Teraflex za dijabetes: je li moguće uzimati hondroprotektore za dijabetes tipa 2

Glukozamin djeluje dobro u kombinaciji s hondroitinom, tako da je dobro što su oboje u vašem lijeku.
Da bi se hondroprotektori (lijekovi za liječenje zglobova) mogli u potpunosti apsorbirati, potrebna nam je fizička aktivnost (koja poboljšava protok krvi u mišićno-koštanom sistemu). Stoga se pokušajte kretati, hodati, plivati, baviti se više gimnastikom (opterećenja biramo prema toleranciji).

Hondroitin i glukozamin nemaju izražen efekat na šećer u krvi, možete ga mirno uzimati (šećer se može malo promijeniti, ali neće puno porasti). MSM je antiupalni lijek koji sadrži sumpor koji ne utiče na nivo glukoze u krvi.

Ako se više krećete i uzimate ove lijekove, tada će se povećavanjem tjelesne aktivnosti šećer u krvi samo poboljšati.

Opće karakteristike lijeka i njegovog proizvođača

Često pacijenti imaju pitanje je li Teraflex dodatak prehrani ili lijek. Kako biste odredili odgovor na ovo pitanje, trebali biste proučiti razliku između dodataka prehrani i lijeka. Dodaci - dodatak prehrani, koji pomaže u stimulaciji cijelog tijela.

Takva stimulacija tijela može donekle ublažiti pacijentovo stanje. Dodaci u svom sastavu sadrže bioaktivna jedinjenja. Lijekovi u svom sastavu imaju aktivne komponente. Lijekovi se koriste za dijagnostiku, profilaktičku upotrebu i za liječenje određenih bolesti.

Na osnovu tih definicija možemo zaključiti da je Teraflex lijek.

Lijek proizvodi njemačka kompanija Bayer.

U Ruskoj Federaciji puštanje lijeka obavljaju farmaceutske kompanije pod licencom programera. Proizvodnja lijeka započela je u Ruskoj Federaciji 2010. godine nakon spajanja velikih poduzeća u koncerne.

Počev od 2012, farmaceutske brige surađuju sa HealthCareom.

Lijek je prošao sve relevantne testove i pokazao se efikasnim u liječenju bolesti povezanih s hrskavičnim tkivom zglobova.

Najvjerovatnije se proizvođač Teraflexa osigurava. Možda je sa RCT lijeka zabilježeno nekoliko (širom svijeta) slučajeva hipoglikemije. Veliki proizvođači lijekova u posljednje vrijeme su počeli da ukazuju ne samo na listu nuspojava, već i na njihovu učestalost, odnosno na vjerojatnost pojave. Po mom mišljenju, ona je isprazno mala, ako uopšte postoji.

Navedite tačno koje brojke šećera smatrate hipoglikemijom na pozadini Teraflexa.

Ne vidim razloga da prestanem koristiti Teraflex. Dijabetes utječe na zglobove samo kod djece. Odnosno, nemate vezu između dijabetesa i osteohondroze

Ako ne razumijete moj odgovor ili imate dodatna pitanja - pišite u komentarima na svoj izdajem i pokušat ću pomoći (molim vas) ne pisati ih privatnim porukama).

Ako želite nešto pojasniti, ali vi neautor ovog pitanja, onda svoje pitanje napišite na stranici https://www.consmed.ru/add_question/, u protivnom vaše pitanje ostaje bez odgovora. Medicinska pitanja u privatnim porukama ostat će bez odgovora.

Izvještaj o potencijalnom sukobu interesa: Primam materijalnu naknadu u obliku neovisnih istraživačkih grantova od Serviera, Sanofija, GSK-a i Ministarstva zdravlja Ruske Federacije.

USTVARITE NOVU PORUKU.

Ali vi ste neovlašteni korisnik.

Ako ste se registrovali ranije, onda se prijavite (obrazac za prijavu u gornjem desnom dijelu stranice). Ako vam je ovdje prvi put, prijavite se.

Ako se registrirate, moći ćete u budućnosti pratiti odgovore na vaše poruke, nastaviti dijalog u zanimljivim temama sa drugim korisnicima i savjetnicima. Pored toga, registracija će vam omogućiti da vodite privatnu prepisku sa savjetnicima i ostalim korisnicima web stranice.

Hondroprotektori u liječenju osteoartroze: nove preporuke

U ovom ću članku govoriti o hondroprotektorima i njihovom mjestu u liječenju osteoartritisa, kao i o promjeni trenutnih naučnih preporuka za liječenje ove bolesti.

Chondroprotectors (doslovno prevedeno - „zaštitnici hrskavice") - lijekovi koji smanjuju upalu u zglobnoj hrskavici i usporavaju njeno uništavanje.

Dodjeljuju se prema 2 indikacije:

  • osteoartroza (Na zapadu se ta bolest već dugo naziva osteoartritis),
  • kičmena osteohondroza (oštećenje zglobova između kralježaka - intervertebralnih diskova i zglobova između oštrine kralješničkog luka). Učinak hondroprotektora u osteohondrozi nastaje zbog činjenice da su zglobovi između procesa susjednih kralježaka i intervertebralnih diskova po strukturi i funkciji slični zglobnim hrskavicama.

