.

    Oštećenja se javljaju bilo gdje na tijelu, ali najčešće se pojavljuju na bokovima, stražnjici, laktovima i koljenima.

    Mekane konveksne formacije na koži. Imaju boju kože. Fibromi su izuzetno česti među općom populacijom. Višak takvih formacija ukazuje na povećan nivo šećera u krvi.

    Fibroidi imaju tendenciju da se formiraju u područjima kao što su aksilarne udubine, vrat, ispod grudnog koša i u naborima prepona.

    Bolest počinje formiranjem sitnih, tvrdih čestica koje napreduju do velikih, tvrdo žutih ili crvenkasto-smeđih plakova.

    Plakovi su obično bezbolni, a koža koja ih okružuje je blijeda i sjajna. Nakon zarastanja plakova, mogu ostati ožiljci.

    Periodi aktivnog i neaktivnog rasta plakova, koji dijelom ovise o nivou šećera u krvi. Ako osoba posmatra napredovanje lipoidne nekrobioze, to je znak da trenutni tretmani dijabetesa nisu efikasni.

    Bolest karakteriziraju čvorovi na tijelu. Ima crvenkastu boju. Granulomi se najčešće javljaju na rukama, prstima i podlakticama. Formacije mogu biti pojedinačne ili mnogobrojne.

    Ljekarima još nije jasno je li dijabetes uzrok granuloma ili ne. Lezije su bezopasne, iako postoje lijekovi za liječenje slučajeva dugotrajnih prolaznih granuloma.

    Kožne bolesti pogođene dijabetesom tipa 2

    Ljudi sa dijabetesom tipa 2 imaju veću vjerojatnost da će razviti teške bakterijske i gljivične infekcije, a takođe imaju sklonost češćim, težim alergijskim reakcijama.

    Bakterijske infekcije manifestuju se kao upalni, gnojni, crveni čirevi. Najčešće, infekcije izazivaju stafilokozne bakterije. Uzimanje antibiotika i pravilno praćenje nivoa šećera u krvi obično su dovoljni da se spriječi razvoj bakterijske infekcije.

    Nakon nekoliko dana, bakterijski čir će lučiti gnoj, a zatim će početi zacjeljivati. Žljebovi koji se ne mogu samostalno očistiti od gnoja ili ih je izuzetno potrebno otvoriti uz pomoć hirurga.

    Uobičajene bakterijske infekcije kod osoba sa dijabetesom tipa 2:

    1. Furunkuloza - upala veličine od 2 do 3 cm,
    2. Ječam u očima
    3. Infekcije noktiju
    4. Infekcija folikula dlaka,
    5. Carbuncle.

    Gljivične infekcije obično uzrokuju crvene osipe omeđene ljuskavom kožom, a ponekad i male plikove.

    Gljivicama je potrebna vlaga da se razmnožavaju, pa se infekcije obično javljaju na toplim, vlažnim naborima kože: između prstiju i nožnih prstiju, u pazuhu i preponama.

    Ako dođe do infekcije, potrebno je liječenje kako bi se izbjegle komplikacije.

    Ostale uobičajene infekcije povezane s dijabetesom tipa 2 uzrokuju kvasac, kao što je drozd.

    Epidermofitoza stopala je uobičajena vrsta gljivične infekcije, koja se obično manifestuje ili kao ljuskaste mrlje između prstiju, više vezikula ili u obliku praškaste boje na tabanima.

    Epidermofitoza stopala prenosi se s osobe na osobu uobičajenim cipelama ili u vlažnim okruženjima kao što su javni tuševi.

    Ringworm je drugo ime za gljivičnu infekciju. Ringworm nije uzrokovan crvima, već je ime dobio po pojavljivanju prstenastih osipa.

    Kako sprečiti komplikacije

    Najbolji način da smanjite rizik od kožnih bolesti je održavanje normalne razine šećera u krvi.