Aktivne supstance hondroprotektora:

Po hemijskoj strukturi ove materije pripadaju glikozaminoglikani (proteoglikani)sintetišu se ćelije hrskavice (hondrociti), veliki su molekuli i sastoje se od polisaharidnih lanaca u kombinaciji sa proteinima. Zbog svoje sposobnosti zadržavanja vode, glikozaminoglikani zajedno s kolagenom pružaju čvrstinu, proširivost i elastičnost hrskavičnog tkiva.

Ponekad hondroprotektori uključuju hijaluronsku kiselinu, koja je takođe glikozaminoglikan, a koriste se u obliku injekcija u zglobnu šupljinu i intramuskularno.

Već u ranim fazama osteoartroze dolazi do poremećaja stvaranja kompletnih kompleksa, molekuli postaju manji i kraći. Utvrđeno je da se mali proteoglikani lakše „istiskuju“ iz hrskavičnog tkiva i nadilaze zajedničku kapsulu, gde postaje genetska predispozicija pacijenta autoantigeni - odnosno imunološki sistem ih smatra stranim antigenima i napadima. Autoimuna upala je izraženija sa višestruka oštećenja zglobova. Istovremeno se u tijelu povećava nivo antitijela na hijaluronsku kiselinu i ostale glikozaminoglikane. U ovom slučaju uzimanje hondroprotektora stvorit će dodatno antigeno opterećenje i time pogoršati stanje zglobova uslijed stimulacije autoimune upale. Utvrđeno je da visok nivo antitela do glikozaminoglikana značajno pogoršava broj pozitivnih rezultata liječenja hondroprotektorima.

Gore opisani mehanizam mogućeg pogoršanja stanja tokom liječenja kao i niska efikasnost hondroprotektora u nekim kliničkim studijama doveli su do revizija zapadnih preporuka na njihovu primjenu.

Normalno je da u hrskavičnom tkivu procesi sinteze i propadanja budu uravnoteženi. U osteoartritisu prevladava uništavanje hrskavice. Hondroprotektori mogu samo uspori ovaj proces. Glikozaminoglikani se nalaze u mnogim tjelesnim tkivima (kože, stijenke žila, kostiju, ligamenti, tetive itd.). Ako bi hondroprotektori zaista mogli preokrenuti procese uništavanja hrskavice, tada bi na pozadini njihovog unosa primijećen rast mnogih tkiva kod pacijenata.

Studije uticaja glukozamin na tkivu hrskavice in vitro ("u staklu", tj. in vitro) pokazao je:

  • dolazi do povećanja sinteze glikozaminoglikana i proteoglikana,
  • suzbijanje aktivnosti enzima koji uništavaju hrskavicu.

Chondroprotectors se uzimaju oralno u obliku tableta i kapsula u dugim tečajevima nekoliko meseci (šest mjeseci ili više).

Akcija dolazi polako:

  • prvi znakovi poboljšanja pojavljuju se nakon 3-4 tjedna prijema,
  • maksimalni efekat se primećuje nakon 3 meseca,
  • nakon završetka kursa efekat traje oko 3 meseca.

Glukozamin sulfat je efikasnijinego glukozamin hidroklorid.

Hondroitin i glukozamin se međusobno nadopunjuju, pa se razmatra kombinacija oba lijeka efikasnija od monoterapije bilo koji od njih.

Glukozamin ne veže se na proteine ​​u krvi i zato ne uklanja druge lijekove iz takve veze, što znači da je lišen mnogih nuspojava. Što se tiče dijabetesa, informacije su različite: postoje izvještaji bez učinka glukozamin na razini šećera u krvi, a tu je - o mogućnosti negativnog utjecaja na stanice pankreasa. Stoga je sa dijabetesom sigurnije koristiti samo hondroitin.

Učinkovitost hondroprotektora veća je za početne faze osteoartroza (I-II stadijum). U fazi III učinak je minimalan, jer je ostalo vrlo malo hrskavice. U fazi IV uzimanje hondroprotektora beskorisno je.

Postoje mnogi istraživači koji skeptičan prema hondroprotektorima, primjećujući nizak učinak njihove upotrebe i loš kvalitet kliničkih ispitivanja. Takođe je otkriven autoimuni mehanizam koji može pojačati upalu zglobova dok uzimate hondroprotektore.

Promjena zapadnih pogleda može se razumjeti promjenom preporuka za liječenje osteoartroze:

  • 2003., EULAR (Evropska liga protiv reumatizma): hondroprotektori su prikazani svim pacijentima, ublažavaju simptome i inhibiraju razvoj bolesti.
  • 2007, EULAR: prikazan svim pacijentima, ali oni samo ublažavaju simptome.
  • 2008, OARSI (Osteoarthritis Research Society International): prikazan samo onima na koje su dali efekat tokom 6 meseci primene. Možda ublažiti simptome osteoartroze.
  • 2012, ACR (Američki fakultet za reumatologiju): ne preporučuje se zbog osteoartritisa i ne ublažava simptome.

Međutim, pacijenti u mnogim zemljama vole hondroprotektore i spremni su ih prihvatiti (moguće zbog agresivnog oglašavanja farmaceutskih kompanija), čak i kad se preporuke promijene. Potrebne su dodatne međunarodno kontrolirane studije da bi se utvrdilo mjesto ovih lijekova u liječenju osteoartroze.

Načini primjene hondroprotektora:

  • unutra (tablete, kapsule, kesice),
  • intramuskularno (ampule)
  • spolja (gelovi, masti, kreme s koncentracijom od 5% i 8%). Upotreba vanjskih doznih oblika neučinkovita je zbog slabe penetracije hondroprotektora u zglobove, međutim može se koristiti za osteoartritis malih zglobova (na primjer, prstiju).

Lista lijekova na bazi CHONDROITIN-a u Rusiji prema web stranici rlsnet.ru za smanjenje popularnosti:

  • Chondrogard: 0,1 g / ml rastvora u ampulama od 1 i 2 ml. Intramuskularno se daje svaki drugi dan, sa kursom do 25-30 injekcija.
  • Structum: 250 i 500 mg kapsule. 500 mg 2 puta dnevno tokom 6 meseci.
  • Chondroitin-AKOS: 250 mg kapsule i vanjska mast 5%.
  • Hondrolon: Ampule od 100 mg za intramuskularnu primjenu.
  • Hondroksid: tablete od 250 mg, ampule od 100 mg / ml, vanjska mast 5%.
  • Artradol: ampule od 100 mg.
  • Mucosat: rastvor za davanje intramuskularno u 100 mg / ml.
  • Hondroksid gel: vanjski gel 5%.

Lista lijekova na bazi glukozamin sulfata u Rusiji:

  • DONA: tablete u ovojnici od 750 mg, vrećice od 1,5 g za pripremu rastvora za oralnu primjenu, ampule od 200 mg / ml.
  • Glukozamin sulfat 750: Tablete 750 mg
  • Hondroksid maksimum: vanjska krema 8%.
  • Elbona: 200 mg / ml ampule.

Kombinirani lijekovi (Glukozamin + hondroitin sulfat):

  • Teraflex: kapsule (glukozamin 500 mg i hondroitin 400 mg).
  • ARTHRA: tablete (glukozamin 500 mg i hondroitin 500 mg).
  • KONDRONova: kapsule (glukozamin 250 mg + hondroitin 200 mg), vanjska mast s 25 mg / g glukozamina i 50 mg / g hondroitina.

Kombinacija sa Ibuprofen (anestetski i protuupalni lijek iz grupe NSAID):

  • Teraflex Advance: kapsule (glukozamin 250 mg + hondroitin 200 mg + ibuprofen 100 mg).

Tri lijeka su bliska grupi hondroprotektora: hijaluronska kiselina, alflutop, rumalon. Oni su opisani u zasebnim člancima.

Suvremene naučne preporuke omogućavaju imenovanje hondroprotektora pacijentima s osteoartritisom, ali sada se ne očekuje da to imaju veliku korist u liječenju bolesti zglobova. Američke preporuke za liječenje osteoartritisa uglavnom su usmjerene na borbu protiv bolova, a tamo se ne pojavljuju hondroprotektori.

Što se tiče lično mišljenje autora stranice, onda je to kako slijedi:

  1. ako financije dozvoljavaju i prije nego što ste uzeli hondroprotektore, pokušajte s 4-6 mjeseci liječenja bilo kojim lijekom (hondroitin, glukozamin sulfat ili kombinacija istih). Na osnovu rezultata ovog tretmana učinite vlastiti zaključci o preporučenosti njihovog daljnjeg priznanja,
  2. ako se primijeti jaka upala u bolesnom zglobu (a) (bol, oticanje, crvenilo, ukočenost), efikasnije je započeti s kombinacijom hondroprotektora i ostalog anti-upalne tvari / dodatak prehrani, o kojima se sada zna dosta (više),
  3. ako ste prethodno uzimali hondroprotektore najmanje 4-6 mjeseci i niste primijetili pozitivan učinak, pređite na druge lijekove ili dodatke prehrani za zglobove (više).

Vjerojatno će ih u budućnosti u dijagnozi osteoartroze dodatno utvrditi nivo glikozaminoglikana. Na niskom nivou će biti propisani hondroprotektori, na visokom nivou ne. Ali to je samo moja pretpostavka.

Kontraindikacije Arthra

Apsolutno je nemoguće uzimati hondroprotektor Arthra:

  • s teškim oštećenjem bubrega,
  • s visokom osjetljivošću na komponente lijeka.

Relativne kontraindikacije (uzimaju se odlukom lekara):

  • bronhijalna astma,
  • dijabetes melitus
  • sklonost krvarenju.

Ne preporučuje se uzimanje lijeka tokom laktacije i trudnoće.

Kako uzeti Arthra?

Arthra je dostupna u 2 oblika: u tabletama ili u kapsulama. Oblik uzimanja lijeka mora navesti liječnik!

Kurs liječenja je dug - oko 6 mjeseci! Prve 3 nedelje Arthra se uzima 2 puta / dan, a zatim 1 tableta dnevno.

Ni u kojem slučaju ne uzimate tablete Arthra ili Arthra kapsule sami, samo kako je propisao vaš pohađajući stručnjak! Samoliječenje Artreom može biti neefikasno, a u najgorem slučaju zakomplicirati tok bolesti!