    Dijeta, lična higijena, vježbanje, mršavljenje i uzimanje lijekova mogu vam pomoći da snizite šećer u krvi.

    Savjeti za njegu kože:

    Izbjegavajte dugotrajno kupanje ili tuširanje, kao i odlazak u saunu.

    Izbjegavajte kozmetiku koja se suši ili može izazvati iritaciju na koži. To su mirisni sapuni, ulja i pjene za kupanje.

    Koristite šampone, regenerator i gelove za tuširanje koji sadrže nježne sastojke.

    Neka vaša koža bude čista i suva.

    Vlažite kožu, izbegavajte suhu kožu.

    Držite prste i nožne prste čistima kako biste spriječili rast gljivica.

    Minimizirajte upotrebu higijenskih sprejeva.

    Izbjegavajte grebanje ili trljanje infekcija, osipa i čira.

    Odmah tretirajte kožne bolesti i pratite proces ozdravljenja nastalih formacija.

    Pacijenti s dijabetikom trebaju svakodnevno provjeravati stopala na promjene na koži, čirevima i drugim tvorbama. Udobne cipele pomoći će poboljšati cirkulaciju krvi i spriječiti ili smanjiti učinke drugih štetnih faktora.

    Kožni osip s dijabetesom: njihove vrste, fotografije, tretman

    Koža je jedna od prvih koja je reagovala na uporno povećanje glukoze u cirkulirajućoj krvi ili hiperglikemiju. Poremećen metabolizam ugljikohidrata dovodi do pojave i nakupljanja atipičnih metaboličkih produkata, koji narušavaju aktivnost znojnih i lojnih žlijezda.

    Promjene na malim žilama kože, poliangiopatija i oslabljena nervna regulacija vaskularnog tonusa kombiniraju se kod šećerne bolesti s problemima imunološkog sustava, općim i lokalnim.

    Svi ti faktori dovode do pojave različitih kožnih bolesti, svrbeža, grebanja i infekcija.

    Promjena kože

    Fotografija prikazuje stanje epiderme u dijabetesu. Normalna koža ima visoku turgor - elastičnost. To je osigurano normalnim sadržajem vode u ćelijama.

    Kod dijabetičara, zbog činjenice da tekućina ne ostaje u tijelu, te se ubrzano izlučuje znojem i urinom, kožno tkivo gubi elastičnost, postaje suvo i hrapavo, i to se osjeća kada je dodirne.

    Kako se bolest razvija, promjene poprimaju izražen karakter. Pojavljuje se trajni svrbež na koži, postojan, bogat piling. Epiderma se smanjuje, piling je cijelim pločicama, što je dobro vidljivo na fotografiji. Naročito je to vidljivo na vlasištu, gdje se ljuštenje, svrbež prate pojačanim gubitkom kose, njihovom dosadnošću, suvošću.

    Na ostatku kože mogu se pojaviti mrlje različitih veličina, boja, osip koji mogu biti praćeni jakim svrbežom. Područja kože koja trpe trenje su potplat i dlanovi se pomlađuju, koža postaje hrapava, može dobiti trajnu žutu boju. Svaka manja rana postane problematična, dugo ne zaraste.

    Karakteristična kombinacija dijabetesa je stanjivanje kože uz istodobnu hiperkeratozu (zadebljanje) ploča nokta. Nokti postaju nekoliko puta deblji, požute i mijenjaju oblik - deformiraju se. Kako točno to izgleda, prikazano je na fotografiji.

    Dakle, može se tvrditi da s dijabetesom koža podliježe sljedećim promjenama:

    • postaje suva, hrapava
    • propada
    • razvija se hiperkeratoza nokta - rast ploča nokta,
    • mrlje se pojavljuju na tabanima, dlanovima,
    • opaža se požutjelost kože.

    Međutim, svi ovi problemi s vremenom postaju održivi. Postoje najkarakterističnije manifestacije na koži po kojima je moguće posumnjati ili promatrati efikasnost liječenja dijabetesa.