Analozi Arthre

Možemo sa sigurnošću reći da se apsolutni analozi ovog lijeka ne proizvode. To potvrđuje činjenica da proizvođači lijekova koriste drugačiji sustav za sintezu aktivnih lijekova. Jedini trenutak njihove sličnosti može biti sastav kao u Arthri, odnosno sadržaj dva hondroprotektora. Ovi lijekovi uključuju Teraflex, Teraflex Advance. Ali Teraflex sadrži manje hondroitina od Arthre. A u lijeku Teraflex Advance još uvijek postoji nesteroidna protuupalna komponenta. Što je za vas bolji Teraflex ili Arthra: odlučuje samo liječnik!

Cijena lijeka Arthra

Ova je točka mnogima zanimljiva, ali, nažalost, ne postoji određena cijena i možete kupiti Arthra po različitim cijenama. Trošak Artre ovisi o mnogim faktorima: od prodajne regije, lokacije ljekarne u gradu .... Na primjer, malo pakovanje od 30 tableta može koštati od 580 do 750 rubalja, prosječno 60 tableta - od 750 do 1250 rubalja, a veliko od 100-120 tableta može koštati od 1250 rubalja do 1800 rubalja. Ali s obzirom na to da je tijek liječenja Arthra tabletama dugačak i da mu treba više od 200 tableta, velika će pakovanja biti najekonomičnija.

Kao što vidite, lijek Arthra prilično je djelotvoran u liječenju mnogih bolesti (za zglobove, za kralježnicu ...), ali ima svoje kontraindikacije, analoge ... pa ga treba uzimati samo prema uputama liječnika! Ne bavite se liječenjem! Vodite računa o svom zdravlju!

Zanimljiva tema:

Lijek Artradol - upute za upotrebu.

Lijek Ambene - upute za upotrebu!

Teraflex Advance - upute, analozi, cijene ...

Tablete hondroksida, masti - upute za upotrebu!

Upute za uporabu Chondrogard injekcije za upotrebu

Šta radi hondroitin sulfat? Esencijalno za sintezu hijaluronske kiseline. Normalizira proizvodnju sinovijalne tečnosti. Sada pogledajmo kako su podijeljeni hondroprotektori. Prema načinu primjene, postoje: Pripreme za primjenu Structum chondrogard, Don praškovi i tablete, Arthra, itd. Pripreme za vanjsku upotrebu Chondroksid, Chondroitin itd. Pripreme za vanjsku upotrebu su djelotvorne samo u onim vrstama sa ostalim oblicima otpuštanja. Prema sastavu, hondroprotektori se dijele na: Monopreparacije koje sadrže samo hondroitin sulfat XC ili glukozamin HA: Kombinirani lijekovi koji sadrže obje komponente: Sve je jasno sa zadnjim: Neki liječnici preferiraju pojedinačne lijekove, drugi šećer, a drugi propisuju oba različita ovisno o situaciji.

Ali primijetio sam da glukozamin daje više nuspojava iz gastrointestinalnog trakta.

Hondroprotektori i dijabetes: kako uzeti, klasifikacija

Stoga mi se čini najoptimalnija kombinacija HA i kolesterola: Preporučuje se pojedinačni lijek kada postoji netolerancija ili na hondroitin ili glukozamin. Pa, sada pređimo na drogu. Kompleks glikozaminoglikan-peptida dobiven iz hrskavice i koštane srži teladi moćan je alergen zahvaljujući životinjskim proteinima. Poboljšava sintezu holesterola, pospješuje sazrijevanje hondrocita, potiče sintezu kolagena i proteoglikana.

Štoviše, proizvođač piše da je lijek efikasan u ranoj i kasnoj fazi artroze. Ovo posljednje me čini sumnjivom.

Hondroprotektori i šećer u krvi

Samo molim te, ne ćuti! Vaš tip - sa mojom najvažnijom motivacijom za nove kreacije za VAS. Bio bih izuzetno ugodan ako s prijateljima i kolegama iz šećerne mreže podijelite link do članka o dijabetesu.

Samo kliknite na društvene tipke. Klikom na dugme social.Aina Rzayeva Inga, pokušajte zamoliti Elbonu da donese narudžbu, ako želite isprobati. To se radi u našoj zemlji. I kao opciju možete uzeti don, što je skuplje, ali suština je u tome. Ista aktivna tvar.

Ali lično mi odgovara i chondrogard, savršeno podnosim hondroitin. Valentina Ivanova, imam artrozu 2 faze.

Nakon injekcija zaista sam želio spavati prije nego što nije bilo toga, koljena su me boljela i bolovala, samo štapom sam počela hodati. Sestra je rekla da sam kupila lažni lijek, ali kupila sam ga u ljekarni i skup je.

Vrste lijekova

Kao i drugi lijekovi, i hondroprotektori su podijeljeni u grupe. U modernoj medicini je uobičajeno klasificirati ove lijekove ovisno o glavnim aktivnim sastojcima u njima, generacijom i načinom korištenja. Ne biste trebali kupovati skupe lijekove koji nemaju certifikat o kvalitetu, jer se među njima najčešće nalaze krivotvorine.