    Pročitajte i Znakovi metaboličkog sindroma u djeteta

    Dijabetesne bolesti kože

    Jedan od signalnih znakova bolesti kod dijabetesa je svrab na koži. Dobija uporni karakter, pruža pacijentu značajne poteškoće, neugodnosti u svakodnevnom životu.

    Pacijent češlja svrbežna mjesta: prednju površinu potkoljenice, ingvinalnu regiju, uzrokujući višestruko oštećenje epiderme (vidi fotografiju).

    Takve mikropukotine, ogrebotine je teško liječiti, često se zaraze i prelaze u hronični tijek.

    Sve kožne bolesti koje se pojave sa dijabetesom mogu se podijeliti u nekoliko velikih grupa.

    1. Povezana sa promjenama krvnih žila, poremećajima metabolizma metabolizma. To su takozvane primarne kožne bolesti kod dijabetesa.
    2. Kožne infekcije: gljivične i bakterijske, koje se javljaju kao sekundarne komplikacije oštećenja epiderme.
    3. Sve ostale bolesti koje su provocirane terapijskim lijekovima i postupcima tijekom liječenja osnovne bolesti.

    Dermatopatija

    To uključuje dijabetičku dermatopatiju. Sa dijabetesom se javlja vrlo često. Na prednjim površinama nogu pojavljuju se mrlje.

    Obojena intenzivno crvenkasto smeđom bojom, znatno se razlikuje od ostatka kože.

    Mrlje imaju jasno definiranu granicu, boja s vremenom i trajanjem bolesti postaje stalno smeđa, a i sama struktura izmijenjenog područja kože se mijenja.

    To je zbog promjena krvnih žila u ovom području (prikazano na fotografiji). U ovom se slučaju ne primjenjuje poseban tretman. Stanje se ispravlja stalnim održavanjem nivoa šećera u granicama normale.

    Sekundarne komplikacije

    Aktivno češljanje, trajna trauma kože uz istovremeno smanjenje imuniteta i općeg i lokalnog, prije ili kasnije dovodi do činjenice da su manje povrede i rane na koži zaražene raznim mikroorganizmima. Najčešće su to uzročnici gljivičnih bolesti. Činjenica je da su to gljivični mikroorganizmi koji se množe aktivno u uvjetima promjene pH vrijednosti ljudske kože kod dijabetesa. Za njih su stvoreni idealni uslovi:

    • kršenje pH kože,
    • proliferacija epitelnih ploča - piling, hiperkeratoza,
    • obilno znojenje dovodi do maceracije - ogrebotine i pelenski osip na koži.

    Gljivične bolesti kod dijabetes melitusa pojačavaju svrbež kože, teško se liječe, ostavljaju mrlje trajne pigmentacije, osipi imaju tendenciju prerastanja i spajanja jedni s drugima, kandidijaza kože je prikazana na fotografiji.

    Liječenje uključuje lokalni tretman antifungalnim mastima, anilinskim bojama (sjajno zeleno, Castellani). U nekim slučajevima ljekar propisuje antimikotske lijekove za oralnu primjenu.

    Infekcija kožnih osipa kod pacijenata sa dijabetesom mnogo je češća nego kod ljudi koji ne pate od takve bolesti. Svrab dovodi do infekcije i ozbiljnih komplikacija. Uključuju erizipele, flegmone, vrenja, karbune, paronihiju i panaritijum.

    Zaključak

    Uspješno liječenje kožnih bolesti kod pacijenata sa šećernom bolešću direktno ovisi o uspjehu liječenja osnovne bolesti, disciplini pacijenta, slijedeći preporuke za korekciju šećera u krvi i praćenje njegove razine. Bez ovih stanja efikasno liječenje kožnih osipa i bolesti kod dijabetičara vrlo je teško.

    Pogledajte video: Rak jetre simptomi i lečenje (Mart 2024).

    Ostavite Svoj Komentar