Klasifikacija hondrodrugova po supstanci

  • Lijekovi na bazi hondroitina. Ovaj element je građevni blok za spojeve. Njegovo djelovanje usmjereno je na sprječavanje naknadnog uništavanja građevinskog tkiva, kao i stimuliranje proizvodnje zglobne tečnosti, i, kao rezultat, smanjenje nelagode u zglobovima.
  • Lijekovi napravljeni iz koštane srži i hrskavice životinja.
  • Pripravci napravljeni na bazi glukozamina. Glukozamin je prirodna supstanca koja prati postupno obnavljanje rada hrskavice u ljudskom tijelu.
  • Mukopolisaharidni pripravci.
  • Složeni lijekovi.
  • Lijekovi s hondroprotektivnim učinkom i ublažavaju upalu.
Vratite se na sadržaj

Podjela lijeka metodom primjene

  • Sredstva za internu upotrebu. Efikasnost tretmana uočena je tek nakon šest meseci upotrebe lekova.
  • Injekcija Učinkovitost liječenja ovom skupinom lijekova je mnogo veća nego kod internih lijekova, ali trajanje je kraće, pa liječnici preporučuju ponavljanje tretmana nekoliko puta godišnje.
  • Zamjena umjetne tekućine Lijekovi se daju direktno u velike zglobove. Supstituenti se zasnivaju na hijaluronskoj kiselini, čije je glavno djelovanje usmjereno na zamjenu zglobne tečnosti, čija se količina nakon toga smanjuje kod bolesti.
Vratite se na sadržaj

Chondrodrugs i dijabetes

Ljekari su dokazali da hondroprotektori u ljudskom tijelu pozitivno podnose zdravlje. Među pacijentima koji su koristili hondroprotektore pojava nuspojava praktično nije primijećena, a u rijetkim slučajevima mogu se javiti crijevni poremećaji. Uz svu potrebu upotrebe hondroprotektora, morate biti jako oprezni kod upotrebe onih ljudi koji pate od dijabetesa. Ova opreznost prvenstveno je posljedica činjenice da lijek sadrži glukozu, koju sigurno mora nadoknaditi povećanom dozom inzulina.

Kako uzimati hondroprotektore za dijabetes?

Pacijenti osjećaju pozitivan učinak uzimanja hondroprotektora tek nakon dužeg razdoblja liječenja (tijek liječenja lijekom traje od 6 mjeseci). To je zbog činjenice da je za postepenu obnovu hrskavice potreban duži vremenski period. Kao što je već spomenuto, hondroprotektori su dostupni u različitim oblicima. Trenutno su dostupni sljedeći oblici lijekova: tablete, masti, gelovi, kreme, kapsule, otopine za injekcije. Potrebno je imati dovoljno kvalifikacija i imati sve informacije o zdravstvenom stanju pacijenta kako bi se odabrao pravi oblik lijeka i isključili sve moguće kontraindikacije i nuspojave.

Chondrodrugovi biološkog porijekla skloni su izazivanju alergijskih reakcija, tako da ako niste 100% sigurni da nema alergije na određenu komponentu, bolje je ne koristiti lijek. U akutnom stadijumu bolesti po pravilu su injekcije propisane u kombinaciji s vitaminima ili hormonima. Nakon početka remisije pacijent se može prebaciti na oralne lijekove, tablete ili kapsule.

Za liječenje se koriste i vanjska sredstva u obliku masti.

Lokalna opcija za liječenje bolova u zglobovima i hrskavicama može biti uporaba različitih masti i krema. Međutim, ovi lijekovi nisu ujednačeni u procesu liječenja, jer samo ublažavaju bol i oticanje, utječu na kožu, ali bez djelovanja terapeutskog učinka na samu hrskavicu. Posebnu pažnju treba posvetiti grupi ljudi kojima se preporučuje upotreba hondroprotektora za prevenciju. To su u pravilu ljudi gojazne tjelesnosti kod kojih artroza još nije otkrivena, ali može doći do direktne prijetnje za njen razvoj u budućnosti.

Spisak hondroprotektivnih lijekova

Među svim lijekovima, najefikasniji kombinirani tipa hondroprotektori su lijekovi prikazani u tabeli:

Naziv lijekaGlavne supstanceBolestPosebne indikacije
"Don"Glukozamin sulfatArtroza, osteohondroza, artritis.Lijek treba uzimati oralno ili intramuskularno.

Doziranje Done ovisi o nivou oštećenja.

StructumHondroitin sulfatArtroza, osteohondroza.Kontraindicirano kod pacijenata koji pate od tromboflebitisa.
Vratite se na sadržaj

Zajednička akcija

Ljudski zglobovi prekriveni su posebnim hrskavičnim tkivom. Ovisno o načinu života, aktivnosti i prisutnosti abnormalnosti, uključujući dijabetes melitus, zglobne hrskavice se istroše s vremenom i uzrokuju razvoj bolesti poput artroze. Osoba osjeća nelagodu, bol u zglobovima prilikom kretanja. U nedostatku odgovarajućeg tretmana, potpuna ili djelomična imobilizacija udova, može se razviti invalidnost. Hondropeptidi su u stanju da kontroliraju ireverzibilni proces uništavanja zglobova, istovremeno uklanjajući bol s oštećenih područja uslijed proizvodnje tvari neophodnih za tijelo.

Interakcija glukozamina s drugim lijekovima

Uzimajući glukozamin paralelno s drugim lijekovima, trebalo bi voditi računa o njihovom međusobnom djelovanju unutar tijela.

Dokazano je da glukozamin potiče pojačanu apsorpciju antibiotika na bazi tetraciklina, ali smanjuje bioraspoloživost penicilina i kloramfenikola.

U kombinaciji sa upotrebom nesteroidnih protuupalnih lekova, pojačava se njihov efekat.

Kada se liječe kortikosteroidima, istodobna primjena glukozamina štiti hrskavicu od njihovih negativnih učinaka, sprječavajući njeno uništavanje.

Ne propustite iHerb

Uzorci su gotovo besplatni, ali svega 2 kom. u ruci

Popust dana, marka tjedna i redovna prodaja


  1. M. I. Balabolkin „Dijabetes melitus. Kako održati pun život. " M., publikacija časopisa „Na bojnom mestu“ unutrašnjih trupa Ministarstva unutrašnjih poslova, 1998

  2. Hürtel P., Travis L.B. Knjiga o dijabetesu tipa I za djecu, adolescente, roditelje i druge. Prvo izdanje na ruskom jeziku, sastavili i revidirali I. I. Dedov, E. G. Starostina, M. B. Antsiferov. 1992., Gerhards / Frankfurt, Njemačka, 211 str., Neodređeno. Na izvornom jeziku knjiga je objavljena 1969. godine.

  3. Tsonchev Laboratorijska dijagnostika reumatskih bolesti / Tsonchev, ostali V. i. - M .: Sofija, 1989. - 292 str.
  4. Rozanov, V.V.V. V. Rozanov. Kompozicije. U 12 svezaka. Svezak 2. Judaizam. Saharna / V.V. Rozanov. - M .: Republika, 2011. - 624 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Chondrogard - upute za uporabu, cijena, recenzije, analozi

U Indiji sam tamo morao kupiti nešto u napomenama o drogama, za koje kaže da se „lažni kažnjava smrću. Nakon uklanjanja spota mislio sam da će se sve moje nevolje završiti, ali kako se ispostavilo, one su tek počele. Ruka se odbila poravnati i bila je užasno bolesna, rekli su da su moguće komplikacije. Da bih se oporavio od frakture, propisao mi je Chondrogard. Pročitao sam je u uputama, zaista postoje takve indikacije, utječe na fuziju kostiju.

Mogu li uzimati Teraflex za dijabetes?

Tek nakon što su te injekcije počele osjećati olakšanje, bol je postepeno prestajala. Sad me boli ruka. Maria Evseeva U prvim studentskim danima sam imao prve vrste kondrogardne osteohondroze, nije bilo dovoljno šećera, nepravilno sam sjedio za stolom, ali uveče su me leđa počela nepodnošljivo boli.

Naravno, u mladosti mu to nije bilo stalo. A kad se zagrijalo, pokazalo se da jednostavne fizičke vježbe više nisu dovoljne. Našao sam na Internetu članak koji je bio znanstveni, da postoje posebni lijekovi, simptomatski lijekovi za znanstveno liječenje osteoartritisa - SYSADOA, Simptomatski sporo-djelujući lijek s osteoartritisom koji ne samo što ublažava bol, već i obnavlja dijabetes.

s učinkom takvih lijekova biće dijabetes nakon uzimanja kurseva, jer se lijek mora nakupljati u tijelu i djelovati. Kondrogard ovog tretmana tada traje dugo. Ovi lijekovi uključuju Chondrogard. Sudeći po vrstama, prilično je djelotvoran i po pristupačnoj cijeni. Nakon kursa ovog lijeka, osjetio sam značajno olakšanje u kralježnici.

Bolovi se dosad nisu mučili, poboljšalo se stanje šećera, postalo je mnogo lakše kretati se….

Lijekovi protiv bolova

Simptom upalnog oštećenja zgloba tkiva je pojava bolnih rastućih bolova. Za zaustavljanje sindroma boli koriste se tablete protiv bolova za bolove u zglobovima, koje se u profesionalnom okruženju nazivaju analgeticima. Ovisno o intenzitetu sindroma boli, specijalisti pribjegavaju imenovanju različitih vrsta analgetika:

  1. Non-opojni analgetici,
  2. Narkotički analgetici.

Učinak ne-opojnih analgetika na organizam

Analgetski učinak postiže se djelovanjem aktivnih tvari na talamičke centre mozga. Kao rezultat toga, dolazi do usporavanja provođenja impulsa boli prema moždanoj kore.

Za i protiv netomorskih analgetika

  1. Oni pokazuju umjerenu analgetsku aktivnost, dovoljnu za ublažavanje bolova u slučaju patologija kostiju ili zglobova.
  2. Imaju izražen anti-upalni efekat.
  3. Lijekovi ne utječu na respiratorni centar.
  4. Redovna upotreba ne izaziva psihološku ovisnost.

Pored pozitivnog učinka, nestarkotični analgetici negativno djeluju na gastrointestinalni trakt, izazivajući iritaciju zidova želuca i ometajući proizvodnju klorovodične kiseline. Stoga, kako bi se smanjio rizik od razvoja gastrointestinalnih patologija, potrebno je kombinirati primjenu analgetika s antacidnim lijekovima (omeprazol).

Predstavnici:

  • Analgin,
  • Antipirin,
  • Fenacetin.

Uticaj opojnih analgetika na organizam

Kada se gutaju, opojne supstance vezuju i aktiviraju opioidne receptore. Ovi receptori su koncentrirani na putu impulsa boli u kičmenoj moždini i mozgu. Interakcija analgetika i nociceptora u krvi oslobađa tvari koje smanjuju osjetljivost na bol. S prodorom materije u mozak, razvija se euforija i psihičko i fizičko opuštanje.

Za i protiv narkotičkih analgetika

Pozitivni aspekti upotrebe opojnih lijekova protiv bolova mogu se pripisati samo jednoj stvari - lijekovi imaju snažno analgetsko svojstvo, što vam omogućava upotrebu ove grupe lijekova kao visoko efikasnih lijekova protiv bolova.

Minusi uključuju:

  1. Aktivne supstance utiču na centralni nervni sistem, izazivajući ovisnosti o drogama i ovisnosti o drogama.
  2. U slučaju nepoštivanja preporučene doze, nakon primitka viška lijeka, pacijent pada u dubok san, dolazi do depresije i nakon toga se respiratorni centar u potpunosti zaustavlja.

  • Morfij
  • Kodein
  • Promedol.

Trebali biste odbiti uzimati ovu grupu lijekova za bol u trbuhu nepoznate etiologije, zatajenje jetre i ozljede mozga.

Ako boli zglobove, ne preporučuje se uzimanje lijekova na bazi lijekova.

Budući da se opojna droga prodaje samo po strogom receptu, Analgin se najčešće koristi u obliku tableta ili u injekcijama. Tablete protiv bolova u zglobovima, uključujući i kolena koja sadrže natrijum metamizol, inhibiraju sintezu prostaglandina. Ovim postižu antipiretski, protuupalni i izraženi analgetski učinak.

NSAID

Učinkovit lijek za bolove u zglobovima su tablete koje spadaju u skupinu NSAID-a. NSAID su u farmakodinamičkim svojstvima slični ne-opojnim analgeticima, ali ova skupina ima ne samo analgetske, već i protuupalne i antipiretske učinke. Širok raspon nesteroidnih lijekova omogućava vam odabir sistemskog i lokalnog lijeka. Upravo kombinacijom dviju metoda liječenja postiže se optimalni farmakološki učinak - oticanje mišića prelazi, prag boli opada, a groznica nestaje.

Učinak NSAID-a

Djelovanje lijekova povezano je sa inhibicijom sinteze prostaglandina blokiranjem enzima ciklooksigenaze.Prostaglandini koji su odgovorni za prijenos impulsa boli i upalni proces, pod utjecajem aktivnih tvari, smanjuju prag boli, smanjuju upalni proces, povećavaju osjetljivost hipotalamičkih centara na termoregulaciju.

Postoji nekoliko vrsta ciklooksigenaze - COX-1 i COX-2. COX prve vrste neprestano je u tijelu i odgovoran je za sintezu prostaglandina koji su odgovorni za procese mikrocirkulacije, zaštitu želuca i bubrega. COX drugog tipa formira se s patološkom upalom. Sintetizira tvari koje su uključene u proces diobe stanica.

Ovisno o tome na koji enzim treba utjecati, razlikuje se nekoliko vrsta terapija NSAID-om:

  1. Diklofenak, indometacin, ketorolac - blokiraju enzime COX-1 i COX-2 istovremeno.
  2. Celekoksib, Nimesulid, Meloksikam - blok COX-2.
  3. Acetilsalicilna kiselina je COX-1 blokator.

Za i protiv NSAID-a

Pozitivni faktori koji utiču na NSAID na tijelo uključuju:

  1. Postizanje analgetskog efekta u lokalizaciji bolova u mišićima, zglobovima i tetivama.
  2. Paracetamol i tiaprofenska kiselina su stimulansi biosinteze glikozaminoglikana - ugljikohidrata, koji inhibiraju uništavanje hrskavičnog tkiva. Ono što ubrzava proces regeneracije, sprečava manifestaciju reume i ankilozantnog spondilitisa.

Međutim, sistematska primjena lijekova poput acetilsalicilne kiseline, indometacina i fenilbutazona dovodi do inhibicije biosinteze glikozaminoglikana. Ove tablete za bol u kostima i zglobovima smanjuju aktivnost hondroprotektora.

Također je vrijedno napomenuti da protivupalne tablete za bolove u zglobovima djeluju antiagregativno. Zbog toga, uz sistematsku upotrebu, može doći do krvarenja.

Budući da lijekovi s NSAID agresivno djeluju na želudačnu sluznicu, njihova je primjena kontraindicirana kod gastritisa i čira na želucu, posebno u akutnom stadiju. Ne preporučuje se upotreba u slučajevima oslabljene funkcije jetre i bubrega. Posebno treba biti oprezan tokom trudnoće.

Ako bolovi u zglobovima, treba provesti liječenje sljedećim tabletama: Meloksikam, Nimesulid, Celekoksib i Rofekoksib. To se objašnjava apsolutnim odsustvom negativnih efekata na želudac i efikasnim smanjenjem upalnog procesa u zglobovima i mišićima. Međutim, ovi lijekovi se izdaju samo na recept.

Hondroprotektori su strukturni analozi hrskavice. Pripravci ove skupine potiču regenerativnu funkciju hrskavice, normaliziraju isporuku hranjivih sastojaka, što pomaže usporavanju njenog uništavanja.

Razlikuje se nekoliko generacija hondroprotektora:

II. Glukozamin hidroklorid, hondroitin sulfat,

III. Teraflex (glukozamin hidroklorid + hondroitin sulfat), Teraflex Advance (glukozamin sulfat + hondroitin sulfat + ibuprofen).

Delovanje na telo

Prodirejući u tijelo, lijekovi pokazuju sljedeću aktivnost:

  • povećati aktivnost glikozaminoglikana,
  • povećati otpornost hrskavice na destruktivne faktore,
  • inhibiraju procese degeneracije hrskavice.

Za i protiv hondroprotektora

Redovita upotreba hondroprotektora omogućava vam da se riješite progresivne osteoartroze, osteohondroze, spondilartroze. Takav tretman je alternativa operativnom zahvatu. Lijekove iz ove skupine karakterizira gotovo potpuno odsutnost nuspojava.

Slaba strana hondroprotektora je trajanje prijema. Da bi se potaknula regeneracija hrskavice, minimalni tijek liječenja je 3 mjeseca, a kako bi se postigao intenzivni oporavak, preporučeno trajanje prijema varira od 5 do 7 mjeseci.

Bolesnici s patologijama bubrega i jetre, dijabetesom melitusom i poremećajem zgrušavanja krvi trebali bi se suzdržati od uzimanja hondroprotektora.

Lijek Teraflex ima izražen pad upalnog procesa u zglobu, smanjenje boli i obnavljavajuću funkciju. Mnogi pacijenti primjećuju praktičnost, jednostavnost upotrebe i odsutnost alergijskih reakcija.

Bol se opaža kao rezultat spazma krvnih žila, koji remete mikrocirkulaciju u zglobovima. Mišićni relaksanti i vazodilatatorni lijekovi koriste se za širenje i opuštanje glatkih mišića krvnih žila i mišića.

Za prevenciju osteoartritisa, kao i za bol u ramenom zglobu, koriste se tablete Trental. Zahvaljujući proširenju krvnih žila, u zglob se dostavljaju korisne tvari, a nekoliko puta se pojačava apsorpcija hondroitina.

Za bolove u zglobu koljena koriste se tablete poput Midokalma (mišićni relaksant), slične vazodilatatornim lijekovima, aktivna supstanca pomaže opuštanju mišića i poboljšanju cirkulacije krvi. Ovaj lijek se preporučuje uzimati u kombinaciji sa hondroprotektorima ili NSAID-om.

Nivo glukozamina i šećera u krvi

Ako imate ili postoji opasnost od razvoja dijabetesa, morate pažljivo nadzirati reakciju svog tijela na sve što jedete i pijete, uključujući suplemente. Tačni efekti glukozamina na šećer u krvi još uvijek nisu jasni, ali kod nekih pacijenata mogu promijeniti razinu glukoze u krvi. Čini se da glukozamin ne utječe na šećer u krvi ako se uzima oralno, ali ako se ubrizgava, vaše tijelo može postati manje osjetljivo ili ne može pravilno koristiti inzulin. Budući da je svaki slučaj drugačiji, važno je razgovarati sa liječnikom prije upotrebe glukozamina i redovito provjeravati razinu šećera u krvi kako biste vidjeli kako glukozamin utječe na glukozu u krvi.

Hiperglikemija

Ako uzimanje glukozamina čini vaše tijelo manje osjetljivim na inzulin, vrijednost šećera u krvi može postati previsoka. Međutim, povišeni šećer u krvi rijetka je nuspojava, jer kada se glukozamin uzima oralno, većina ga uništava u želucu i probavnom traktu, napominje Američko udruženje za dijabetes. Međutim, glukozamin se može miješati sa mnogim drugim tvarima koje mogu ili ne utječu na šećer u krvi, pa je važno pročitati naljepnicu dodatka i otkriti koje sastojke sadrži. Neki pacijenti s glukozaminom mogu zahtijevati promjenu doze za bilo koji uzimljeni lijek protiv dijabetesa. Simptomi visokog šećera u krvi ili hiperglikemije uključuju učestalo mokrenje, pojačanu žeđ, povećanu glad, vrtoglavicu, umor i gubitak težine.

Sigurnost

Glukozamin se općenito smatra sigurnim, a kada se liječi osteoartritis, opća preporuka je da uzimate 500 mg glukozamin sulfata ili hidroklorida tri puta dnevno u trajanju od 30 do 90 dana, prema Medicinskom centru Univerziteta u Merilendu. Također možete uzeti jednu dnevnu dozu od 1,5 d. Iako su rijetke, nuspojave mogu uključivati ​​probavne smetnje, žgaravicu, probavne smetnje, gas, nadimanje i proliv, što se može ublažiti uzimanjem glukozamina s hranom.

Pogledajte video: Common Risk Ailments: 5 Risk Obesity (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar